Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Fiecare copil are locul lui în fotografie. Transformă 2% din impozitul pe venit în viață pentru prematuri!

Salvati Copiii Romania_2

Își aranjează ceasul la mână, într-un gest aproape mecanic. O clepsidră ar fi fost mai potrivită, se gândește. ”Marius pleacă azi acasă, e deja suficient de puternic. Ce potriveală! Alina are cezariana programată la o oră după, ceea ce înseamnă că incubatorul va fi liber pentru copilă. Se va naște la 29 de săptămâni. 1.270 de grame, atât arăta ultima evaluare”. Își mai aranjează o dată ceasul la mână, ca și cum ar pune înapoi în clepsidra invizibilă firele de nisip. Sunt firele în care se desenează chipurile copiilor născuți prematur, a căror supraviețuire depinde de miracolul… finanțării spitalelor.

Cele două incubatoare din maternitate au depășit zece ani de folosință. Alex, Carmen, Tamara, Cezar. Ei au plecat acasă, după câteva săptămâni sau chiar două luni petrecute în incubator. Daria nu a reușit. Nici Mihai. În ramele lor, e lăsat spațiu gol, fără nicio fotografie.

De când e medic în maternitate, frica cea mai mare e să nu fie nevoită să aleagă ea. Să nu se întâmple ca un prematur să nu aibă un incubator liber. Nu ar ști ce să facă în acel moment. Se imaginează, ca-ntr-o scenă de film fără regie, cu prematurul în brațe, alergând spre ambulanță și apoi la cea mai apropiată maternitate dotată cu aparatură medicală care să salveze trupul mic de copil.

Intră în maternitate în fiecare zi, la aceeași oră: 7.30 dimineața. De fapt, un truc pentru a se mai uita o dată la ceas, de parcă timpul ar fi mai îngăduitor așa. Pășește în salonul de prematuri și primul gând e să țipe. ”Unde e Amalia? De ce incubatorul e gol? Ce s-a întâmplat?”. Până să alarmeze tot spitalul, vede că sunt trei incubatoare. Și Marius, și Amalia sunt la locurile lor. Dacă externarea lui Marius întârzie, nu va intra în panică, pentru că există încă un incubator disponibil.

Numai în 2016, Salvați Copiii România a dotat cu aparatură medicală de specialitate 31 de maternităţi, oferind astfel o șansă la viață nou-născuților prematur. O parte semnificativă a acestor fonduri, în valoare totală de 355.981 euro, a venit de la cei care au ales să redirecționeze 2% din impozitul pe venit, transformând banii, care altfel ar fi rămas în posesia statului, în viață pentru copiii născuți prematur.

Ligia Blaga, șeful secției Neonatologie II la Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca, a adus pe lume copii cărora puțini le dădeau șanse să trăiască. ”Am avut cazuri de copii care cântăreau de la 500 la 1.000 de grame, cărora aproape nimeni nu le dădea şanse de supraviețuire”, își amintește neonatologul. A luptat cot la cot cu ei, până când acești copii au devenit suficient de puternici cât să plece acasă. Unii dintre ei se întorc să o viziteze, împreună cu părinții. Alții i-au trimis fotografii cu primul lor tort.

”Înainte de toate, menţinerea temperaturii corporale este vitală pentru supravieţuirea copiilor născuți prematur. Pentru aceasta, incubatorul este dispozitivul sau aparatul fără de care un prematur nu poate supravieţui. Apoi urmează: ventilatoare sau alte dispozitive de “sprijinire” a respiraţiei – dispozitive de suport respirator, monitoare de funcţii vitale, ecografe etc. Nu trebuie să uităm că toată aceasta aparatură presupune consumabile, care trebuie schimbate continuu, iar aceasta înseamna foarte mulţi bani. În absenţa consumabilelor, aparatele pot devin duşmanul copilului aflat in impas şi o reală sursă de infecţie pentru pacienţii a căror imunitate este inexistentă”, explică medicul.

Fără maternități dotate corespunzător, șansele unui prematur de a supraviețui scad dramatic. Un incubator care să susțină funcțiile vitale ale nou-născuților prematur costă, în funcție de cât de performant este, de la 10.000 la 30.000-40.000 de euro. ”Efortul ar fi uriaş, în situația în care multe spitale, neavând acces la programele Ministerului Sănătăţii, nu pot asigura nici măcar consumabilele în flux continuu”, este concluzia amară a Ligiei Blaga, șeful secției Neonatologie II la Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2017. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

4 comentarii

  1. The requested URL /doilauta was not found on this server.
    Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

  2. Exista in tara asta vreo foarte multi, care daca ar dona 2% din impozitul pe care nu-l platesc, ar iesi de mii de incubatoare, de aparate de dializa aso! Ca de exemplu, un negoita, nu stiu care, care este campion cu peste 50 milioane euro impozite neplatite, dar daca mai cauti o sa treci de miliard. Eu, daca nu-mi platesc impozitul de 113 lei ma aleg cu penalizari, amenintari, etc. Deci, care ar fi solutia? Tot akm-ul porcului din psd (nu ca ar fi unic), dar tinut invers, ca de lege li se rupe, ca doar ei o fac! Si mai am o intrebare: aia 30.000 de euro un aparat nu sunt de fapt doar vreo 15.000+comisioanele aferente? Ca eu, cand am hotarat sa-mi bag incalzire centrala, am gasit centrala la 5800 lei, dar am luat-o din fabrica cu 2800!

  3. Right,Kere..totusi un AKM 47 cu pat rabatabil ,e mai ieftin De ce sa apelam la mila publica atunci cand sunt milioane de euro care se duc pe studii de fezabilitate,repetate non stop 🙁

    • Da oare cat ne ia comision furnizorul de gloante? Ne face reducere, ca ne trebuie multe?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green