Copii de clasa a XII-a supravegheați cu detectivi
La asta s-a ajuns, da. Am văzut pe Digi un material despre părinții unor elevi de-a XII-a care, din teama că, altfel, vor chiuli și vor cheltui și banii pe distracții, au ajuns să pună detectivi pe urmele propriilor copii. Am toată empatia pentru bieții adolescenți care se apără și ei cum pot de tortura unei programe școlare odioase, dar și pentru bieții părinți, care își chinuie, săracii, copiii cu bună știință, din disperarea de a le crește șansele să treacă de nenorocitul ăla de BAC. Aici ne-au adus politicienii noștri hoți și incompetenți, în 25 de ani. Să le mulțumim, vedea-i-am în pușcării.
Iată și materialul (aici puteți citi doar textul, dacă nu aveți posibilitatea să vedeți imaginile acum):
Mi se pare un nonsens sa spui ca ai investit in educatia copilului, iar el e in baruri sau la pacanele, poate parintele respectiv a investit mai mult material decat afectiv, un copil bine indrumat poate mai are ceva scapari dar nu atat de grave incat sa presupuna urmarirea.
înseamnă că nu ai mai aruncat de mult un ochi într-un manual românesc
Recunosc, dupa ce au trecut copiii de gimnaziu am avut treaba din ce in ce mai putin cu cartile lor, in liceu si in facultate s-au descurcat singuri, cu nelipsitele meditatii in liceu, adevarat, li s-a intamplat si lor sa chiuleasca, sa aiba simpatii sau antipatii pentru anumiti profesori, ma rog, comportamente obisnuite de adolescenti, dar de aici pana la detectivi mi se pare o cale extrem de lunga
Sunt de acord, ii vrem pe politicienii corupti in puscarie. Dar nu vad legatura intre astia care chiulesc si baga la pacanele si politicieni. Care-i vina Ministerului Educatiei?
că programa și sistemul românesc de învățământ sunt o TORTURĂ? m-am uitat recent pe mai multe manuale de clasa a VI-a. nu aș putea învăța eu din ele, darămite un copil fraged. e horror.
Simona, daca ar fi o tortura pentru fiica mea, eu ca parinte as gasi o solutie (homeschooling, alta scoala etc sau sa o fac coafeza/brutar ce ii place daca nu e de scoala). Imi iubesc copilul si imi asum responsabilitatea educatiei: nu visez copil de 10 dar vreau sa mearga cu drag la ore, ca acum.
Dar cunosc parinti in Bucuresti care s)au dus la invatatoare sa ceara teme in plus!!! Eu vreau sa nu primeasca teme si ei vor pur si simplu 2-3 pagini de scris la 7 ani…. tortura e din familie 😉
@o femeie: o, da, bineînțeles că există acei părinți, ba chiar sunt majoritari. ca să facă față cerințelor, un copil de 8-9 ani ar trebui să lucreze 10-12 ore zilnic.
Eu sunt profa… sau ma rog, eram ca acum sunt mamica full time. Si ma revolt la astfel de stiri. Poate nu sunt la curent cu ultimele tendinte de parenting dar… sa angajezi un detectiv sa iti urmareasca propriul copil… numai mie mi se aprind becurile in cap ca bradul de Craciun? Pai unde e aportul tau de parinte? Unde este educatia din ultimii 18 ani? Ce a invatat copilul ala de la tine pana acum… si ce lectie minunata invata acum? Nu stiu ce se intampla dupa ce afla parintii ca a fost copilul la pacanele… banuiesc ca i se confisca iphone-ul primit cadou ca sa nu se supere ca mami si tati nu au timp de el… ca “trebuie” sa lucreze, sau sa vada ultimul episod din telenovela preferata. Deci nu… refuz sa ii compatimesc!
eu cred că este un simptom al dezastrului din învățământ
Nu cred ca e simptomul dezastrului din invatamant, sau cel putin nu in primul rand. E mai degraba simptomul unei societati in care nu mai stim incotro sa ne uitam dupa niste repere reale, o societate in care nu mai reusim sa identificam valori. Da, e jale in invatamant, da, manualele sunt incredibil de proaste, programa e fara cap si fara coada, multi profesori ar avea nevoie de o perfectionare profesionala serioasa. Dar nu asta e ceea ce creeaza o falie intre copii si parinti. E, pe de o parte, greseala parintilor, nu e firesc sa existe atata neincredere intre copii si parinti, nici atata lipsa de responsabilitate la un tanar de 18 ani. Si mai apoi e, dupa cum ziceam, societatea in care traim.
Eu sunt mama de copil de 18 ani in cls. XII si nu-mi pot imagina sa exite intre noi o asemenea prapastie si lipsa de comunicare incat sa decid ca solutia potrivita e …. sa pun detectivi pe urma lui. Oricum, extreme de genul celor din reportaj sunt probabil o exceptie, nu cred ca e cazul sa generalizam in vreun fel.
@ela: asta e adevărat, probabil că acolo unde legătura e solidă, între copii și părinți, nu se ajunge la detectivi… pe de altă parte, copiii ăștia sunt mult mai liberi și mai puțin timorați decât am fost noi, deci au mult mai mare curaj în a încălca limitele și a se sustrage chinului.
Simona: da, stiu ce spui, sunt mama de astfel de copil, si taman copil de varsta respectiva. Aici nu e vorba de copii, de cat de liberi si de putin timorati sunt (bravo lor, asa si trebuie sa fie). E pur si simplu vorba de parinti…nici nu stiu cum sa le spun, complet deconectati de copiii lor, care nici macar nu se straduiesc sa-i inteleaga. Parinti care au “investit” in copii 😡 ma termina faza asta cu investitul in copii, adica ce, astepti un return? Sa-ti dea tine salariul pe primii 5 ani dupa ce se angajeaza? Nu “investesti” in copii, ii iubesti si ii educi cat de bine poti. Dar exista categoria asta speciala de parinti care nu-si asculta niciodata copiii, care le vara cu forta pe gat bietilor de ei propriile visuri si aspiratii, de genul: te faci doctor ca asa zic eu, pe urma se mira ca bietii copii se revolta si-si iau lumea in cap.
Acum, evident, daca am fi avut un sistem de educatie performant, nici parintii nu ar fi asa batuti in cap, ca ar fi fost si ei mai bine educati, si apoi ar fi existat consilieri scolari si psihologi si profesori interesati de binele copiilor, care ar fi vorbit si cu copiii, si cu parintii…
Dar vina cea mare este a parintilor. Care au rupt complet cercul increderii dintre ei si copiii lor, angajand detectivi sa-i urmareasca. E josnic, imoral, mi se pare un abuz. Si cand vine detectivul cu raportul, ce-or sa faca? Cum vor remedia problema? Cum anume e asta cu detectivul o solutie?
ai dreptate. nu m-am gandit si din perspectiva asta. eu m-am gandit ca, daca programa aia nenorocita nu ar fi de-a dreptul o odiosenie si o tortura, nu s-ar ajunge la asa ceva, copiii nu ar fi atat de disperati sa scape cu orice pret.
1) reportajul asta ma sperie, stiu ca invatamantul merge din ce in ce mai rau, pe an ce trece, dar chiar atat de rau a ajuns?
Totusi un tanar de 18-19 ani, care da BAC-ul, ar trebui sa isi stie prioritatile si sa fie constient si de eforturile parintilor sai. Ok, mai chiulesti, mai mergi cu prietenii pe ici-colo… insa chiar sa fie nevoie de detectivi?
2) au trecut 10 ani de cand am terminat liceul, insa nu mi-am riscat niciodata BAC-ul si admiterea la facultate (la buget, caci tata mi-a zis: ‘copilule, daca nu inveti sa intri la buget, noi nu avem cum sa te ajutam, oricat am vrea, nu avem cum sa iti platim facultatea’).
Stiu insa ca de la an la an sunt din ce in ce mai putine locuri la buget si din ce in ce mai mari taxele pentru celelalte locuri 🙁
3) Cati bani de buzunar au acesti tineri de isi permit sa joace tot felul de jocuri de noroc? Eu bani de buzunar aveam cativa lei, de ii cautam prin portofel … imi ajungeau de un film, in cinematografele de pe la Romana-Universitate
Eu am terminat liceul in 2009. Imi aduc aminte ca de prin 2010 ministerul se lauda ca au mai scos niste lectii dubioase de prin manuale/programa. Habar nu am daca e pe bune sau nu, dar mi-am creat de pe atunci impresia ca e mai lejer la ore astazi. Se pare ca nu am avut dreptate. Dar sa nu ma departez prea tare de subiect …
Eu nu m-am simtit torturata, desi la scoala in clasa a 6-a am avut primul meu atac de panica la ora de sport. Apoi urmatorul la ora de Fizica. Si nu, nu programa ma speriase atat de rau ci profesorii.
Nu am fost un elev sclipitor, nu am participat la nicio olimpiada. Am chiulit si eu ca toata lumea. Am cheltuit banii de pachet/de buzunar pe tampenii. Chestii pe care aproape orice elev le face. Insa eram si constienta ca trebuie sa invat, sa termin scoala. Am pus ochii si mintea la contributie pe multe chestii inutile (pe care le-am uitat), dar daca nu le invatam, nu treceam clasa! Nu, nu e bine sa te conformezi, dar daca asta este tara, daca asta este invatamantul, eu ce puteam sa fac? “O sa ma lupt si o sa invat si cand o sa cresc mare poate voi reusi sa schimb ceva”. La romana in liceu…. am invatat singura. La scoala ascultam povesti despre iubitii profei. Mai faceam cand si cand o lectie, doua, dar nu ne omoram. Am dat un exemplu cu o materie importanta, materie de bac. De restul nici nu mai zic. Am facut si meditatii la mate caci la scoala era aproape imposibil sa invat ceva concret :). Nu am chiulit de la meditatii niciodata pentru ca stiam ca parintii mei se zbateau sa castige banii aia, sa imi fie mie bine, sa termin liceul si sa fac ceva cu viata mea! Trebuie sa iti respecti parintii! Mi se pare un gand incredibil …. sa chletui banii de la parinti (Aceia oferiti special ptr. meditatii) si sa mergi la pacanele !!! in cluburi etc… Chestia cu pacanelele este deja o dependenta, cunosc cazuri, si da in special la cei tineri, mai tineri ca mine. Copii care fura din casa lor, vand aur ca sa joace la pacanele!
Sincer, nu am niciun fel de empatie pentru elevii din ziua de azi. Pentru nimeni. Au si ei vina lor, asa cum o are si sistemul de cacat si la fel si parintii! Este o tara nociva. Dar daca ai cei sapte ani de acasa, un anturaj cat de cat acceptabil, ratiune si te duce putin capul, nu cred ca ai nevoie sa fii urmarit cu un detectiv. Mi se pare strigator la cer :O! Ce rezolva cu urmarirea? Stii cum poate dauna asta copilului tau? Cum crezi ca se va simti copilul tau dupa ce va afla? Si asa este clar ca exista ceva in neregula cu el si poate si cu tine. Nici nu vreau sa imi imaginez cum e sa fii in pielea copilului si nici a parintelui care apeleaza la asemenea gesturi. Mai bine dai banii pe un psiholog, pe o carte sau orice alta chestie utila.
Multe se bazeaza pe educatia primita acasa!
Felicitări pentru maturitate. Nici eu nu aș vrea să fiu nici în pielea copiilor, nici în aceea a părinților, însă nici nu pot să zic că nu înțeleg fuga de tortură. Dar… ce povești despre iubiți vă spunea profa de română? Spune-neeeeeee! 😉
Profa mea de română era semi-politician. Jumătate dintr-a XII-a, ora noastră de literatură a fost ca un talk show politic cu 20 de invitați 😆
Astia sunt copiii care, la 9-10 ani sau chiar mai devreme, au primit de la parinti tot ce isi doreau! Este si vina sistemului educational, dar in mare parte este vina parintilor!
Si ce rezolva cu detectivii? Daca afla copiii o sa se sperie asa tare ca o sa mearga la scoala si o sa fie copii model? Eu nu cred. Probabil o sa se departeze si mai mult de parinti. Mi se pare ca parintii fac risipa de bani cu detectivii. Mai bine si-ar canaliza energia si banii sa construiasca o relatie mai buna copil-parinte. Parintii mei nu au pus detectivi pe urma mea si consider ca am crescut destul de bine si cu toate ca am mai avut minusuri (cateva note mici, cateva absente nemotivate :-“), totusi mi-am vazut si de scoala. Mi se pare trist ca se ajunge la asta.
am vazut educatia ta.
ai zis ca vii si nu te-ai tinut de cuvant.
am murit de dorul unei clatite…
Ti-am lasat ceva la T7 ca sa nu trollam pe aici 😛
a disparut scoala profesionala de aia . o data cu trecerea de la un sistem comunist la cel capitalist trebuia si sistemul de invatamant sa faca pasul spre ce cere piata , sa se adapteze . idiotii de politicieni nu au inteles ce trebuie facut in invatamant , sa faca programe cu firmele private care investeau in Romania si aveau nevoie de personal calificat .
Trist ca s-a ajuns la asa ceva 🙁 pe vremea mea se mai chiulea, dar nu exagerat 😛 plus ca eram destul de creativi cand chiuleam (mai ales eu)..cand ne-am intors dupa un chiul ca aveam lucrare (cls XII-a) ne-am intalnit cu directoarea si eu i-am zis ca am fost sa facem poze pt promotii 😛
Eu am facut liceu in 1992-1996. In provincie profesorii se purtau fix ca pe timpul plumbuitului: se asteptau sa spunem sarutmana, sa nu punem intrebari, sa nu miscam ca naiba ne manca!, se tipa la noi, suna diriginta pe parinti, erau colege jignite ca au unghii si uniforma prea scurta, eu pt ca nu am stiut perfect m-a intrebat proful in fata intregii clase daca sunt indragostita etc. Scoala era saraca: calorifere inghetate si nu era caldura cu saptamanile si stateam cu 3 plovere si dres +pantalon tricotat pe sub singura pereche de blugi care o spalam si uscam la cateva zile. Familia mea era una obisnuita, deci nu bani de tigari, de cafele, sau de nedus la scoala; vacantele si weekendurile dadeam cu sapa/curat/munca la tara, asa aveam bani de caiete. Un ghiozdan-rucsac timp de 4 ani. Verisorii mei mergeau pe jos 4 km pana la liceu, imaginati-va asta in nordul Moldovei prin vant, la -10 gr.
Am intrat la facultate de stat cu nota maxima si bursa – nu se concepea altceva – alternativa era la coada vacii.
Nu m-a verificat mama de prin clasa a2a , era prea ocupata cu alte belele…. ajungea la unele sedinte, ea ma credea o proasta, ca luam si cate un 2 in fiecare an ( nu aveam 3 si 4, eram direct de 2 ca ma ridicam si ziceam ca nu m-am pregatit).
FARA MEDITATII!! ca nu erau bani – tataia ma tot ameninta ca daca nu imi place cartea, ma face cioban ( ca tot pasteam oile verile) si ma marita cu a lu’ Bradu’ ( un alt cioban cu stana mai mare, ce avea 2 baieti, Petrica fiind ala mai mare si de insurat). Nu il stiti? nu e bai, frate su mai mic era mai linistit.
Mi se pare crunt ca o familie are bani sa plateasca detectiv dar nu are bani sa ia 2-3 ore de concediu in fiecare saptamana pentru a sta si cu fiul.
Acum sunt parinte si vad o diferenta: educatia o face familia, nu scoala. Copilul citeste serile ca noi, lucram la engleza impreuna, la fel si la mate, sotul o invata sa innoate etc. Seara iau copilul langa mine si cat punem/strangem masa discutam ce am facut, cum fuse, ce a fost greu etc. Mai avem insa pana la liceu….
@ o femeie
f bun exemplu personal .
si amys , si ametist , si irma , si andreea , si anca, si ema .
Niște specialiști in psiho, ar putea sa clarifice ipoteza ca daca un copil/elev/student vrea sa învețe ,atunci învață.
impulsul de a învăța vine din interior ,nu tre/ sa te bata cineva la cap ca pune mana si învață ca daca nu …tra- la -la …
resorturile care determina un copil sa învețe carte sunt multe si complexe ,dar cred ca se poate totul sintetiza in IQ,
cine are ,are, cine n-are ,n-are , vorba unui cântec cretin
andy, niste specialisti in psiho ar trebui sa analizeze parintii. Da, acolo mi se pare problema, infectia. Parintii astia sunt produsul unei educatii proaste, da?. Educatia parintilor cine o facut-o? scoala sau mama cu parul?
In rest, nici baietii lui Bradu’ nu o duc rau, au stana si casele lor. Unu cred ca e in Italia.
parintii, da sunt responsabili de educatie in primul rand dar trebuie sa existe o coerenta ..si scoala ar trebui sa aiba un rol in asta ( nu toti copiii au parinti capabili sa ii educe), si societatea.
Sa ajungi la detectivi – e extrem. As spune si eu ca parintii aceia au o problema mare si ca e problema lor. Dar nu o fac pentru ca nu am trecut pe acolo. Mai am foarte putin. Nu mai sunt atat de convinsa cum as fi fost acum 10 -15 ani ca asa ceva nu mi se poate intampla, Nu traim izolati iar la varsta adolescentei influenta mediului e mai periculoasa decat credeam, Si nu poti controla in totalitate mediul.
Sa imi fi spus cineva ca voi invata copilul ca trebuie sa fie el insusi ca apoi sa fiu sunt nevoita sa ii mai arunc cate una :stii, la profu de sport fii si tu mai tacut chiar daca se poarta urat cu voi, sa nu iti dea nota proasta, la cea de istorie nu o mai contrazice si daca spune tampenii pentru ca iarasi iti da 4 sa iti arate cine e sefu.. Desigur ca am incercat intai sa il invat cam in ce maniera poata sa puna o intrebare fara sa deranjeze, cam cum sa procedeze cand profesorul le spune ceva gresit fara sa il puna intr-o pozitie proasta
Sa fii auzit asa ceva eu acum 10 ani, ca imi invat copilul sa se “descurce” ???? WOW! as fi sarit ca arsa, asi fi dat cu pumnul in masa si as fi spus: never! eu nu o sa accept asa ceva, EI bine, am aflat ca nu e atat de simplu pe cat as fi crezut
Educatia da rezultate daca familia, scoala si societatea , macar in linii mari, au “discurs” comun ; nu eu am spus asta ci unii care au studiat mult fenomenul.
Anduyy: ce te faci cand IQ-ul copilului este in regula si copilul are dorinta de a invata orice numai ce e in programa scolara nu? si iti dai seama usor de ce are aversiune. doar daca intrebi cum s-a desfasurat ultima ora din materia x.
Stiu ca s-a dezbatut acest subiect de mai multe ori..si raman la parerea ca sistemul inca are foarte multi profesori slab pregatiti, fara chef ( motivatie,.. desi nu e o scuza prea buna), care spun acelasi discurs ( sau unul mult mai obosit) pe care il spuneau si acum 30 de ani cand au intrat in invatamant..si tot asa.
PE mine ma doare sufletul gandindu-ma la timpul irosit – copiii pe care ii cunosc sunt curiosi, destepti, cu simtul umorului, expusi de mici la medii diferite, deschisi si cam toti se lovesc cel mai tare de atitudinea obtuza a unor profesori, Iar profesorii la randul lor au problema programei
Nu toti profesorii sunt varza dar sunt prea putini cei buni. Nu toti parintii sunt capabili sa educe copii, si aici cred ca e o problema care trebuie recunoscuta mai des. Faptul ca procreezi nu te califica la a fi si un parinte bun.
Spunea O femeie ca exista scoala acasa; ei bine, nu e o solutie in Romania, Si oricum nu cred ca e o idee buna sa izolezi copilul,
@eva, ma regasesc in ceea ce ai scris.
Copiii mei sunt deja mari, dar asta nu inseamna ca am uitat anii lor de scoala.
Nici nu as avea cum.
Nu dezvolt, spun doar ca m-am luptat, de-a lungul anilor lor de scoala, ca un leu paraleu cu “sistemul”, ceea ce insemna inspectorat, directorat..sedinte cu parintii…iar eu m-am luptat din postura unui parinte de elevi destepti,
nu al unuia de copil-problema.
Probabil ca o sa-mi atrag multe contraziceri, insa eu zic, din experientza mea, ca scoala romaneasca e putreda, in ciuda catorva profesori care isi fac treaba, pe ici, pe colo.
In rest, copiii care performeaza, in Romania, sunt cei care au sustinere din familie, si au parte si de profesori dedicati.
sa o vedeti pe fiica mea ce s-a ridicat la invatatoare si i-a zis: nu e corect cuvantul ala 😀 . Mi-a crescut inima de mandrie pentru curajul ei 🙂
Alta data au intrebat-o socrii ceva, ea a zis: nu stiu dar stai ca am o carte unde pot sa caut. Inima tot mare imi era.
Credeti ca o sa fac infract? :))
of, Doamne… vă citesc și mă copleșesc neputința, furia și disperarea.
îmi crapă capul și nu reușesc să îmi imaginez în ce fel ar putea fi păstrată vie curiozitatea naturală a unui copil. cum ar putea să reușească bieții părinți singuri așa ceva, când nimic nu-i ajută, ba dimpotrivă, sistemul este distrugător de suflete și de minți? 😥
Clasa politică nu e singura vinovată. Există mass media care promovează și încurajează astfel de comportamente, prin conținutul pe care îl dau publicului în ziare, reviste, programe TV. Există părinți cu stare, că altfel nu îmi explic cum fac să plătească detectivi, care au impresia că soluția educării copilului stă în control de la distanță. Cum spune Anca, trebuie să ne ni se aprindă niște beculețe. Bieții părinți nu sunt chiar așa bieți. Relația cu copilul aproape matur e clar că e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. Aceștia sunt părinții absenți nemotivat care cred că un detectiv particular poate echivala cu o scutire de la medicul de familie. Părinții pică BACul în același timp cu copiii lor. Politicienii sunt vinovați că nu creează un cadru legal favorabil educației, dar nu îi putem acuza pentru toate eșecurile personale ale acestor părinți. Pentru că banii de detectiv se puteau duce pe cărți, pe bilete la teatru și film, pe activități petrecute împreună cu copiii lor adolescenți. Sunt puțin visătoare, dar autoeducația părinților nu ține de nici un politician. Doar că acești părinți au impresia că societatea e greșită și ei sunt ca nuferii, perfecți într-o lume a mizeriilor. Toți am fost adolescenți, mulți dintre noi am chiulit, am fumat pe ascuns, am băut prin cârciumi îndoielnice banii de manuale. E ciudat când o spui după niște ani, dar la vremea respectivă nu părea o greșeală de neiertat. Am avut însă profesori, părinți, frați mai mari sau pur și simplu am fost învățați de adulți străini că trebuie să avem și limite. Atât. A fost cineva acolo care pentru cinci minute, o zi, o lună s-a ocupat de noi. Și asta a făcut mai mult decât ar putea face pentru un adolescent o mie de politicieni corecți sau tot atâția detectivi particulari.
nu am tv. Mai am prieteni care la fel au decis. Da, nici macar pe media nu mai am pe cine da vina.
Am facut un calcul sumar: cea mai mare parte a timpului o sta acasa, de aici invata si copie lucrurile…mai ales alea rele 🙂
Simona, nu-mi vine sa cred ca ai scris asta! Copiii aia sunt torturati la scoala si parintii angajeaza detectivi? Astia de munca au auzit? La ce scoala de fite sunt stimabilii? Copiii mei (da, sunt copiii mei, chiar daca mai corect ar fi “elevii mei”) cunosc valoarea banului muncit. Daca e nevoie de detectivi pentru a-i tine la scoala, iarta-ma, dar nu sistemul de invatamant e de vina, elevii aia sunt “defecti”…
Un copil se naste tabula rassa… adica e ca o tabla goala, pe care scrie prima data familia, apoi se adauga anturajul, scoala, biserica etc. Mai sunt si alti factori care influenteaza. Bineinteles e foarte important bagajul genetic dar totul se poate educa. Deci nu, copiii nu sunt de vina, ci noi: familia, prietenii, uneori profesorii… noi formam sistemul corupt.
Imi este greu sa cred ce am vazut in stirea de mai sus. Parintele respectiv spunea ca a investit mult in copilul sau, tind sa cred ca a investit doar material ( mancare, haine, meditatii) dar nu si-a si educat copilul sa il faca sa fie matur si responsabil la aproximativ 18 ani cat are un elev de clasa XII. Eu am 28 de ani experienta liceului nu imi este foarte indepartata, dar nu pot sa ii inteleg nici pe profesori nici pe elevi. Intamplarea a facut sa fiu crescuta doar de un singur parinte din clasa a 9-a fiindca celalalt a decis sa emigreze pentru a imi oferi o viata mai buna financiar, nu am fost un elev de 10 dar nici nu am fost codasa, am mai chiulit 2-3 dati, dar in limite are sa nu afecteze grav bunul mers al invataturi. Am fost mai putin supravegheata, bani de buzunar am avut, stiam unde isi pastreaa parintii mei bani dar am pastrat calea pe cat de drept am putut. Am reusit sa o pastrez asa educatiei primite pana la aceea varsta. Deci educatia e baza, nu conteaza ce fac ceilalti tu trebuie sa ai drumul tau chiar daca e diferit asta trebuie sa inteleaga adolescentii. Sunt sigura ca tentatiile sunt din ce in ce mai multe si e din ce in ce mai greu sa cresti frumos un copil, dar nici sa pui detectivi pe urma lui nu e o solutie. Apoi dupa BAC mai angajezi detectivul si pentru fiecare sesiune sa vezi daca se prezinta la examen ? Prea sunt lasati sa faca ce vor si cu cat sunt lasati mai liberi cu atat le este mai greu sa respecte reguli si sa fie responsabili. Copii trebuie responsabilizati de mici ca atunci cand ajung adulti sa nu li se para o piatra de moara responsabilitatile pe care le va avea.
Meanwhile, pe altă planetă
http://www.wall-street.ro/articol/International/181509/reforma-in-educatie-finlanda-vrea-sa-renunte-la-cursurile-traditionale-de-matematica-sau-istorie-ce-va-fi-in-loc.html?gclid=CP6r9eb9qskCFQ26GwodxgcAxQ
sunt multe aspecte aici,ca una care a fost in sistem:
1. programa e infecta, e imposibil de dus si este totalmente fara sens. ea ii obliga pe parinti la meditatii, pe copii la munca de 12-14 ore/zi. cine contesta fie nu a deschis o carte , fie nu are copil de scoala.
pentru a mi inscrie copilul la clasa zero la un anumit profil am posibilitatea deosebita de a l baga la meditatii de 1500 lei/luna, full program zilnic sau a l lasa sa zburde si sa mearga alaturi de toti la scoala. potentialii lui colegi au deja full program de la 3-4 ani.adica ei nu se joaca cu masinuta sua papusa, nu, ei au optionale si meditatii. sistemul te reguleaza de mic. se duce naibii ingenuitatea.
2. este imposibil sa parcurgi programa fara sa vomiti. cum Dumnezeu sa faci fractii la clasa a II a? vorba unui prieten neamt: voi sunteti un paradox de ineficienta: in clasa a doua copiii vostri fac fractii si in clasa a opta nu mai stiu sa citeasca! probabil ca vreun nenorocit de la minister isi plimba cu mandrie patriotica ouale pe piept ca uite domnle, natie de genii ce suntem.in clasa a opta au probleme pe care altii le fac la liceu, intr-a douasprazecea, da nu-i bai,deja 60% nu mai pot trece de teorema lui Pitagora.
personal, din cei peste 1000 de elevi pe care i-am avut, nu am intalnit mai mult de 10 care in clasa a 8 a puteau intelege si argumenta ca o poezie apartine genului liric. In clasa a 12 a nu am intalnit mai mult de 50 care sa inteleaga exact diferentele dintre tipurile de roman.
3. profesorii
ok, poate nu toti au avut o pe dna Pordea la romana. cu femeia aceea NU aveai cum sa nu iti placa limba romana. pur si simplu preda senzational.
sunt profesori de un nivel exceptional, niste dascali.
eu am plecat din cauza celorlalti. era mult prea mult ca o profesoara de romana sa vorbeasca in cancelarie cu le trebuieste sau alta sa nu stie nici macar toate tipurile de pronume.
picatura a fost cand o invatatoare a pus manele in cancelarie.
4. parintii
da, sunt parinti care le cer profesorilor sa le dea copiilor cat mai multe teme. sunt parinti care aleg afteruri de 2000 de lei/luna cu 8-9 optionale pe saptamana,ca si al lui x face,ca ce sa fie al lui mai prejos ca al colegului? cum sa se joace?
sunt parinti care, din dorinta de a suplini lipsa lor de langa copii isi fac datoria catre societate si neamuri,fac un copil care e preluat de bona. stiu corporatista intoarsa la job la 3 sapt dupa ce a nascut. la 9 ani copilul ei a abandonat scoala. avea tot ce omeneste ti-ai putea dori, nu mai stia nici sa ceara. copilul avea nevoie de prezenta fizica a parintilor. in fata solutiei ultime,ambii parinti au ales cariera. nu stiu ce s-a mai ales de copil si nici nu vreau sa stiu.
sunt multi parinti, inclin sa cred ca si cei ai celui din reportaj care au inteles ca a fi parinte inseamna a da copilului fara numar, fara numar de toate, fara sa intelegi ca a fi parinte inseamna a darui in primul rand afectiune si timp copilului. daca ai bani sa platesti un detectiv, e clar ca ai posibilitati financiare.daca s-a ajuns aici, relatia ta ca parinte cu al tau copil este ca si inexistenta. dincolo de bubele reale ale sistemului,aici este fuga de responsabilitate a copilului, este si fuga parintelui de a relationa direct cu copilul.
am trecut prin asa ceva si stiu ce inseamna sa stai in fata scolii ca l-au apucat bulbucii varstei ametite. pe 90% ii apuca. dar stai frate langa el, nu-i comanzi bodyguard.
scazi putin din vacantele afara, din marca masinii sau a telefonului si castigi copilul.
mai incolo ce va face? ii va pune detectivi sa vada daca nu se drogheaza? sistemul care va mai fi de vina? este un esec al relatiei parinte -copil in care sistemul de educatie a dat si el sutul de gratie.
ok, vezi ca are copilul tau absente,ca na, se presupune ca macar la 2 saptamani il intrebi pe diriginte daca iti da plodul pe la scoala, apoi cauti si tu cauza. din experienta cazurile astea sunt in 80% cam asa: dupa indelungi telefoane parintele raspunde si afla cum ca este pasibil ca al lui copil sa repete anul. parintele cu bani vine si unge rotitele-de aici nimicnicia sistemului. copilul stie ca parintii lui vor da bani si cel mai grav,ca profesorii vor primi. daca parintele si elevul s-ar lovi doar de o rotita ce nu se lasa unsa,tot s-ar clatina sandramaua coruptiei.
gigel vine apoi in clasa si se lauda in fata fraierilor care vin la ore insipide ca banii rezolva. fraierii scrasnesc si inteleg ca daca fac rost de bani-nu se stie cum,vor reusi.
asta pentru ca parintii sunt cei care educa, iar parintii acestui copil au ales sa dea bani , sa paseze responsabilitatea altcuiva.
o luna de concediu nu e o gaura in cer. o luna in care sa isi reconfigureze relatia.
sistemul e corupt,e de doi lei si ma ingrozeste ca va intra copilul meu in el, dar in situatii de genul asta nu numai sistemul e de vina, ci cel putin in egala masura si parintii sau mai ales parintii.
copilul ala vine acasa si………………..? cu sinceritate detectivi nu au ce cauta in relatia copil-parinte, pentru ca e clar, increderea nu mai exista, relatia e si ea falita.
un detectiv costa cam 1000 de euro/luna. gandesc .
si da, stiu parinti care au deschis manualele si au ales ca ai lor copii sa fac fix cat pot, cat sa aiba timp de joc. pentru asta au avut d einfruntat doua mari piedici: pe parintii care urlau ca au iesit din front si temele sunt in pericol,daca profesorul nu le va mai da? Doamne ferest. Apoi pe profesorii care isi vad amenintati sursa cea mare de venit: meditatiile.
pot spune ca toti sunt normali,echilibrati, unii olimpici,altii nu,dar s-au jucat si nu au facut toate temele si duminica au stat fara sa puna mana pe creion.poate ca asta e solutia de a digera o materie structurata infect.
Baiatul meu e acum in clasa a 9-a, dar inca imi aduc aminte de ce a fost cand l-am inscris in clasa I. Am ales o scoala in alt cartier, ca sa-i usuram soacra-mii misiunea de a-l lua la pranz la ea, si, deci, a trebuit testat. Si invatatoarea la care l-am inscris l-a testat in fata noastra. A trebuit sa: recunoasca litere intr-un ziar, sa numere din 2 in 2 si din 5 in 5, sa numere de la 15 la 1 si sa raspunda la intrebari de logica, gen “pe o creanga sunt 5 pasarele, daca impusc o pasarica, cate au mai ramas pe creanga”. Nu stiu cum ii testeaza acum, dar pentru aia nu a fost nevoie de meditatii. Literele si operatii primare cu betisoare faceau inca din clasa pregatitoare.
Nu inteleg ce inseamna un anumit profil la clasa I. Ceva bilingv? Ceva vocational?
Sunt total de acord cu tine, sa te ocupi de educatia copilului inseamna mult mai mult decat sa scoti bani din buzunar, si e o prostie sa blamezi sistemul pentru ca n-ai stiut sa-ti cresti copilul, sau ca ai avut ambitii exagerate, sau ca nu ai avut luciditatea de a-i intui corect potentialul sau inclinatiile.
Ceea ce reprosez, ca parinte, sistemului public de invatamant romanesc este piramida inversata. Cerem foarte mult de la copii la varste fragede (dar, atentie! asta NU se intampla in toate scolile, daca nu-l duci la scoala asa-zisa de prestigiu, copilul va studia matematica la clasele primare de exemplu in ritm mai lent decat am facut-o eu in anii 80, nu-l va testa nimeni la inscriere si examenul intre clasa a IV-a si a V-a va fi o formalitate), si exigentele scad pe masura ce creste varsta copilului. Fiul meu a rezolvat mai bine de jumatate din exercitiile date la BAC anul acesta, fireste, erau chestii pe care nu le studiase inca, dar trecea BAC-ul linistit. Iar sotul are o vorba: facultatea nu o termini decat daca da tramvaiul peste tine.
Parerea mea sincera este ca trebuie reintrodus examenul de admitere la liceu. Asta ar elimina obligativitatea obtinerii de note mari pe durata celor 4 ani de gimnaziu si ar permite copiilor sa descopere ce le place, in loc sa toceasca sau sa treaca din meditatie in meditatie, din nou avertizez, conteaza enorm liceul vizat. Dar am descoperit ca cei mai mari critici ai actualului sistem sunt, de asemenea si cei mai inversunati opozanti ai examenului de admitere. In ceea ce priveste adimiterea la facultate pe baza de dosar, mie personal mi se pare cea mai paguboasa alegere pentru calitatea actului de invatare, dar atata vreme cat finantarile se fac pe cap de vita furajata, nici o sansa. Cel putin fi-miu e setat pe o facultate cu examen de admitere, gen info sau automatica, asa ca notele nu mai sunt un stres.
asa este.
profil bilincv.
testul cu pricina l a luat cand nu ave anici 4 ani,ala de te inscrii in clasa I, insa pt bilingv, trebuie nene investit.
si eu vreaua dmitere cu subiecte diferentiate la romana si amte pe profil mate-info, stiinte naturii, uman, cum e la bac.
vreau scoaterea notelor drept criteriu de admitere.sunt scoli unde nimeni nu termina sub 8,50(rarisim, de obicei sub 9) si la capacitate abia iau un 5 si iau locul unuia care termina in jur de 7,5 care stie net mai multe si ia 7 la capacitate.
sunt parinti care fac titlu de glorie din cat investesc ca bani in copiii lor,din cate optionale fac.
3 copiii abandoneaza scoli de elite, o singura mamica isi ia un an concediu fara plata, celalte doua angajeaza bone. copiii au 11 ani.
la gradi anul asta, la solicitarea expresa a parintilor au mai fost bagate 3 optionale. au 5 in total. au intre 3 si 5 ani.
Cand lucram in invatamant, aveam momente in care imi venea sa calc parintii pe cap. Acum, am aceeasi dorinta uneori cand interactionez cu parintii colegilor lui fi-miu. Sau cand ii vad, la sedinte comportandu-se sau vorbind cu profesorii de parca i-ar avea in buzunarul de la vesta. Sau cand li se spune ca odrasla e o mica licheluta prost crescuta si rasfatata si ca, intr-adevar, aia e nota pe care o merita si ei intreaba: Da’ oare profesorul respectiv are ceva cu copilul lor? Sau cand mediteaza copilul la aproape toate materiile si se intreaba de ce nu da pustiul randament la scoala. Sau pe aia care pun copiii sa invete lectiile in avans (WTF! de ce mai merge la scoala?).
Ce nu inteleg cucoanele aferate care-mi explica doct ca ele au tras sfori pentru ca odrasla sa ajunga la cutare scoala sau la cutare clasa, si care vin din 2 in 2 zile la scoala sa verifice puiul, sa vb cu profesorii si sa se asigure ca totul merge bine, e ca nu poti sa-i tii olitza sub fund pana la sfarsitul vietii si ca una din lectiile obligatorii in viata este responsabilitatea. Si ca, pentru binele copilului tau, este foarte important sa judeci potentialul lui cu luciditate. Nu-l trimite la clasa de mate-info, cand el e pasionat de biologie numai pentru ca e de viitor! Nu-l inscrie la nspe meditatii la limbi straine sau la clasa de intensiv limbi straine daca el n-are nici un fel de inclinatie! Nu raporta performantele lui la cele ale colegilor sau fratilor mai mari! Si mai ales NU toata lumea trebuie sa faca facultate! Ca pentru asta ii pregatesc inca din fasa!
Doamne, Alina!! La asta cu parintii semi-docti mi-ai dat ocazia sa fac un flash-back. Acum cateva zile am participat la sedinta cu parintii la gradinita, grupa mica. D-nele educatoare ne-au oferit mai multe amanunte despre programul zilnic al copiilor, metode de disciplinare pozitive, toate bune si frumoase. Si cand era mai frumoasa conversatia se ridica un handralau de parinte si intreaba in plen…”Bine, bine, asta cu pedepsele am inteles-o, da’ spuneti-mi cum ii recompensati! Si mai vreau sa stiu ce faceti in legatura cu dezvoltarea personala! Ca la gradinita nu stiu care e asa si asa…!” Am crezut ca pic de pe scaunel! Alo!!! 15 din 25 de copii sunt sub 3 ani! Ce activitati de dezvoltare personala visezi cand durata maxima de concentrare e sub 10 minute! Brusc mi s-a facut mila de copilul lui… care am aflat ca nu lasa o mascota din brate nici batut, o musca si ii suge urechile pana la adoarme!
Dezastrul din invatamant, dublat de paranoia romaneasca. In loc sa fie aproape copiilor si sa le fie sprijin ce fac parintii ? Le dau bani si ii urmaresc ca fac ce trebuie cu banii?
Sunt singura careia i se pare ciudata reactia parintilor? Si ca vine din denaturarea relatiilor din familie?
Nu contest problemele din invatamant, dar … intreaga societate e usor alienata.
nunu, nu esti singura, toata lumea arata cu dejtul pe parinte si nu pe sistemul scolar.
nuuu,
Părinții de azi nu mai au imaginație, s-au dus vremurile când comuniștii îi tundeau pe tineri la chelie, ăia da pedagogi!
Oh,da ! Nu ai matricola cusuta? Tuns zero ! Bietii baieti, fetele erau cuminti. 😎
nici de bătut nu prea mai sunt bătuți copiii, ca lumea, ca să iasă oameni din ei

Mda, bataia…
V-am spus cum am luat eu bataie de la o invatatoare ? Va zic aici .
In clasa a treia aveam aceeasi invatatoare din prima zi de scoala , o doamna pe care am iubit-o mult . Intr-o zi ne.a dat cam mult de scris iar mama ne lasase ( mie si surorilor) ceva treaba de facut, nu mare lucru ..sa avem grija de puii de gaina , sa dam de mancare porcului , in fine…
Ne.a apucat si un chef de joaca iar mai tarziu , cand m-am apucat de scris s-a oprit curentul ! Am aprins o lumanare si am continuat .Pentru ca nu am respectat liniile caietului de dictando invatatoarea mea mi-a pus caietul la SEMAFOR ! Vai, ce rusine ! Pentru cine nu stie , era un fel de avizier .
O alta invatatoare insa, s-a facut foc si para ! Era sora mamei si era, este de fapt o femeie impulsiva, auttoritara care nu a putut accepts asa rusine.
A trimis un copil dupa mine , sa vin la scoala.
M-a luat in cancelarie si acolo a inceput ceva ingrozitor , care ma face sa ma revolt impotrivs dascalilor ce folosesc bataia pe post de refulare a sentimentelor lor , a uraciunii sufletului lor.
Mai intai mi-a dat cu caietul ala peste fata si cap , apoi m-a luat la palme, pumni pana am cazut pe jos. Avea masa aia niste picioare groase …atat sm mai putut sa vad in ploaia de picioare primite.
Am mers acasa plangand pe langa garduri …
Acasa m-am ascuns de mama care stia cat de mult imi place invatatura dar nu ar fi stiut sa gestioneze o asa situatie. Va las sa va imaginati restul…
matusa ta?
sincer ,daca tu ai fi fost copilul meu si daca sora mea te-ar fi batut, ar fi zburat vesnic din relatiile d efamilie si nu numai.
sper ca asasa s-a intamplat si la voi
Ah, Nike …mi-ar fi placut sa fii mama mea !
Din pacate , mama i-a dat dreptate surorii ei, m-a paruit si ea si a zis ca , daca o mai fac de rusine pe DOAMNA o sa fie vai si amar de mine. Important este ca invatatoarea mea a fost exact asa cum imi doream ! O vad mereu cand merg la mama si mi-e tare draga .
@Krista. Mama. ce as fi calcat-o in picioare pe ,,invatatoarea” aia, indiferent ce ruda imi era. In cancelarie si la ,,o ora de maxima audienta”. O faceai de rusine? Dar ce a facut ea, sa bata un copil, o fi de faima?
@Marna , au ramas amintirile …ca niste cicatrici .
Mama nici acum nu intelege ca bataile alea m-au “antrenat” (!!!) pentru cate am patimit in casnicie. Abia acum imi revin cu cel de-al doilea sot care se mira cand plang la stiri cu copii abuzati sau femei chinuite. Hai ca viata e frumoasa , sa lasam in urma ce a fost rau .
Si totusi Krista, nu! Faptele astea nu trebuie lasate in urma. Da, ele te-au antrenat, dar nu asa cum crezi. Mai degraba ti-au deschid drumul catre o casnicie violenta, pentru ca neavand termen de comparatie si fiind deja o victima nu ai stiut sa interpretezi semnele. Poate tu ai fost un caz fericit, dar in majoritatea cazurilor maltratarea fizica, psihica, verbala, nu fac altceva decat sa creeze un cerc al violentei.
Oh , Anca ! Chiar un caz fericit! Cei ce ma cunosc sunt impresionati ca am reusit sa trec peste cosmarul casniciei , dar numai eu stiu cat am tresarit si cat am tremurat , dupa…
Multumesc ! Conteaza enorm sa stii ca exista cineva caruia ii pasa .
@Krista: 😥 😥 😥 😥
“pentru a mi inscrie copilul la clasa zero la un anumit profil am posibilitatea deosebita de a l baga la meditatii de 1500 lei/luna, full program zilnic sau a l lasa sa zburde si sa mearga alaturi de toti la scoala. potentialii lui colegi au deja full program de la 3-4 ani.adica ei nu se joaca cu masinuta sua papusa, nu, ei au optionale si meditatii. sistemul te reguleaza de mic. se duce naibii ingenuitatea.”
Nike, tu chiar vorbesti serios? Sistemul te reguleaza sau parintii? De ce nu l-ai lasa sa zburde? Fratilor, hotarati-va ce vreti. Nu poti sa-l dai la clasa speciala, sa-l indopi cu pregatire si – in acelasi timp – copilul sa zburde vesel pe campii…
pai am ales sa zburde
nici copii nu mai sunt ce au fost, cum eram noi pe vremuri, acum o suta, doo de ani.
luna trecuta primesc mail de la fimiu, student la wiena.
ba tata, zice el suparat rau, nu mai suport.
nu pot sa ma mai duc la facultate cu audiul ala nou ( nu e nou, are un an deja) si toti colegii mei sa vina cu trenul sau cu metroul…
asa ceva nu e corect, nu e echitabil.
avea dreptate, ce era sa fac si sa zic ?
m-am dus la banca, i-am transferat urgent doo milioane de euroi in cont si apoi i-am raspuns la mail.
fiule, ai dreptate, nu e echitabil.
vezi ca ti-am trimis doo milioane de euro.
du-te si cumpara-ti si tu trenul tau, ca sa nu te mai simti discriminat.
😆
esti belea, vecinu! 😆 😆 😆 😎 😎 😎
DG-ule, nu vorbi ca stim noi ce copii ai 😎 cei mai tari!
Iaca, nu dai si neste meditatii, cum ti-au iesit asa de bine??? ca ai experienta, rezultate – tot .
el ii are gata mari si frumosi,da frumosi rau de tot
Bravo, Nike! Ce e rau in asta?
Eu am sa-mi dau cu parerea oarecum in calitate de cunoscator. Fiica mea a terminat anul asta liceul, deci sunt cu informatia la zi.
E adevarat ca programa scolara e incarcata, prost structurata, materie multa si, uneori, neinteresanta sau inaccesibila ca dificultate. Profesorii, unii, nu par a fi interesati deloc de meseria asta: ori nu le mai place, ori nu au avut niciodata vreo chemare pentru ea.
Dar si parintii! Uneori ma intrebam cum rezista diriginta sa nu faca apoplexie la ce ,,cuvanta” vreun parinte. Am constatat, dupa 12 ani de sedinte cu parintii, ca cei mai tari pedagogi sunt mamele si tatii care, de obicei, au meserii fara legatura cu scoala. Ei stiu cum trebuie predat(,,la nepotul meu se face…, aici de ce nu?”), cate teme trebuie sa primeasca elevul(,, la clasa vecinului le-a dat din culegerea X’), etc.
Eu consider ca daca iti trebuie detectiv ca sa afli ce face plodul, ai dat-o de gard ca parinte.
Stiu, e o varsta dificila, cu probleme, incepand cu alea de mate si terminand cu ,,l-am vazut cu altaaaa 😥 ” Dar trebuie sa fi acolo pentru amandoua, sa sti de amandoua si, in masura in care te poti abtine( uneori e greu sa-ti inchisa gura aia plina de exemple moralizatoare) sa nu judeci prea aspru, sa incerci sa intelegi si sa ajuti atat cat te lasa copilul.
Pe de alta parte, eu cred ca, daca tot au pretentia ca sunt mari, majori, sa ai si tu pretentia sa se poarte ca atare. Adica sa-si vada de treba lor de copii in clasa a XII a. Nu zic sa nu mai lipsesca sau sa se si relaxeze, dar o supraveghere atenta din partea parintilor, nu a detectivului, cred ca ar rezolva multe.
Fiica mea si prietenii ei cred ca au facut tot ce e normal sa faca la varsta asta: un chiul mic, mai un 2, o petrecere de majorat, o dezamagire in amor, o indragosteala blegoasa etc. Dar acum sunt toti studenti la facultati de stat, la buget. Deci chiar si-au vazut interesul pe termen lung. Si nu erau copii de parinti cu bani, as zice chiar din cotra.
In clasa a 8 a, nu stiam mate. Bani de meditatii nu au fost niciodata. Am fost olimpica la Limba Romana din a 5 a pana in a 12 a. La prima teza la mate intr-a 8 a, am luat 4, la a doua, am luat 6. Mama fibrila de gand ca nici Colegiu National n-o sa vad si-o sa ma “inghita Industrialu’ cu mediile mele mari cu tot”. Nu m-a inghitit, nici bani de pile n-am avut.
DAR
Am avut intotdeauna sprijinul ei. In clasa a 12 a “chiuleam” cu binecuvantarea ei: invatam seara pe rupte pentru BAC la Psihologie (aveam de invatat 4 manuale alternative si ma pregateam pentru o posibila admitere pentru ca, din nou, bani de meditatii = 0 ) iar dimineata nu ma puteam ridica din pat de oboseala.
N-am chiulit niciodata pentru distractie (nici nu-i condam pe cei care s-au lasat purtati de val): eu am chiulit cand am simtit ca scoala e prea mult si inutila punand presiune pe umerii mei si aducand oboseala nejustificata in organism. Iar mama, mi-a fost aliat. Am terminat a 12 a cu 10 si BACul tot cu 10 l-am luat. Nu o spun ca sa ma laud (nici n-as avea de ce) ci pentru a sublinia ca acolo unde parintele e aliatul copilului, se poate si altfel iar increderea se construieste cu incredere. Cand spuneam ca raman acasa sa dorm, eram sigur sub patura de mana cu Mos Ene, nu in bar, nu la Shopping, nu la Mall si nici pe Mess.
Si da, poate e adevarat ca am avut un plus: mi-a facut Dumnezeu parte de niste PROFESORI. Nu de oameni care au ajuns la catedra doar pentru ca n-au putut face altceva sau nici o companie nu i-a vrut. Au fost OAMENI, parinti la randul lor, majoritatea si ne tratau intocmai ca in familie, pe fiecare, individual.
Simona, esti femeie desteapta…cum poti sa spui ca e vinovata clasa politica pt ca merg adolescentii la pacanele? Ai primit atatea raspunsuri mai sus…nici unul nu sustine asta…
Cred ca tot politicienii nostri hoti si incompetenti sunt de vina si ca nu mi-au iesit mie bine muraturile…
Simona o sa aiba copil si o sa vada cum copilul invata prima data de la parinti, cum verticalitatea acolo se construieste; cum primele cuvinte urate copilul tot de la parinte le invata (ssst, la mine a fost evident!!!! ca eu sunt cu acshient moldovinesc, copilul asa le zishe 😀 ), cum se scobeste copilul in nas ca mama etc etc etc.
Am citit acum acest articol…mi s-a pus un nod in gat:
http://republica.ro/cum-am-ajuns-un-profesor-prost-dar-bun
Cred ca si despre astfel de oameni vorbim, odata cu minunatul sistem. SIncer, pentru ei imi pare rau. SI pentru mine imi pare la fel de tare: visul meu de suflet era sa ma fac profesoara dar acum, salariul e cat rata casei mele, n-as manca nimic si n-as incalta decat pantofi de la SH. Iar asta, e nedemn, dupa atatia ani de studiu.
Pacat, as fi o simpatica si mi-as da toata silinta sa iubesc copiii si sa ma fac placuta. Oare cati mai sunt la fel? Eu sunt o lasa, nu-mi pot permite “luxul” de a fi profesor, desi mai visez in continuare la asta. Cine stie, poate odata…
Daca pui virgula intre subiect si predicat, Mara, cred ca e mai bine ca nu te-ai facut profesoara, chiar ar fi fost nedemn…
M-am lasat prinsa in alte discutii si treburi si parca ma simt vinovata ca nu am sarit si eu sa-mi dau cu parerea.
Dar am niste exemple:
1. Cand eram la doctorat si supravegheam un examen. Suna un telefon. Studentul raspunde la telefon, vorbeste sub atenta mea privire dupa care se socheaza atunci cand il invit elegant sa puna hartia pe masa si sa iasa afara din sala de examen, cu examenul picat, bineinteles.
Nu cred in acest caz exista alt vinovat decat proasta crestere, nesimtirea si in general un miserupism fara limite.
2. Recent, eram la pensat. In cadrul acestei activitati, se mai schimba idei, pareri si e bine sa nu ii zici cosmeticienei de rau, ca dupa aia astepti un timp t sa creasca sprancele la loc daca e rau. Bun, domnisoara in cauza e amabila, draguta si e la postliceala de asistenta. Pana aici nimic rau, nu? O intreb cum merge, ce face. Se plange ca avea de facut un referat de 3 pagini scris de mana si ca a pierdut prea mult timp pana l-a copiat de pe net. Intreb si eu, ca mno, putea citi din mai multe surse, reformula, cita, in general munca necesara pentru a face o treaba cat de cat corecta. Ea: oricum nu se prinde profa. Eu: si ce vrei sa faci dupa? Pai, sa ma duc afara sa fac bani. Intelegem ca foamea e mare, dar parca scoala e pentru ca diploma aia sa insemne ca ai cunostiintele care iti permit sa fii responsabil pentru ceva.
Sunt de acord cu Simona ca politicienii sunt de vina, dar nu pentru niste copii rasfatati sau care nu au parte de atentia parintilor, ci pentru au dus dracului un sistem de valori, in care conteaza doar banul si ajung oamenii sa faca orice pentru el. Cand stii ca cu bani poti cumpara orice si nu exista raspundere, astept cand incepem sa ne dam in cap