Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Mai rău decât să te îmbolnăvești e să te îmbolnăvești în România

Acum fix o săptămână, eram într-o mașină care se ținea cu greu după o salvare în care se afla cineva foarte, foarte drag. Îi spuneam, printre lacrimi, omului de la volan să nu mai meargă așa, că o să-și piardă permisul. “Îl bag în mă-sa de permis, chiar nu mă interesează!”, venea răspunsul. Am avut mult noroc și coșmarul s-a terminat cu bine, dar nu îl voi uita niciodată, așa cum nu o să uit nici alte momente în care am trăit cu sufletul în palmă în fața unor uși dincolo de care mi se juca viața la ruletă. Nimic, dar absolut nimic nu e mai grav și mai ireparabil decât ce se poate întâmpla în spatele unei uși de spital, iar noi trăim într-o țară în care amenințarea nu vine doar de la boală, ci și de sistemul însuși, care e mai bolnav chiar și decât cel mai bolnav pacient.

Medicii în mâinile cărora ne punem viețile și speranțele sunt aruncați încă de pe băncile facultății într-un univers abuziv și corupt. Nu li se oferă nicio secundă condițiile de care au nevoie ca să-și poată face meseria la standarde corespunzătoare vremurilor. Nu sunt ajutați să învețe, fac cunoștință cu abuzul, nedreptățile și bullying-ul încă din prima zi de facultate, iar, după ce o termină, se trezesc într-un malaxor care le forțează nu doar limitele fizice, ci și pe cele ale umanității. Nu sunt doar plătiți mizerabil, ci și din ce în ce mai puțini, și li se cere să-și facă treaba, de multe ori, cu mâinile goale. Iar, deseori, treaba lor e să se lupte cu moartea și să învingă. Împleticindu-se de oboseală, în gărzi de zeci de ore, sunt nevoiți să facă și munca colegilor care s-au săturat și au emigrat. Sunt prea puțini, prea epuizați și cu nervii prea întinși, iar pacienții prea mulți și prea bolnavi. Care sunt șansele să greșească, în acest context? Mult mai mari decât ar avea condiții omenești de lucru.

De partea cealaltă, suntem noi, pacienții disperați, care avem coșmaruri încă dinainte de a ni se întâmpla ceva, la gândul că, într-o zi, s-ar putea să avem nevoie, și încă una urgentă, de sistemul bolnav care ar trebui să ne salveze. Ne întrebăm încotro o s-o luăm, când o să ne lovească necazul, dacă vom avea noroc de doctori buni, dacă, buni fiind, dar lucrând sub presiune, nu vor lua cumva o decizie greșită în ce ne privește, dacă nu cumva vom muri la coadă, într-o cameră de gardă, înainte să ne vină rândul, dacă salvarea o să vină cu medic sau doar cu un asistent, dacă o să fie dotată cu defibrilator, dacă, odată diagnosticul pus, vom avea parte de medicamentele care să ne salveze, dacă, în sala de operație, doctorul își va steriliza mâinile cu apă chioară sau cu dezinfectanți adevărați, dacă, în fine, internați poate pentru ceva minor, nu vom pleca direct la cimitir, cu septicemie?

Mai rău decât să te îmbolnăvești e să te îmbolnăvești într-un sistem în care nu ai încredere și care, pe lângă că nu are resurse reale să te trateze, te mai și traumatizează psihic. Mai rău decât să te îmbolnăvești e să te îmbolnăvești în România, care alocă un buget mult prea mic sănătății, deși pretinde că ea e o prioritate, care își plătește medicii la limita subzistenței, care nu e în stare să îi păstreze, iar pe cei care nu emigrează îi golește de ultima fărâmă de umanitate. Mai rău decât să te îmbolnăvești e să te îmbolnăvești în România, unde nu se găsesc nici medicamente uzuale, darămite cele de ultimă generație, care, în țările civilizate, salvează oameni aflați în situații foarte grave. Mai rău decât să ai un accident și să arzi e să ți se întâmple asta în România, unde nu există niciun spital capabil să trateze un ars la standardele corecte. Mai rău decât să faci cancer e să ți se întâmple asta în România, unde nu știi dacă vei avea parte nici de medicamentele uzuale sau de radioterapie, darămite, vreodată, de tratamentele care astăzi revoluționează domeniul oncologic. Mai rău decât să ți se îmbolnăvească copilul e să ți se îmbolnăvească într-o țară în care ți se interzice să te internezi cu el, pentru că nu e loc în secție, iar singura asistentă care e de serviciu și trebuie să aibă grijă de 30 de copii mici, bolnavi și rupți de părinți, decide că e mai bine să îi lege pe toți de pat.

Singurul lucru mai rău decât să te îmbolnăvești e să ți se întâmple asta în România, deși te numești “cetățean european”.

Pe 11 decembrie votăm din nou. Haideți să votăm în primul rând pentru sănătate. Haideți să-i forțăm pe politicienii care vor veni în fața noastră cu oferte electorale, în perioada următoare, să facă din sănătate o prioritate reală, pentru totdeauna. Asta înseamnă eliminarea corupției din sistem și creșterea finanțării, medici suficienți, bine plătiți și susținuți pentru o pregătire la standarde moderne, spitale moderne, aparatură modernă și medicamente.

Haideți să votăm pentru ca statisticile referitoare la decesele din sistemul de sănătate să nu mai arate că jumătate din decese ar fi putut fi evitate dacă am fi avut resursele necesare, atât umane, cât și materiale.

Haideți să votăm pentru ca cheltuielile cu sănătatea fiecărui român să nu mai fie de trei ori mai mici decât media europeană. Să ținem subiectul pe agenda zilei, începând de azi și pentru mulți ani de acum înainte. Guvernul tehnocrat a început niște lucruri, dar guvernul tehnocrat va pleca, iar noi avem nevoie de prioritizarea domeniului până la scoaterea din moarte clinică și modernizarea lui. Să cerem autorităților o strategie clară și coerentă, pe termen foarte lung, pe care să o pună nu doar pe hârtie, ci și în practică, până la capăt.

Site-ul votezpentrusanatate.ro își propune să creeze o dezbatere reală la care să participe laolaltă actori din sistemul medical și pacienți, simpli cetățeni și experți din diverse domenii (economie, politici publice, sociologie, politici de sănătate, societate civilă), oameni obișnuiți și factori de decizie. O dezbatere națională despre viitorul sănătății.

Tot pe votezpentrusanatate.ro putem depune un vot simbolic pentru sănătate, ca să arătăm că suntem mulți, că subiectul are prioritate zero pentru noi și că vom vota pentru sănătate și pe 11 decembrie, la alegerile parlamentare. Vă invit și pe voi să o faceți, nu trebuie decât să apăsați pe un buton. 🙂

Haideți să votăm pentru ca să nu mai trăim mai puțin cu 10 ani decât europenii a căror sănătate e îngrijită bine.

screen-shot-2016-10-06-at-10-16-54

Foto Selvam Raghupathy | Dreamstime.com

93 comentarii

 1. Ca sunt problemele care sunt, o stim cu totii: fiecare din noi are cel putin o experienta crunta in sanatate. Pana vor aparea proceduri clare si sistem de penalizare si pierderea jobului pt greseli grave (asa cum au toti in privat!! sau cum duc doctorii in occident), in spitale unii angajati isi vor bate joc de meserie si de pacienti in continuare. Si aici dau cel mai bun exemplu: doctorita din spitalul de arsi ce a pozat si dat in presa pacientul cu viermi (desi au tercut multi alti oameni pe langa si nu au reactionat!!! semn ca e ceva obisnuit asta pe acolo… ). Cat modul de lucru acolo ramane la fel, cat inca sunt cadre medicale ce iau comision de la firme de farmaceutice / producatori de echipamente /zugravi , atunci acestia nu vor fi impartiali iar calitatea lor profesionala scade (conflict de interese!! ).

  Dar nu e normal sa ne spui cu cine sa votam. Mie mi se pare corect sa promovez ideea : “sa votam, sa ne informam de dinainte”.

  • “Dar nu e normal sa ne spui cu cine sa votam” – am spus undeva în acest articol cu cine să votați? 🙄

  • “cel mai bun exemplu: doctorita din spitalul de arsi ce a pozat si dat in presa pacientul cu viermi”.

   Păi bun, dacă nu filma şi nu publica filmarea, cine ar fi crezut-o? Se ştergeau frumos “urmele” şi doctoriţa cu pricina ar fi fost făcută să pară o “nebună” care “visează”.
   Am păţit o fază cu nişte tovarăşi miliţieni, pozasem nişte chestii şi, tovarăşii m-au acostat şi mi-au cerut să şterg pozele, la care eu ţineam foarte mult. Faza tare e că eu îi spuneam că le şterg, că mă ameninţa cu mersul la secţie, de care nu eram dornic, bine că nu prea le avea cu “aitiul” şi l-am “convins” că le-am şters, deşi nu am făcut-o…

   sigur, nu o fi moral şi nici deontologic ce a făcut doctoriţa cu pricina, dar prin ceea ce a făcut a atras atenţia asupra unei probleme grave, cumva trebuie puse în balanţă avantajele şi dezavantajel. Zic io. Dăcât.

 2. Dezbatere publica? Unde? Organizatiile astea nu vor decat votul meu – chiar si simbolic -, nu parerea mea. Pe bune?! Participa si “Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR)”? Unde le astora mai bine decat intr-o tara unde automedicatia e religie si unde, din spital, internat fiind, ti se da lista cu medicamente de cumparat?
  Subiectul sanatate chiar ma intereseaza, dar nu mai am incredere in asociatii/ONG-uri/petitii on-line.
  Pe cine sa votez eu in decembrie, ca sa am garantia ca din banii mei nu se mai scolarizeaza viitori medici care vor pleca imediat ce-si iau diploma; ca din banii mei coruptii nu se mai imbogatesc din tot felul de vanzari/cumpararari de materiale medicale si daca ajung in spital trebuie sa-mi cumpar chiar si branula etc. (toate neajunsurile de care stim sau auzim)?

  • nu știu pe cine să votezi, dar știu că trebuie pusă presiune maximă pe oricine va candida, să facă din sănătate o prioritate reală, și pe oricine va câștiga, să aibă o strategie pe termen lung și să se țină de ea. ce înseamnă presiune? orice, de la scris pe Facebook, pe bloguri și oriunde, la ieșit în stradă atunci când e nevoie (vezi cazul Hexi Pharma, când ministrul Cadariu ne mințea în față că au ieșit bine testele pe biocide din spitale și a încetat să mai mintă de-abia după ce am ieșit 1.000 de oameni la fântâni, în timp ce alte zeci de mii se plimbau senine, pe Calea Victoriei, cu copilașii de mână, la Festivalul Luminilor). nu mai ai încredere în nimeni, știu, e firesc și te înțeleg, dar astea sunt condițiile, cu astea defilăm. vor fura banii, știm și asta, și nu avem nici garanții că vor face ce vor promite, sunt perfect de acord. dar cu toate astea nu trebuie să ne oprim din a pune presiune și a sta cu ochii pe ei. exprimă-te unde și cum vrei tu, numai exprimă-te. dezbaterea publică poate fi oriunde, chiar și pe wall-ul tău de Facebook.

 3. Poate mai aud carcoteli legate de alegeri, mai ca-l chem iar pe Mike Tyson. Bonus Jean-Claude Van Damme. Sa vedem cine mai cracneste!

  • Nu Van Damme…și-a luat-o deja în România. Batman .Si sa vina si cu Dracula.Si Miaela . Ca o gheraiala buna poate mai exfoliază un obraz gros.

  • ce cârcotire MatrixB? pt mine ești cam abscons cu mușchiuloșii ăia
   cel puțin cei care suntem aici am schimba JNapanii si maine ( cu J mare si N mare adica cu JN mare)
   ai sesizat vreo cârteala?

 4. @Simona: încă o dată la obiect. Și îți mulțumesc pentru asta. Cat despre vot….Doamne ce mult îmi doresc să conteze voturile noastre. Si să schimbe ceva.

  • Daca contau voturile noastre, nu am mai fi fost lasati sa votam…

  • @Maria: asta e o tampenie!…

  • “Tampenia” asta a spus-o Mark Twain nu eu… Cred, insa, cu tarie in ea

  • Contextul in care Mark Twain a spus asta era cu totul altul decat cel de azi.
   Votul este un drept castigat si trebuie exercitat. Altfel ramanem cu borfasii PSD, ca ei au votanti destui.

  • @Maria, du-te la vot, votul tau chiar conteaza!
   Ce a spus Mark Twain se referea la o cu totul alta conjunctura.

  • Care i-ati dat like Mariei cred ca nu ati inteles ce prostie a debitat ea de fapt.
   Votul a fost si este liber. Si asa va fi mereu. Numai ca votantii psd sunt mult mai prosti decat aia care stau acasa si nu voteaza cu nimeni. Paradoxal, dar ei castiga. 💡 ➡ 😐

  • Scuza-ma luminita fara majuscula, ca am indraznit sa-mi expun parerea pe acest site pe care comenteaza doar o mana de oameni si cine nu e de acord cu ei nu conteaza… Scuza-ma ca debitez prostii si tu numai adevaruri universale

  • ți-au arătat oamenii că Mark Twain a glumit amar și ironic!
   de ce te-ai ofuscat?

 5. simona imi pare rau de tot pentru ce ti s-a intamplat si ma bucur ca s-a terminat cu bine.

 6. Sustin initiativa, am votat, 1991.

  • am votat si eu (2133)
   poate la anul va beneficia si soția mea de ceva, pentru că plătim degeaba asigurarea obligatorie de sănătate ca rezident în Romania. ( nu mai zic despre ce hrube sunt locurile unde te înscrii, plătești si apoi esti înregistrat, e horror)
   niciodată când ne ducem la analize nu sunt reactivi , s-au terminat veniți luna viitoare pe întâi !
   si ne ducem la clina/laborator privat.
   n-ar fi o problemă, dar de ce ma obligi sa plătesc si nu beneficiez de nimic?
   oricum avem si contract serv medicale cu clinica privata , din motive de curățenie si rapiditate

  • ..aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu acu’ 10 ani,cand proaspat reintoarsa in tara,a trebuit sa fiu de acord cu plata obligatorie a asig.medicale obligatorii!..nu-i vad rostul nici azi,insa sper ca daca vreodata voi avea ,eu sau ao mei oameni dragi , nevoie de SMURD sau Ambulanta, sa si vina si sa-mi salveze viata…atat sper!

 7. Corect comentariul: “Daca votul ar avea importanta, era demult interzis”

 8. Si oricum pana cand exista dinozauri in sistem nu se va schimba nimic esential. La spitalul (mare, bun, important) unde este doctor fiul meu, lista de achizitii o verifica, trunchiaza si executa un nene de 60+ani, cu liceu, dar frate cu cine trebuie. Trunchiaza pe baza de …pret, ca in rest nu stie diferenta dintre aspirina si paracetamol: “Amandoua sunt pentru raceala”. Restul discutiei nu cred ca are rost.

  • un nene de 60 ani cu liceu , adica are 12 clase si are sprijin de la neamuri , manageriaza un spital (mare si important) si unde un doctor tanar este nemultumit de achizitii . eu zic ca macane putin , dar Romania este tara tuturor posibilitatilor 😉

 9. Si vor promite unul si altul ca investesc in sanatate si dupa ce sunt votati ne saluta din mers si uita tot ce au promis

 10. 2219. Din fericire nu am avut experiente negative cu sanatatea in Romania, si vorbesc intr-o oarecare cunostinta de cauza datorita cancerelor in urma carora s-a dus mama acum cativa ani. Presupun ca a ajutat un pic si faptul ca am mers la medici prin recomandari si am platit bani grei acestora pentru tratamente la nivel occidental. Mita vreau sa zic… Dar mi-e frica la gandul ca s-ar putea sa o mostenesc pe mama si sa nu am alta alternativa decat sa ma tratez in Romania!

 11. este rau sa te imbolnavesti in Romania dar este horror sa te imbolnavesti intr-un sat , comuna sau orashel din Romania

 12. Am avut o operatie in Romania in 2003 …inca trag dupa ea. Si probabil voi trage … cata ata o fi pe mosor, nici nu stii ce au putut rezona cuvintele tale in sufletul meu.
  Si desi am jurat ca nu mai stau la cozi ca sa votez pentru oamenii care-si bat joc de tara lor si de viata lor si a copiilor lor (asta daca nu au cedat copiii si au emigrat pe undeva) … parca tu ma faci sa mai incerc o data. Desi pentru parlamentare nu cred ca vor fi cozile care au fost pentru mutulica cel insurat.

 13. Cruntul adevar e ca guvernul tehnocrat n-a inceput nimic. Sistemele informatice se blocheaza in continuare de citeva ori pe saptamina, medicii si bolnavii completeaza vrafuri de hirtii inutile, reteta electronica inseamna ca bolnavul se duce la farmacie tot cu hirtie, astea sint chestiuni pe care un ministru le putea rezolva. In plus, toti dinozaurii care conduc sistemul, aia care au raportat ca spitalele din Romania au cea mai mica rata de infectii intraspitalicesti din lume, toti aia sint in functii. Esecul lui Voiculescu mi-a picat extrem de prost, practic mi-a distrus orice urma de speranta.

  Iar generalizarile nu-mi plac deloc. Nu toti medicii au salarii mici. Da, medicii tineri au salarii de mizerie, dar marii profesori, Dumnezeii care hotarasc cine traieste si cine crapa, aia au salarii URIASE.

  Ma bucur ca ai trecut peste momentul de care zici.

 14. Buna ziua tuturor
  Am citit cateva dintre comentarii si NU ma pot abtine nici eu Noi vorbim mereu,mereu despre CRIZA din sanatate-conditii mizerabile de lucru ptr medici si cadrele med,salarii mici,ore suplimentare etc.Eu,am o alta parere Avem medici si asistenti putini DE CE? Cand annual sunt mii de absolventi? De ce/?De ce LE PERMITE ca dupe terminarea studiilor ,facute pe banii mei,sa emigreze/?Ar trebui incheiat UN CONTRACT ,ptr cei ce nu si platesc anii de scolarizare ,prin care sa fie obligati sa si achite la plecare taxele E doar un aspectCat priveste MITA din spitale ,sa NU mai vorbimNu am vazut medic SARAC .Sa fim realisti.Sunt si alte categorii de intelectuali cu o munca stressanta si….Un asistent castiga cat un sef de catedra sau mai mult ca un professor Ori munca acestora ,de pregatire a lectiilor din timpul lor ,nu conteaza//?Un inginer cat castiga?Ar trebui o lege clara care sa restabileasca ordinea in sanatate ,sa pedepseasca MITA,sa incheie contract cu viitorii absolventi si orice abatere sa fie PEDEPSITA NU v-as dori sa fiti INTERNATI ,nici macar o zi Atunci ati vedea cat de greu e cand ti-e rau ,in toiul noptii sa-l chemi trzindu-l din somn pe medicul de garda EVENTUAL,ti se pune o perfuzie cu un calmant ,iar tu ca pacient urmaresti cand e gata ptr ca ….Atat am avut de spus Da, ar trbui alocati bani mai multi ptr DOTARI

  • Florica, tu esti din alt film, tu chiar crezi ca studentii de la medicina si-au facut studiile pe banii tai si dupa aia iti sunt tie datori sa ramana in tara si sa te vindece pe tine?
   Dar cam cati bani ai platit tu pentru studiile lor?
   Declara concret!
   E ca si cum absolventii de inginerie trebuiesc obligati sa ramana si sa astepte sa se deschida vreo fabrica, ceva, altfel nu au dreptul sa plece in lumea larga cautandu-si de munca in meseria lor.
   Tie, personal, nu-ti datoreaza absolventii de medicina nimic, ei sunt liberi sa ramana sau sa plece unde vor, pricepi asta?

  • florico,
   poți să procedezi și tu ca americanii, în fața Casei Albe : care are ceva de zis își scoate o autorizație de protest si se postează în apropierea locului mai sus menționat.
   Du-te si tu cu o pancartă în față la guvern pe care să scrii ce ai zis mai sus:
   *Ar trebui o lege clara care sa restabilească ordinea in sănătate ,sa pedepsească MITA,sa încheie contract cu viitorii absolvenți si orice abatere sa fie PEDEPSITA*
   Sau vrei să mă duc eu?
   pe banii mei? s
   au pe banii tăi?
   sau pe banii medicului sau inginerului care a făcut scoală pe banii tăi si apoi a plecat ?
   că pe ai mei sigur nu .

  • luminita , doamna este prinsa in matricea comunista si crede ca e bine sa inchidem granitele ca sa nu mai fie frig in Romania 😉 csf ?

  • florica,
   există zeci sau sute de programe şi subprograme de licenţă, masterat şi doctorat în România, finanţate de la bugetul de stat. programe ale căror absolvenţi, cetăţeni UE cu drept de liberă circulaţie şi drept de muncă, cu studii echivalente conform sistemului Bologna care sunt pefect recunoscute în Europa îşi caută un loc de muncă unde şi cum doresc ei.
   să-i obligăm pe toţi să rămână? sau doar pe medici?
   sau să nu mai existe învăţământ superior de stat?
   sau, mai bine, eu, ca stat român interesat de bunăstarea cetăţenilor mei, mă ocup să le creez condiţii acelor absolvenţi să rămână. condiţii dublate de obligaţii, categoric.
   etc.
   nu mai scriu, că a scris Simona limpede. 1830 a fost votul meu.

  • Florica are cumva dreptate, nu e corect sa platim scolarizarea unuia care apoi pleaca.
   Vrei sa pleci, esti liber, nu te impiedica nimeni, dar returneaza costurile cu scolarizarea.
   Platim scoala pentru 10.000 de doctori, din care doar 1.000 raman in tara. Ailalti 9.000 sunt paguba curata.
   Daca astia 9.000 returneaza banii, ii pot plati mai bine pe aia 1.000 care raman, ca sa ii motivez, pot construi case pentru medici la tara si amenaja dispensare ca sa fie tentati sa mearga la tara.
   Sau macar fac educatie sexuala, orice.
   Dar nu risipesc banii pe 9.000 de nimic pentru tara si pentru mine, cu toate ca noi platim din buget acea scolarizare…

  • @catalin, du-te si te-mpusca, babaiatule. Dar sa lasi troleul in depou.

  • @cataline, vezi ca si tie ti-a platit tanti Florica scolarizarea, sa n-o superi, da?

  • bre, luminita, bre, aveam o altă părere despre tine … ce boala, ca să fim on-topic, dăcât.

   Poate vii şi mata cu argumente, zic. 😀

  • @Catalin : 3 ani de rezidentiat platit la nivel de femeie de serviciu ajunge sa compenseze banii scolarizarii.
   Scolile militare cer 7 ani (in conditiile in care studentii au si cazare, masa, caldura etc asigurata).

  • @o femeie: păi şi ţi se pare OK?
   Decât să plătească prost rezidenţii, ca să “recupereze” investiţia în şcolarizare, nu mai bine ăia care pleacă returnează banii şi din acei bani se plătesc bine rezidenţii??
   Dar banii nu mai trebuie învârtiţi cu râtul de porci politici, ci destinaţia anumitor fonduri trebuie să fie clară de la început: bani recuperaţi din şcolarizare —–>bani pentru rezidenţi.

  • Catalin , amesteci niste lucruri si cand le amesteci iasa o tocanitza

  • No, acum şi cu shoric … tocăniţa, zic. De shoric, … nu mai zic! 👿

 15. eu azi era să mă îmbolnăvesc de râs din cauza lu șefa care a scris in Cațavencii că tre să stai cu 1 bucă pe un hamster.
  da nu m-am dus la spital ca să nu iau bacterii
  uite
  * Carmen: Bine, dragă, dacă insiști atâta cu salvatul ăsta, o să vorbesc să salveze un hamster. De la ce să-l salveze?

  Klaus: Nu știu… De la moarte, ca să fie mai emoționant?

  Carmen: E bine dacă o pune pe mă-sa să se așeze cu curu’ pe el și i-l smulge de sub cur în ultimul moment? O să se justifice o decorație?

  Klaus: Facem cumva să se justifice. Da’ să o lase să îl strivească un pic, cu o bucă, ca să rămână măcar nițel handicapat, da?*

  • andu yy , Simona nu este sefa la Catavencii , daca era sefa scria in partea dreapta 😉

  • andu YY ,rectific . Simona e sefa ta , cea care a scris in catavencii 😀

  • mi-ar place o sefa ca Simona , dar nu cred s-ar integra intr-un Sistem

  • imi cer scuze , dar cred ca am o problema cu cuvantul (sefu ) din textul lu andu YY . a fost un declic si cred ca mi-am amintit de pupincuristii cu care am lucrat

  • păi da
   șefa de blog ne dă prime, învoiri, scutiri și nu ne ceartă dacă întârziem
   așa că d*aia îi ștergem praful de pe mânecuțe

  • daca plateste si concedii medicale cat stam pe bog …woww . stiu eu o schema . ea ca patroana , ne angajeaza pe toti postacii pe firma , noi dam niste bani , in punga ca sa nu se prinda fiscu` si uite asa iesim toti cu o benzie de un miliard ca magistratii

 16. am votat, 2373
  buna initiativa

 17. Acolo-s si eu 2518. Pt. Shoric: cand esti fratele cui trebuie, esti, nu manager, ca ala e la vedere, ci “director administrativ” pe viata (eu stiu de el de 11 ani), si deci pe la tine trec toate achizitiile, de la h.igienica la ….

 18. este rau cand esti tu bolnav dar ..nici nu pot sa povstesc ..atunci cand unicul tau copil este in stare grava si nu exista un medic sau un SISTEM care sa-i puna un diagnostic corect . am trecut prin asta . de la o operatie simpla de apendicita facuta de un chirurg si de echipa lui (cu spaga de rigoare si cu o asistenta sefa care mi-a prezentat apendicele copilului ca pe un trofeu) . dupa operatie , in salon , copilul meu tot se tot plangea ca o doare capul . medicul si asistentele m-au asigurat ca e ceva normal . a stat in spital o saptamana cu dureri cumplite tratate cu algocalmin . am cerut externarea pentru ca nu mai suporta spitalul si in aceiasi seara am chemat ambulanta de acasa . a urmat ceva de cosmar . nu au mai recunoscut ca a fost internata in acelasi spital si de la upu a fost trimisa cu diagnostic de suspecta de meningita la alt spital pentru ca nu aveau sectie si medic specialist. 2 ore pierdute pe drum cu ambulanta pentru ca medicul specialist de acolo era in concediu . venit inapoi la spital , hartii , complicatii . eram disperat si o doctorita de la upu mi-a zis … e grav , vreti un transfer la un spital din timisoara sau la cluj . am ales timisoara . mi-au zis ca e grav dar nu aveau o ambulanta pentru transfer . toate erau la interventii . dupa 2 ore a venit o ambulanta care a plecat spre Timisoara cu un pacient de 14 ani suspect de encelefalita . direct la spitalul de boli infectioase . facut investigatii si tomograf acolo si au exclus encefalita dar au gasit o tromboza venoasa la nivelul craniului . confirmata ulterior de RMN . am avut un noroc ENORM cu medicii de la spitalul de copii Louis Turcanu care si-au dat seama ca e un caz grav si i-au adimnistrat din timp tratametul adecvat .
  acum , copilul meu traieste si chiar daca a pierdut un an de scoala din cauza asta a ales medicina . nu am inteles de ce

  • aaa .. si chestia cu comunicarea intre spitale . m-a sunat dupa 2 zile o asistenta de la spitalul unde “doctorii” au stabilit diagnosticul de meningita : ce faceti sunteti bine ? sa-mi ziceti daca e meningita ca sunt disperati domnii doctori si nu stiu daca sa bage spitalu` in carantina sau nu

 19. “eram într-o mașină care se ținea cu greu după o salvare” – de ce, si mai ales cum ? Nu de alta, dar la mine in Canada e imposibil sa te tii dupa o ambulanta … nu e la fel si-n Romania, daca merge cu semnalele audio-vizuale pornite ? Ca sa nu mai zic ca e si oleaca ilegal …
  Doar intreb …

 20. uite Simona ca s-a gasit si cineva sa faca pe politistul. de ce se tinea masina dupa salvare? intreaba domnul canadianul. eu cred ca se distra. in mod clar persoanele din masina nu erau deloc foarte disperate, ci doar se distrau. nu e si putin ilegal? insista domnul canadianul. ba da, stimate domn, sunteti foarte perspicace, asta a spus si Simona, ca si-a riscat putin permisul persoana care conducea. ia zi, te duci tu la politie sau ma duc eu? trebuie neaparat sa facem dreptate

  • … e chiar “perspicac” omu’, nu? … 😀

  • mai ales ultimele 3 litere

  • Intrebarea mea e foarte serioasă. Chiar sunt foarte curios ce realizează cineva care se ține după o ambulanță. Ok, să zicem că reușești sa te ții după ea fără sa faci accident (ambulanțele mai trec și pe roșu uneori, mai intră si pe contrasens etc. – cel puțin așa e la mine in Canada, cu riscul de a mă repeta) si fără să te oprească poliția și că ajungi la spital imediat in spatele ei. Facem abstracție și de faptul ca tre sa te duci sa parchezi masina in timp ce ambulanța trage direct la urgențe. Deci intri la urgențe o dată cu pacientul/victima … care dacă este intr-o stare atât de gravă încât sa se merite sa te ții dupa ambulanță înseamnă ca va fi băgat imediat în operație, unde e mediu steril și unde nu-ți dau voie sa intri. Deci ce-ai realizat c-ai ajuns o dată cu ambulanța ? Vrei sa ajungi ca sa fii sigur ca dai șpagă la cine trebuie ca sa fie băgat in seama imediat cel drag de cine trebuie ?
   Cu riscul de a ma repeta, întrebarea e foarte serioasă, care e diferența între a ajunge in același timp cu ambulanța (cu toate riscurile de rigoare) și a ajunge la 10 minute după ?
   ps : pentru cretini gen Marc : mersul in spatele ambulantei, pompierilor, poliției când au semnalele de urgență pornite e ilegal tocmai pentru ca există un risc crescut al producerii de accidente. Greu cu logica, așa-i ?

  • Revin : băbăiatule, îți doresc să dea peste mă-ta/tac-tu/nevastă-ta/copchil-tu/etc. sau chiar peste tine un cretin din ăsta care urmărește ambulanța pe motiv că “e disperat” și după aia mai vedem câtă înțelegere ai, ochei ?

  • Ma bucur sa vad ca sunt o gramada de cretini care cred ca e normal sa urmaresti o ambulanta care se deplaseaza cu semnalele de avertizare pornite. Va meritati soarta … doar zic.

  • “Îi spuneam, printre lacrimi, omului de la volan să nu mai meargă așa, că o să-și piardă permisul.” – deci nu-i spuneai, printre lacrimi, omului de la volan să nu mai meargă așa, că pune in pericol viata celorlalti participanti la trafic (sa presupunem ca de a ta, de a lui si de a altor persoane din masina te durea in cur), problema era pierdutul permisului …

  • “The driver of any vehicle other than an official emergency vehicle shall not follow any moving ambulance that is engaged in an emergency medical call closer than five hundred (500) feet, or park the vehicle within two hundred (200) feet of where the ambulance has stopped to pick up or deliver a patient or otherwise render care at the scene of an ambulance call.”

   Ai dreacu’ hamericani prosti, nu numai ca nu-ti dau voie s-o urmaresti, da’ nici macar sa parchezi masina aproape de ambulanta nu-ti dau voie … ce bine ca nu traiti in Hamerica … o fi sistemu’ sanitar din Romania cum o fi, da’ macar poti sa te duci sa te bagi in sufletu’ ambulantierilor daca e o situatie “foarte disperata”. Si e si internetu’ eftin, sa nu uitam …

  • Băbăeti, trebuie să-mi cer scuze. Am căutat (destul de succint, e drept, că tre să fug la o petrecere in centru) prin codul rutier si se pare că in Romania, spre deosebire de restul tărilor comuniste gen UK, US, Canada (bănuiesc c-or mai fi si altele), a circula la o distanta mică in urma vehiculelor de interventie aflate in timpul misiunii nu e ceva ilegal per se. Deci, cu riscul de a mă repeta, tot mai bine in Romania …

  • @canadianu: ești foarte insistent și foarte obositor cu acreala ta nesfârșită. nu am pus în pericol viața nimănui, stai liniștit. nu, nici nu am ajuns în același timp cu ambulanța, care, la un moment dat, a luat-o pe contrasens. am mers doar mai repede, în urma ei, până la un punct. scopul paragrafului pe care îl analizezi tu obsesiv era să exprime panica și durerea pe care o trăiește un om într-o asemenea situație.

 21. luminito…..”de la capatul….[cui /] ” Tanti” Florica si a facut studiile pe banii statului ,dar…..a “restituit’ taxele ramanand in tara si muncind AICI Oi fi eu de pe vremea ‘comunistilor’ dar daca tie iti este totuna mie,NU In medicina ,mai ales [si stiu despre ce vb] se investeste ENORM in formarea viitorilor medici Sume URIASE Si este BINE Doar ca,dupa ce termina ,multi aleg strainatatea unde de f multe ori nu sunt incadrati ca …medici Toti motiveaza -BANII,putini Da,dar asta doar la inceput[si iar stiu ce vb]NU sunt salariile lor dar nici ale altor “telectuali’ aliniate celor din afara tarii dar…’SORIC’ Tu in ce matrita esti prins/?Vrei sa spui ca acei medici si as care ti au spus ca e bine cu copilul tau ,desi era rau MERITA …”CE”? Ei in strainatate daca procedau asa ..Aici se poate NU GENERALIZEZ Dar am trecut prin ceva asemanator…’ Iar tu andyyyyyyyy daca vrei mergem impreuna sa “protestam’inaintea Casei Albe….Taxele ..de la buget.Ca doar…Esti jmecher’ mare Sa fiti sanatosi si ,sa NU mai aveti nevoie de ‘sanatate ‘cumparata’

  • superbă harababură în capul tău!
   nici măcar niște nume nu poți să utilizezi ,ce să mai cred despre alte aspecte din meandrele concretului ?
   am zis să te duci în fața Guvernului ( P-ța Victoriei) să protestezi și să ceri să se dea o lege.
   altfel de unde legea asta?
   să vină marțienii s-o facă?

  • am crezut ca doar in capul meu este haos , dar cand vad pe altii prind asa un curaj ..pff

  • 😛 😛 😛
   tuturor ni se mai întâmplă chestii
   apa trece, capra crapă pietrele alea care rămân ca proastele în urmă

 22. Andyyyyyyyyyy ..SUPERBA HARABABURA,din capul meu ti-a facut o invitatie ,la CASA ALBA Cum in RO sunt atatia ‘pancartisti’ m-am gandit ca ar fi bine sa schimbam putintel …locul Da,mergem pe banii ‘telectualilor’ ca tine sau ai guvernului sau pe bani europeni Se gasesc,se gasec Suntem …’mistocari’… Cine e ca noi/? Ramai SANATOS cu ‘frazele tale intortocheate ,urca si coboara cu liftul pana cand ajungi in ‘meandrele CONCRETULUI’ Si lasa …mistocariile

 23. andule yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
  intai la casa H si pe urma la casa alba, da ?

 24. Tocmai am vazut la Digi24 stirea despre cum nu dau romanii prioritate ambulantelor … popor de cretini, asta sunteti. Nu toti, doar majoritatea …
  Daca muistii de politicieni care fura au o “scuza”, tu, ca om de rand, ce mortii matii te costa sa tragi pe dreapta cand vezi ambulanta, politia, pompierii ? Sa va mai povestesc despre cum eram in masina cu o ruda, instructor auto, si care cand am vrut sa trag pe dreapta pentru ca venea politia pe contrasens cu sirena pusa a zis sa merg inainte in treaba mea, sa se dea pe dreapta cei de pe sensul lui ? Sa va povestesc cum, in Canada fiind (deci fara riscurile din Romania, unde daca cunosti pe cine trebuie poti afla toate detaliile apelantului la 112), mi-a zis o romanca (absolventa de facultate – deci educata, cica), ca ea daca ar vedea o bataie pe strada n-ar suna la 911, de ce sa se lege la cap daca n-o doare ? Asta in timp ce numele meu apare in baza de date a 911 de vreo doua sute de ori … ce fraieri, nu mi-au dat nici o amenda pana acum …
  Degeaba acuzati politicienii de toate relele din Romania, eu zic sa va uitati putin si in oglinda.

 25. Stiu ca e o postare mai veche dar am citit astazi un articol care prezinta situatia reala.

  http://www.biziday.ro/2016/10/13/cum-a-devenit-moartea-tatalui-meu-o-statistica-pozitiva

 26. Am votat, 21190. Felicitari pentru initiativa !

 27. Dar sa cotizam ca in strainatate la sanatate?
  Dar ce a facut acest guvern pt sanatate? S-a aflat de ce au murit copilasii aia in primavara? Marii arsi unde sunt tratati? In Bulgaria?

  • Carmen, relax. In strainatate se platesc sume mari lunar pentru sanatate, masurate in sute de euro la un salariu.
   In Romania se plateste putin, salariile fiind mult mai mici decat in strainatate, iar efectele in sanatate se vad.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green