Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

”Aș vrea să mai rămân puțin, pentru totdeauna”

Mă tot întreabă lumea cărui ONG să-i doneze 2% din impozitul pe venit. Recomand Magicamp, Fundația pentru Neurochirurgie Modernă de pe lângă BRAIN Institute și Dăruiește Viață, dar mai sunt și alte ONG-uri care merită încrederea donatorilor, pentru că au făcut deja lucruri extraordinare, în cel mai transparent mod. Inima Copiilor, de exemplu. Și mai sunt și altele. Eu sunt legată de cele trei menționate mai sus, prin oamenii care se ocupă de ele și în care am o încredere uriașă. Pentru că am scris deja despre fiecare de nenumărate ori și nu mai găsesc cuvinte foarte noi în acest moment, le-am rugat să vă adreseze câte-o scrisoare prin care să vă convingă să le dați cei 2%. Astăzi vă invit să citiți scrisoarea organizației Magicamp, după ce le-ați citit deja pe cele scrise de Dăruiește viață și Brain Institute & Fundația pentru Neurochirurgie Modernă.

Screen Shot 2016-03-11 at 13.47.38

”AȘ VREA SĂ MAI RĂMÂN PUȚIN, PENTRU TOTDEAUNA

E una din serile din MagiCAMP, când copii se adună în camere în grupuri gălăgioase, capete blonde, brunete, roșcate în continuă mișcare, și începe lungul drum al zilei către somnJ Fete și băieți, mai mici sau mai mari, mai au de spus, mai au de povestit, de râs, de plâns, de tăcut împreună.

În camera fetelor, opt trupuri suple se foiesc în aburul serii. Au uitat să plângă după mama, tata, soră sau bunici. S-au strâns ciorchine și nu-i chip să le desprinzi. Miru și Erika abia s-au cunoscut dar sunt nedespărțite. ”Ei, sunt mai micuțe ele”, remarcă Cristiana, desigur doar puțin mai răsărită, dar deja veterană a taberei. Cea mai mare din seria ei are 10 ani – și fiecare dintre ele a fost diagnosticată cu diverse forme de cancer și leucemie. Trupurile lor micuțe și atât de fragede au trecut și vor mai trece prin proceduri chinuitoare, vor suporta intervenții și tratamente după protocoale care, înainte de a le face corpurile bine, le vor forța la limită. Unii dintre copii nu au mai fost până acum în nicio tabără, nu au ieșit din sânul familiei, prea speriate ca să-i lase să trăiască o asemenea aventura. Deseori, unica ”aventură” de care au parte acești copii este cea oferită de drumul între casă și spital, la secțiile de oncopediatrie. ”Știu toți șoferii de pe Ambulanță, știu și care conduce mai bine, când îl văd pe unul îmi dau seama imediat dacă o să simt în oase fiecare dâmb de pământ și fiecare groapă”, spunea Dorin anul trecut, fără să se plângă, doar ușor amuzat de „știința” lui. Până la tabăra MagiCAMP, călătoria între casă și spital a fost singurul drum pe care Dorin l-a făcut în afară de cel către liceul din Rm Sărat pe care l-a urmat câtă vreme boala i-a permis.

Pentru un copil diagnosticat cu cancer și pentru familia lui, lumea capătă cu totul alte contururi. Săptămânile, lunile și anii se numără în cure de citostatice, în scheme de tratament și în schimbările fizice și psihice imprimate de cancer. Unii își pierd încrederea în ei și în ceilalți, altii devin depresivi, se simt marginalizați, neînțeleși și dependenți de cei din jur. Ieșirea din acest cerc poate însemna încărcarea bateriilor, recăpătarea puterii de a lupta cu boala. Efectele benefice ale taberelor și activităților desfășurate, de la călărie la pictură, dans, improvizație, cățărare pe panou vertical, zburat cu tiroliana, bălăcit în piscină, au fost confirmate de doctorii oncopediatri curanți ai copiilor și de psihologii cu care MagiCAMP colaborează. De asemenea, părinții copiilor ne-au povestit cu ce zâmbete largi și cu câte povești în tolbă li s-au întors copiii acasă. Sau în spital, dar mai pregătiți să o ia de capăt. Copiii înșiși simt MagiCAMP ca pe a doua casă.

“E prea târziu acum pentru 2%, n-o să mai găsiți oameni care să nu fi completat formularul”.

Prea târziu! De atât de multe ori am auzit asta de când am început să construim MagiCAMP! “E prea târziu să vă apucați de tabără, n-o să fie gata până-n vară”. “E prea târziu pentru copiii ăștia, n-o să puteți face mare lucru”.

Ei, copiii din MagiCAMP nu ne-au zis niciodată că e târziu. Nici măcar atunci când, aproape de miezul nopții, ne străduiam să transformăm chiotele lor în șoapte și șoaptele în vise. Adevărul e că ei preferă “devreme”: se trezesc devreme și, după ce se cațără pe poduri suspendate la opt metri, după ce mănâncă înghețată cu mâinile la spate, se bat cu baloane cu apă și trag cu arcul, aleargă încă neobosiți înspre Marly și-i mângâie coama, convinși fiind că e prea devreme să intre în casă. E prea devreme ca tabăra să se termine, prea devreme ca bucuria să ia sfârșit, prea devreme să plece.

E încă devreme să renunțăm. Un formular de 2% provenit de la o persoană cu un venit mediu ne ajută să hrănim un copil în tabără două zile. 3 formulare, 3 minute, 3 semnături, 3 prieteni cărora să le povestești despre MagiCAMP înseamnă că, timp de o săptămână, un copil va fi, datorită ție, departe de branulă și citostatice și spital, înconjurat de râsete descătușate, de bucurie din care să-și ia energia de a lupta mai departe cu boala.

Anul acesta MagiCAMP își deschide porțile pentru 120 de copii. Am primit adesea întrebarea: eu cum pot să ajut? N-am niciun talent, nici bani de donat. Răspunsul e în linkul de mai jos: formularul tău de 2% , al tău și al colegilor și prietenilor tăi, înseamnă mai mult decât crezi.

Dă click aici, completează formularul doar la punctul 1, semnează-l și depune-l la ANAF sau trimite-l pe adresa: Strada Negustori nr. 16, sector 2, București, și îl ducem noi la Administrația Financiară.
Încă nu e târziu!”

Screen Shot 2016-03-11 at 13.46.32

Foto Dragoș Ion

6 comentarii

 1. Eu refuz sa citesc,ca ma umfla plansul. Ajut si gata. Ajut din tot sufletul meu. Taman au salvat o pustoiaca de 14 ani ,fonandu i ei citostaticul salvator. Sunt magici

 2. Simona, ma bucur ca te implici.

 3. Scuzati-mi ignoranta, dar nu prea stiu cum e cu formularul asta…adica daca eu nu-l completez, il completeaza automat cine? Sau mai bine zis, unde se redirectioneaza cei 2%? Chiar as vrea sa fac un bine macar asa, daca altfel nu pot…multumesc.

 4. ADR, acest formular este sansa pe care statul, in marinimia sa, o da fiecarui contribuabil, de a face o fapta buna:) Fiecare dintre noi e dator cu un impozit la stat. Din acest impozit, 2% poate fi redirectionat, prin intermediul acestul formular, catre un ONG. In cazul in care contribuabilul alege sa ignore aceasta sansa, banii se duc automat in bugetul de stat.
  Ti-am fi recunoscatori daca l-ai descarca, de aici sau din site-ul nostru, http://www.magicamp.ro, ai completa punctul 1 ( datele de identificare) si l-ai semna. Mai departe putem fie sa ne ocupam noi, daca ni-l trimiti pe adresa Str Negustori 16, sector 2 Bucuresti, fie sa-l depui tu la Administratia financiara de care apartii.

  Iti multumim mult!
  Melania Medeleanu, co fondator MagiCAMP

 5. Tare greu mi-e , de fiecare data/in fiecare an, sa aleg unde/cui dau acest minuscul procent..
  De obicei raman fidela Asociatiei Inima Copiilor, de ei sunt demult legata..cumva..
  Mi-as dori sa existe mai multi “2%”ai mei, ca sa-i pot directiona fecaruia…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green