Nu vă mai gândiți la un elefant roz și nu vă mai stresați!
Acum câteva zile, la Kaspersky Lab, s-a vorbit despre stres. Stresul nostru cel de toate zilele, dar și stresul cibernetic. Despre primul am povestit eu, pe foarte scurt, și am oferit câteva soluții de bun-simț pentru gestionarea lui, atunci când situația nu e atât de gravă încât să necesite ajutor de specialitate.
Da, în ultima fotografie se râde, pentru că am mai făcut și câte-o glumă. Probleme? 😜
În cele ce urmează, o să reiau și pentru voi ce am povestit:
Există mai multe feluri de stres. Putem vorbi, de exemplu de stres acut și stres cronic. Stresul acut e, după cum îi spune și numele, un episod care trece, cel cronic presupune însă perpetuarea presiunii pe termen nelimitat și poate duce la depresie, anxietate, ulcere, astm, neurodermatite, hipertensiune și multe altele.
Ulcerul doare, hipertensiunea se simte, neurodermatitele se manifestă observabil și ele, deci ne vor trimite mai ușor la doctor. Depresia și anxietatea s-ar putea să nu ne trimită însă nicăieri, căci ne cam place să “le ducem pe picioare”, așa că o să vă reamintesc simptomele. Dacă începem să ne simțim lipsiți de vlagă, de sens și de chef, dacă nu mai găsim plăcere în ceea ce altădată ne bucura, dacă nu mai dormim sau, dimpotrivă, dormim enorm, dacă nu mai mâncăm sau dacă suntem mereu irascibili și triști, probabil că am intrat în depresie și tare ar fi bine să consultăm un specialist. Anxietatea vine cu neliniști, îngrijorări, lipsa somului, atacuri de panică, transpirații, tremurături, senzația că nu mai putem respira și alte simptome fizice care pot dubla starea principală, de neliniște și frică (greață, dureri abdominale, amețeli, confuzie etc.). Nici pe ea nu e cazul să o cărăm în spate, fără să apelăm la un specialist, pentru că ne va strica viața.
Există, de asemenea, stres post-traumatic, care e consecința unei traume majore (viol, război, accident, dezastre naturale, moartea bruscă a cuiva apropiat) și o condiție psihică care, iarăși, necesită o atenție specială.
Nu o să insist însă acum pe toate astea. O să rămânem cu discuția în zona stresului nostru cel de toate zilele. Stresul nostru cel de toate zilele e senzația aceea că nu mai putem să facem față tuturor sarcinilor și evenimentelor de viață care vin peste noi. E ce simțim atunci când avem atâta treabă la birou, încât ne-am luat de lucru și acasă, în bloc e dezinsecție și trebuie să pregătim apartamentul pentru asta, copilul mic are diaree și trebuie dus la doctor, iar toată familia are păduchi, aduși de la grădi de copilul mare, care tocmai a căzut în cap, se ține de un mic cucui și urlă. Am descris o situație perfect plauzibilă, ușor de întâlnit într-o familie modernă din anul 2018.
Trăim vremuri foarte confortabile, dar stresul e proporțional cu gradul mare de confort. De ce? Păi, pentru că avem de toate, de la divaisuri speciale de pieptănat pisica cu păr lung, la divaisuri de pieptănat pisica cu păr scurt, de la aparate de aspirat mucii bebelușilor pe ritm de Mozart la slow-cookere care ne gătesc în 8 ore mâncarea plină de vitamine și mai fac și conversație cu cartofii, în timp ce-i fierb, dar toate astea trebuie, pe de o parte plătite, (ceea ce înseamnă multă muncă), pe de alta întreținute. Mașina trebuie dusă la ITP și la revizii, aspiratorul de muci trebuie dus la service, că bagă Irina Loghin în loc de Mozart, centrala nu mai încălzește sau încălzește prea mult, deci trebuie chemat instalatorul, și așa mai departe.
Cei care au copii, aleargă și mai mult. Iau copilul de la pian să îl ducă la baschet, de la baschet îl ducă la cercul de fizică cuantică, de la cercul de fizică cuantică la workshopul de pictură cu acuarele bio și de la workshopul de pictură cu acuarele bio la înot artistic cu delfinii. În week-end, îl duc, evident, la vreo 6 petreceri de copii.
Nu e de mirare că ne simțim veșnic stresați și că ne vine să-i umflăm buzița doctorului, când ne cere, senin, să nu ne mai stresăm, că face rău la sănătate. Să îi spui cuiva să nu se mai streseze e ca și cum i-ai spune să nu se gândească la un elefant roz.
Poate nu știți, dar, în viețile noastre, există și ceea ce se cheamă “stres pozitiv“, adică evenimente pozitive, care pun și ele presiune pe noi. Căsătoria (eveniment pozitiv, va să zică) e în top 7 al celor mai stresante evenimente, la mică distanță de decesul partenerului sau de divorț (evenimente negative, evident). Nașterea unui copil e stres pozitiv. Promovarea la serviciu, la fel. Construirea unei case sau renovarea ei tot așa. Câți soți nu au făcut planuri secrete de a-și ucide soția în somn, și invers, în timp ce își renovau casa?
Ce e de făcut, totuși? Ce putem face noi, “acasă”, fără ajutorul specialiștilor, ca să diminuăm stresul?
Păi sunt două paliere pe care putem lucra:
1. Umblăm la lucrurile care ne stresează. Prioritizăm. Așezăm sarcinile de pe lista noastră în ordinea importanței și începem să le tăiem fără milă pe cele mai puțin importante. Pur și simplu lăsăm pisica nețesălată, nu ne mai călcăm chiloții și șosetele, deși bunica ne-a obișnuit cu ele călcate, de mici, și tot așa. Dacă avem o situație mult prea apăsătoare la birou, ne schimbăm jobul sau ne renegociem poziția. Nu ne luăm televizor cu diagonala de 1 kilometru, dacă asta presupune încă un job, ca să îl plătim, și așa mai departe.
2. Umblăm la felul în care ne raportăm la lucrurile care ne stresează. Raportarea dezadaptativă și disfuncțională la ceea ce ni se întâmplă se bazează pe scheme cognitive greșite, care au fost învățate. Vestea bună e că la fel de bine ne putem și dezvăța de ele, iar ideal ar fi s-o facem cu ajutorul unui terapeut. Dacă nu am ajuns însă în acel moment al vieții, putem să încercăm să învățăm și din câte o carte. Nu o să fie la fel de eficient, dar tot va fi mai bine decât să nu facem nimic. Să vă dau un exemplu de raportare dezadaptativă: Dacă șeful se poartă mai rece de câteva zile, iar noi trăim din copilărie cu teama că suntem permanent evaluați de ceilalți și permanent ieșim prost, putem trage concluzia (strict emoțională) că omul are ceva cu noi și vrea să ne dea afară sau putem activa rațiunea, identificând și alte motive pentru care el s-ar putea purta așa. Poate are o problemă personală, poate l-a prins nevasta cu vecina, poate i s-a îmbolnăvit ficusul ori poate a fost el însuși evaluat și a ieșit prost. Să ne punem și în pielea celorlalți, încercând să aflăm cum se pot vedea lucrurile de acolo, e adaptativ și ne face viața mai ușoară. Nu ușoară ca un fulg, dar maximum de ușoară posibil.
Încă niște “trucuri” mai mici sau mai mari:
* Sport. Sportul e un antidepresiv natural. Sunt studii care arată că, în depresiile moderate, poate avea același efect ca și medicamentele.
* Limitarea consumului de alcool, tutun și/sau alte substanțe. Nu, asta nu ne va vindeca de stres, doar ne va ajuta să nu intrăm într-o buclă din care să nu mai putem ieși decât foarte greu.
* Alimentație sănătoasă.
* Somn suficient.
* Tehnici de relaxare. Dacă ne simțim anxioși, putem învăța să respirăm abdominal. Există apoi, exercițiile de relaxare musculară progresivă. Ne așezăm în pat și începem să ne relaxăm, mușchiuleț cu mușchiuleț, din vârful capului până în vârful degetelor de la picioare. Pare o glumă, dar chiar ajută.
* Meditație, masaj, yoga.
* Animale de companie. O pisică, un câine, un porcușor de Guineea, un peștișor, un purice, o euglenă verde ne pot face să zâmbim des și să mai uităm de goana în care trăim.
* Asertivitate. Cel mai tare ne stresează oamenii, prin urmare a învăța să vorbim despre noi, nu despre celălalt, atunci când avem de tranșat ceva, ne poate îmbunătăți viața cu 100%. Un “M-ar ajuta să îmi predai lucrările la timp” spus colegului care ne-a întârziat, în loc de “Ești neserios, mă încurci și aș vrea să mori!”, face, de-adevăratelea, minuni.
* Timp doar pentru noi. Pur și simplu facem o listă cu lucrurile care ne plac și începem să le includem în programul nostru. Fiecare dintre noi are o viață personală, una profesională și una familială. Viața personală conține lucrurile pe care le facem doar pentru noi, nu pentru soție, nu pentru copii, nu pentru familie, în general. Acolo, în viața personală, se află și eul nostru, esența noastră. Să nu ne facem timp pentru acele activități care ne bucură pe noi, personal, echivalează cu a ne anula și a trăi doar pentru alții.
_________________________
Despre cum ne putem îmbunătăți viața digitală au vorbit specialiștii de la Kaspersky Lab. Ei recomandă protejarea calculatoarelor și a dispozitivelor cu o soluție de securitate eficientă, backup periodic și mare atenție pe ce link-uri facem click și unde ne lăsăm datele personale și de card. Gama de produse Kaspersky Lab 2019 a fost actualizată recent, pentru a face față celor mai noi și mai complexe amenințări cibernetice. E vorba atât de produsele de bază, Kaspersky Free și Kaspersky AntiVirus, cât și de cele premium, Kaspersky Internet Security și Kaspersky Total Security. Un manager de parole cum este Kaspersky Password Manager ne poate ajuta memoria mult încercată de atâtea informații. El generează și păstrează în siguranță parole pe care infractorii cibernetici nu le-ar putea sparge nici într-un secol, dar pe care nu vom fi obligați să le ținem noi minte. Tot ce va trebui să ținem minte, ca să avem acces la ele, va fi o singură parolă și nimic mai mult.<<<<<<<<__________________Voi cum ziceți că stați cu stresul cel de toate zilele?
De exemplu (nu mai spun acum ca trec printr-o perioada de stres acut altoita pe una de stres crrrroooniiiic) la munca ma ajuta ceasca de cafea de care trag vreo 3-4 ore :pur si simplu iau o gura de cafea si nu ma gandesc la ce-i langa mine, ma uit pe tel la poze cu pisicile si cu copilul-le las mereu la indemana si , in ultimul timp, ma uit la o pietricica mica-mica verde de la o bratara mica-mica si ieftina-ieftina pe care nu-mi vine sa cred ca am rabdare sa o pun la mana in fiecare dimineata!
Stres mananc pe paine de multi ani, si da, duce la toate ielea de le zisesi mai sus; daca ar fi sa zic si eu ceva as zice ceva de noi, decreteii, dar o las pe mai tarziu… mai iau o gura de cafea si astept parerile ce va sa vie!
eu o să fac un recall la poza nr 2 și o să spun că am stres acut de la ciori.
am un televizor cu raza de 2 km si un capăt e în sufragerie iar celălalt e pe la Otopeni, si naibili mai trec ciori, avioane , de-astea si nu se mai vede bine colțul din dreapta sus, unde de obicei e sigla postului, si nu mai știu pe ce post e
Motto. Cioara, cioara, ma-ta zboara, tact-tu cinta la vioara.
Ciorile sunt unele din cele mai inteligente pasari, uneori chiar mai inteligente decit anumite personaje care apar pe diferite programe.
Mergeam cindva pe drum si tot auzeam pocnituri pe linga mine. Ma uitam imprejur si nu vad nimic, de abia cind ma uit in sus vad o cioara care furase nuci si le arunca de sus pe piatra sa se sparga.
Eu am luat odată o cioara drept în bot.
In botul de la Dacia 1300
Am făcut-o varza , a nimerit chiar intre număr și masca de la radiator sau ce era chestia aia neagră cu becuri la capete.
Nu am avut nici un stres, da o cioara așa sfârtecată nu am mai vazut
@dg:
Cioara pe varza … ntzu! Ratele zboara mai sus de radiator, e adevarat. Becuri la capete … 💡 💡 ?
A propos de varza, ma duse gandul la sarmale, Si de la sarmale, la un banc_usor, de luni.
Cica se facea ca vecinul unui tigan urma sa faca un parastas pentru o ruda apropiata. Cum erau in bune relatii de vecinatate, tiganul se astepta peste poate sa fie invitat. Se aranja, se imbraca cu treningul nou si incepu sa se efiseze prin curte, doar-doar … Vecin-su, nimic, Asta a mers de dimineata la biserica si spre pranz s-a intors, a intins mesele, scaunele, toate cele conform randuiellilor. Tiganul, pe ghimpi. Incep sa apara invitatii, soseste parintele pentru cuvenita slujba, dupa care incep sa soseasca portiile de mancare in memoria celui plecat la Domnul. Si cum mirosurile nu se opreau la gard, tiganul era numai spume, Adica tocmai pe el … Merse in casa si se aseza pe pat, asa gatit cum era si de nervi, il apuca somnul, asa flamand cum era, ca doar doua zile inainte a “pregatit evenimentul”. I se arata in vis ca-l suna vecinul si-l invita la pomana numai pe el, dupa plecare acelorlalti invitati. Deci nu-l uitase … nici nu se putea.
– Ia zi mai tigane … o tuiculita inainte de masa, sa fie de sufletul celui dus?
– Da, vecine, D-zeu sa-l odihneasca!
– Ma, mai merge una?
– Merge. boierule!
– Dupa inca vreo cateva paharele, incepura sa-i ghioraie matele tiganului.
– Tigane, merge in deschidere un platouas cu slanina, ceapa, branzica, ceva mizel?
– Da, boierule, fie-i tarana usoara.
– O ciorbita calda, dreasa cu smantana?
– Aoleu, boierule, e pe inima mea.
Halpaia tiganul cu doua guri. Incepuse sa-si cam faca plinul.
– Mai tigane, am si niste sarmale cu afumatura, dar sunt cam reci. Vrei sa ti le incalzesc.
Incalzeste-le boierule, sa-mi mearga si mie la suflet, sarumana.
Intre timp, foamea puse stapanire de-a binelea pe tigan, asa ca se trezi inghitind in sec. Doamne, prost mai fusei, dracu’ ma puse sa vreau sarmalele calde?
Sunt siderat ca nu se vorbeste si de stressul provocat de nefasta, poate cel mai puternic, daunator si de lunga durata stress. As putea eu sa vorbesc despre asta, dar nu stiu daca mi se ofera spatiu suficient si nu as vrea sa dezvolt acest subiect trist, care duce la alcoolism asumat, la depresiune si la multe alte chestii extrem de periculoase, atit pe persoana fizica cit si pt societate. Nu intimplator speranta de viata a barbatilor e mult mai mica decit a femeilor.
Si mai trist e ca nu exista remediu corespunzator impotriva acestuia, chiar daca alcoolismul cu prietenii pina la ore tirzii, fotbalul mai atenueaza cit de cit efectele dezastroase.
Sa-l vad eu pa ala care face yoga cind il bate nefasta la cap, du gunoiul, repara clanta, barbiereste-te, suge burta, nu sta asa ca popindaul, fa si tu ceva…. (ar urma doua-trei pagini de indemnuri)
…..mai sa te credem ……
…..dar o cunoaștem pe nefasta ta.
Și știm că e egzagt pe dos.
te rasfeti, n-ai nici pe draq, nici macar anxietate, ce draq o mai fi si aia. Alergia la pisici e chiar pozitiva, ai scapat…
pardon, raspunsul era pt Eva.
Bai DG, tu cu cine tii, cu ursu?
Mi-am dat seama.
Se vede că ești stresat, dar nu de la nefastă, poate de la avioane ..
Pai Io țin cu femeile și mai țin și la băutură.
Că tot e referendumul acu.
Nu vezi, numai de homalai se vorbește, că ne fura copii.
Da de doamnele lezbience, săracele de ele, nimic nimic….
Ele nu ne fura nimic ????
Ce bine le zici tu, Simona! daca aveam talent si studii de psihologie in spate, fix asa le-as fi zis si io:)
Eu am doar astm si hipertensiune, anxietatea e bonus si e mostenire de familie! a, si alergie la multe printre care, desigur, nu intereseaza pe nimeni – la PISICI! Parol ca mi-e ciuda pentru ca am auzit ca fac bine la depresie..
Dap, subscriu si eu – sunt multe metode de a diminua presiunea de zi cu zi la indemana ooricui, Primul pas este sa le constientizezi: atat nevoile cat si metodele.
te rasfeti, n-ai nici pe draq, nici macar anxietate, ce draq o mai fi si aia. Alergia la pisici e chiar pozitiva, ai scapat…
A..Domnu’ Tiganu, stati bine Dom’le, v-ati prins , desigur ca nu vreau decat atentia voastra 😆
( adicatelea, daca n-ai bube pe fatza, n-ai nici pe draqu, am mai auzit asta undeva)
@tuesti de vina
Io am vrut doar sa te-ncurajez
Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu știu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idee? fandacsia e gata; ei! și după aia, din fandacsie cade în ipohondrie. Pe urmă, firește, și nimica mișcă.
sezi calm, Moncher, aia cu mania persecutiei n-o am (inca) deci nu m-am simti lezata, nooo, no way 😆
Apreciez pozitiv orice incurajare si, desigur, va multumesc pentru atentie 😉
Apropo, neamtule
Că am văzut că ști să scri.
Apuca-te și scrie o istorie veselă a aviației.
Promit sa o cumpăr, chiar daca o sa insiști sa mi-o dai cadou.
Nu pot bha sa scriu ceva vesel, n-auzi ca sunt stressat!
N-ai nici tu, nici imparatul, bani sa-mi cumpere..
Da bine că nu…
Că dacă scria Simona ceva de o berica, de o țuiculiță, waw ce vesel am fi fost, nu mai eram stresați, nici de consoarte, nici de draknea sau alte chestii….
E clar, Simona ne stresează.
Și astfel lipsim istoria universală a literaturii de o lucrare faimoasa..
Sa vezi tu cu ce de bere dau in tine când te-oi mai prinde pe la H….
bha, vaz ca tu ti cu nefasta-mea, asa ca sa te duci cu ia la bere, la H.
Na, eu acu ce fac ? nu-mi mai iese din cap elefantul roz!
Al meu e verde!
Ajuta cu ceva?
verdele e speranța
rozul e la interpretare liberă
macar noi suntem femei si putem sta asa bine cu elefantulroz in cap, dar ce fac barbatii? Nu de alta, dar la vot unii din ei au fost!
Neamtule
Când ești stresat tre să îți pui celebra întrebare hamletiana
-tuuuu…ai privit vreodată un cioară drept în ochi ?
Sa vezi cum zboară stresul, in cârduri, in roiuri, in stoluri….
Pescuit-daca se intampla sa si prind, cu atat mai bine.
eram cam la limită, pînă am auzit-o la radiou pă ma’am maria că-i trimite președintelui PE “o scrisoare în scris”…
sau o fi fost “înscris”, că la radio, știț, nu să vede scrisu’…
cum, care maria, bre? grappini ofcors…
Esti fericit… eu am vazut-o in imagini…
Si am auzit-o in sunet…
N-aveti un elefant? Roz , verde ? Sa nu ne mai gandim la elefanti?! Sa prioritizam?! Ce sa prioritizam, cine ne face mai mult rau? Cine este mai abominabil? Cine este mai ticalos?
Ti-am mai spus eu, Simona, sa-ti alegi o specializare care sa studieze urmarile guvernarilor corupte, inculte si ticaloase asupra individului, ca ma gandesc ca asupra societatii in genere s-or fi studiat! Dar individul, mic,fragil, care a crescut si a trait toata viata lui dupa normele celor 7 ani de-acasa, cum, va-ntreb eu, cum sa-si protejeze sufletul?! Cuum?!
Aaa si sa stiti ca am luptat, va dau cuvantul meu ca am luptat, cu sinceritate, cu sufletul pe masa, nu am asteptat doar de la altii, nu m-am vaitat, c-asa era-n povestile pe care mi le-a pus d-nul invatator in brate, binele invingea! Dar parca alea romanesti se-ncheiau cu incalecatu pe-o capsuna…
Irinoush
foaie verde și-o căpșună,
hai să ne mutăm pe lună
Foaie verde ca pelinu
Hai cu toti cu submarinu!
Care dai ma cu dislik-u, care dai?! Nu vezi ca sunt anxios-depresiva, vrei sa ma busheasca plansu p-aici?!
E-adevarat ca am gresit blogu cu submarinu da nu-i treaba ta! Nici macar de familia traditionala nu ne-am luat…
cred că e ”Dragă Bogdan , nu vrei un ciocan/”
Masturbarea ajuta?
Intreb pentru un prieten.
ajută, că doar nu degeaba se spune că e elefantul cu trompa roz
Cum sa nu fi stresat când , de peste tot, nu auzi decât : boicot referendum !
Dar nimeni nu face nimic pt a ne ajuta sa boicotăm referendumul.
De exemplu, la mine in sat nu s-a organizat secție de referendumare, deci nu poți să votezi da sau ba la referendum.
Dar nici să boicotezi referendumul.
Așa că eu, patriot cum sunt, am organizat o secție de boicotare a referendumului,la care sa vina toți cei ce vor sa boicoteze referendumul că sa boicotăm referendumul împreună, intrun spațiu civilizat, ordonat, cu voioșie și responsabilitate
Pai ori boicotăm referendumul ori nu îl boicotăm ???
bre, organizat ori ba, io am boicotat; ba cu roșu, ba cu alb, ba cu bere…
da’ să vezi ce făcu șăfa, breeee!!!
s-a lăudat pe FB că și-a instalat o aplicație care monitorizează consumul de alcool, breee…
am dat s-o downloadez și eu da’ al dracu’ telefon refuză…cred și eu…
“Nu va mai stresati”? De ce nu “nu mai mancati”? “Nu mai beti apa”? Sau “nu mai respirati”? Uneori mi se pare mai usor.
De pe net (HILARIC.ro)
1. Iei in masina o autostopista, o fata tanara si frumoasa. Brusc, fata lesina in masina, fireste c-o duci la spital. Stresant, nu?
2. La spital, medicii constata ca fata e insarcinata si toata lumea te felicita ca vei fi tatic. Normal ca le spui ca nu tu esti tatal, dar fata sustine ca tu esti! Stresant, nu?
3. Asadar … ceri un test ADN sa demonstrezi ca nu tu esti tatal, La finalul testelor, doctorul iti spune ca esti infertil si cel mai probabil asa te-ai nascut. Esti extrem de stresat, dar totusi te simti mai usurat.
4. Pe drumul spre casa te gandesti la cei 3 copii ai tai.
Acum sa vezi stres!
he he
unu care e sterp si are multi copii acasa
ti-a si dat un minus….
he he he…
da las ca dau eu o bere sa-ti treaca nacazul….
da’ nu zice și zona de unde a luat autostopista sexy?
întreb pentru un prieten…
costică,
spune-i prietenului că-i mai bun un vin roșu sec ( destresant) , decât stresul cauzat de o encounter sexy pe șoseaua de centură, pădurea tunari, intersecție cu fabrica de glucoză
stresul dnei V.V.D :
glumă culeasă de pe neanturile FB :
La o sedință, Dragnea zice:
– De mâine remaniem 80% din guvern
la care V.V.D. zice:
– Vai de mine domnu Dragnea , dar noi nici nu suntem atâția!