Acea parte a paharului plină cu lucruri simple
Poate ați mai auzit îndemnuri de a trăi în prezent, cu ochii deschiși către lucrurile bune și frumoase din jur, oricât de mici și de nesofisticate ar fi ele. Poate vi s-au părut niște prostii. Dați-mi voie să vă spun că nu sunt. Noi, oamenii, suntem în mod natural înclinați să filtrăm negativ, adică să fim mai atenți la ce nu ne place, la ce ne creează disconfort, la ce ne întristează, la ce ne face rău. Așa că, de obicei, ca să ajungem să vedem și lucrurile bune și să avem o imagine întreagă și realistă a vieții noastre, cam suntem obligați să ne antrenăm. Să exersăm asta conștient, pentru o vreme, până când creierul nostru se obișnuiește să observe și ceea ce ne face bine. Sunt unul dintre oamenii a cărui viață a devenit altfel și mult mai bună, după ce a deprins asta la maturitate, iar, ca terapeut, am învățat să îi învăț asta și pe pacienții mei.
Dacă mă întrebați care sunt lucrurile mici și simple care îmi fac mie bine, o să numesc, pe primul loc, fără să mă gândesc măcar, cafeaua de dimineață. Neagră, fără lapte și fără zahăr, fierbinte și parfumată, condimentată cu mesajele lăsate de prieteni prin inbox-uri, ori cu rânduri din vreo carte. Știu să beau această cafea conștient, iar ea știe să mă umple cu o stare simplă, de bine.
Când merg pe stradă, trec, la fel de conștient, pe lângă brutării mirosind a cald și a pâine, ori prin parcuri mirosind răcoros a dimineață, a iarbă și a vară. Simt mirosuri de brumă și foșnete de frunze sub tălpi, văd florărese înconjurate de găleți colorate, cârduri de copii, umbrele deschise ori tarabe cu struguri. Știu să privesc oamenii în metrou și joaca vreunui cățel pe vreo alee, un petic de cer sau vreun cuplu de adolescenți hârjonindu-se, o bătrânică bucurându-se de o înghețată sau două vrăbii certându-se într-un copăcel, un bebeluș aruncând a zecea oară jucăria, ca să i-o ridice mama, ori vreo fotografie frumoasă pe cine știe ce perete. La fel cum știu să simt gustul apei reci vara, ori să mănânc conștient, cu înghițituri mici, o mâncare bună sau o prăjitură.
Știu să privesc orașul sub zăpadă, piețele mirosind a căpșuni sau a gogoșari, tramvaiele înotând prin arșiță și dârele lăsate pe cer de avioane. Știu să privesc lăboanțele monumentale, din catifea neagră, ale pisicii Mihaela, ploaia șiroindu-mi pe lentilele ochelarilor, coperta care închide o carte.
Nu, nu am știut dintotdeauna să fac toate astea, pur și simplu am învățat.
Acest text a fost scris la invitația Hochland, care, la aniversarea a 25 de ani de când produsele sale există pe piața din România, se redefinește printr-o nouă stare de spirit, îndemnându-și consumatorii să redescopere magia fiecărei zile, să vadă jumătatea plină a paharului și să se bucure de frumusețea lucrurilor simple întâlnite la tot pasul. “Magia e pretutindeni. Trebuie doar să o vedem”, spune Hochland, iar prin asta putem înțelege fiecare ce vrem. Eu nu cred în magie, dar cred în capacitatea noastră de a trăi conștienți de lucrurile care ne fac bine, deși nu au puterea de a ne schimba destinul, care nu costă nimic, deși valorează ceva, și care nu trebuie căutate, pentru că ne ies singure în cale.
Partea plină a paharului vostru ce conține? Ce vă bucură vouă zilele?
d’astea…
ce frumosssss….
da tre sa beau pana cad la orizintala ca sa inteleg pozele astea.
si atunci e un risc, sa nu cad in directia ailalta si sa vad totul pe dos…
Imi place toamna..imi plac dealurile impadurite toamna când vad nuante spectaculoase de verde,ocru, galben,maro,castaniu..imi plac copacii de ginko-biloba si mesteacanul atunci când toamna le schimba culoarea frunzelor..iar daca pot sa vad asta in timp ce sorb prima gura de Cafea(da, aia, nici prea fierbinte nici prea rece, exact cat trebuie din ambele) ziua poate incepe!
..si mai imi place mirosul rufelor uscate in aerul geros al iernii..
Ce frumos ai scris! Trebuie neaparat sa ma reintregesc si eu cu experiente din astea. Desi sunt de scurta durata, bucuriile mele sunt:
– asternuturile de pat proaspat schimbate si curate in care sa ma cuibaresc;
– o melodie optimista la radio are capacitatea de a ma binedispune mult timp dupa ce se termina. Acum sunt indragostita de “girls like you” de Maroon 5 🙂
– o conversatie cu cate o prietena;
– o baie in cada cu spuma;
– o mancare gatita de mine care iese mai buna decat ma asteptam initial :))
Simona, iarta-ma , nu m-am putut abtine: si tzine mai numara cati rahatei de caine incapp pe-un metru patrat de zapada, tzine, tzine?!
mie îmi place o jumătate de pahar de iaurt Hochland, cealaltă jumătate cu brânză cremoasă Hochland si altă jumătate cu telemea Hochland 😛
Stai asa ca mi se pare ca te-ai mai hohlandit si alta data pe-aici pe la simona! Da eu, eu ce ma fac cu atatea dis-uri!
nu știi că unii dau din cap că da dar de zis zic nu și invers.
asa că dis alea sunt de fapt like bulgăresti 😛
Pe mine, natura ma fericeste. I-am facut Lunii vreo 3 poze aseara, salciile in vant, cainii, iedera asta superb de rosie si paharul de vin de seara, copiii mei cand se trezesc dimineata…
Frumos scris, Simona. Mulțumim.
Natura, muzica, cafeaua fierbinte, berea rece :), și celelalte…
https://www.youtube.com/watch?v=WKYYvJ0cRvc
imi place mirosul prajiturii cu crema de vanilie, pe care o face mama mea, gustul prajiturii cu crema de vanilie, de mama mea, cand scoate cu grija prajitura cu crema de vanilie din tava, si de mine, cand mananc prajitura cu crema de vanilie. imi mai place si soarele asta de toamna, ca mierea. si aerul racoros, care ma izbeste dimineata, cand ies din casa si ma face sa ma zgribulesc in mine. copiii guresi, cu ghiozdane in spate, atarnati de bunicute, mame sau tati. si sa citesc ceva langa o cafea.
am invatat ca atunci cand imi place ceva – o cafea, un apus, o frunza colorata- sa imi activez butonul “arhivare” ; da, trebuie sa constientizam secunda aceea de bucurie pentru ca , am mai invatat ca in momentele grele, sa dau fuga la “arhiva”. Cred ca “tezaurizare” suna putintel mai bine decat asta cu arhiva, no?
Anyway, ideea e ca sunt complet convinsa de importanta constientizarii.
Am o colega care este mereu optimista, echilibrata. Am observat de- alungul timpului ca face o multime de lucuri institiv, nu a trebuit sa invete cum ar fi, sa bea apa si sa spuna cu un zambet larg ” ah, ce buna e apa”. Si vezi placerea pe fatza ei. Unii dintre noi trebuie sa invatam sa facem asta indiferent de unde invatam. Chiar si de la pisica atunci cand se intinde somnoroasa si se aseaza in culcus din nou 😀
Eva,
ai zis cuvântul pisică?
lol 😛 doamne, nu pot să cred 😛
pai sunt invidioasa pe pisici! sunt rasfatate mereu 😆
ma uitam eu asa, intr-o doara, la titlul acestei postari
si, ca de obicei,. m-a strafulgerat ideea geniala de a scapa de dilema asta straveche cu jumatea plina sau goala a paharului.
este foarte simplu si, in marea mea marinimie, v-o impartasesc si voua.
tot ce trebuie sa faceti e sa umpleti paharul pana sus, total.
si a-ti scapat de dilema.
iar apoi, cand degustati, da-ti naibili paharul peste cap, dintr-o sorbire, pan la fund.
si asa paharul va fi ori plin, ori gol.
si cine nu poa sa faca asta, poa sa bea din sticla, ca nu ii cade rangul.
Tu ești inginer, nu?
nu pot sa zic da,
ca daca zic da
ma bagi in aceiasi categorie de ingineri cu dragnea, nicolicea, ciordache….
Perdeaua mea spuma prin care se strecoara lumina diminetii sau cate un far de masina, seara.
Sunetul cheii in usa, cand se intoarce sotul meu de la birou. Muzica care se aude din camera fiului meu. Sforaitul molcom al catelului care imi doarme la picioare. Gadilatul mustatilor lui, cand incearca sa ma trezeasca. Nasul umed si rece, cu care ma “pupa”. Cartea lasata aseara langa pat. Ochelarii mei cu rama frumoasa. Halatul pufos cu care ma imbrac, cand plec somnoroasa sa fac cafea. Si cate altele…
acu, dupa zgaltaiala de 5,8 grade provocata de trecerea la ora de iarna ,
puteti sa-mi spuneti cand se trece si la beutura de iarna ?
da sa fie mai ca lumea, pe la 40 de grade…
Zilele de marti si joi cand am cabinet si cobor 2 statii mai repede din autobuz sa-mi iau cafea sofisticata..si sa sorb cate putin admirand decorul de toamna. Cand pun in mancare verdeturi din productia proprie din balcon-busuioc & patrunjel (coriandrul mi se pare ca are gust de plastic)..ce fain mirosea busuiocul in noptile de vara! O baie fierbinte cu spuma dupa o zi lunga. Culorile padurii de vis-a-vis. Discutiile cu colegii la munca, ce se termina cu mine razand isteric. Si mai sunt..
Atat de simplu si atat de frumos ai scris si ai cuprins toate aceste aparent banale si in acelasi timp nepretuite trairi de zi cu zi pe care, deseori, le ignoram. Acelasi lucru invat sa fac si eu din ce in ce mai des, in ultimii ani… Foarte frumos !
aburul rufelor proaspat spalate, cand le calc, felul in care mi se goleste capul de ganduri cand alerg. somnul bun si lung de week-end. fosnetul rochiei mele preferate. parfumul lui, amestecat cu miros de tutun.
Imi place mirosul de tuica fiartă cu piper intr-o dimineata călduroasă de vara. Iarna nu mai zic!
ok.
iau eu tuica si
iei tu mirosul.
Pai si piperul?
Mai piper ca fosnetul rochiei, oau … parca-mi staruie, nu alta! Aburitilor, numai la bautura va e gandul.
pi….peru ???
imi aduce aminte de un banc vechi.
se duce un arab la o tipa, o plateste, se dezbraca gagica, …epilata total…
ala, stupefiat :
pai…peru, enne e peru …???
la care tipa:
auzi bai, pentru dooj de lei, vrei sa te invat si geografie ?
erata
…unde e peru…
de la prea putin piper in oala cu tuica fiarta…
Erata la erata:
Nu iese poanta decat daca arabul era ungur!
sa imi cumpar cate o prostioara de pe site-uri de decoratiuni cand sunt reduceri. sa ma joc cu colectia mea de palarii si sa imi fac poze cu ele. sa ma uit la albume vechi de familie. sa fac prajituri si sa le duc la birou. nu imi plac dulciurile dar imi place sa ii vad pe altii bucurandu-se de ele. sa schimb glumite cu prietenii pe whatsapp.
– sa mananc o amandina de la cofetaria preferata
– sa ma intind seara in pat dupa o zi grea
– sa ma plimb cu bicicleta la 20 de grade
– sa ma pupe pisica dimineata
– sa gateasca el ceva bun
Astea imi vin in minte acum, rapid.
[…] mai povesteam care sunt lucrurile către care țin eu ochii larg deschiși și vă invitam să le spuneți pe ale voastre. Iată câteva dintre cele mai drăguțe confesiuni […]