Viața cu aer, viața fără aer
Mă gândeam, citind informațiile pe care urmează să vi le dau și vouă, mai jos, la cele câteva episoade din viața mea în care m-a chinuit simțitor respirația. Cel mai rău a fost acum vreo trei ierni. Timp de vreo săptămână, mi-am petrecut nopțile cu capul într-o oală cu apă fierbinte și ceva uleiuri mentolate. Mă rog, nu chiar în oală, ci deasupra ei, cu prosoape în cap și încercând disperată să pot respira acceptabil, ca să pot să adorm. Nu am avut mare succes, așa că, la fiecare 2-3 ore din noapte, mă ridicam împleticindu-mă de oboseală, ca să încing iar oala. De-atunci, de fiecare dată când răcesc, mă rog ca universul să conspire și să mă doară altele (gâtul, capul, mai știu eu ce), dar măcar să pot să respir.
Acestea fiind zise și experimentate, vă invit să aprofundăm împreună niște informații care vizează aproximativ un milion de compatrioți expuși riscului de a nu putea respira, cam 365 de zile pe an. E vorba de românii care suferă de astm și de cei care le sunt aproape (“aparținători”, cum li se mai spune), dar și de noi, toți ceilalți, care ar fi bine să știm că:
– 1.000.000sunt doar românii diagnosticați deja cu astm. Boala e însă subdiagnosticată, astfel încât nu cunoaștem exact cifrele reale;
– Astmul e una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice, cu un impact major asupra calității vieții. E o problemă de sănătate publică.
– Astmul nu poate fi vindecat, însă poate fi ținut sub control. Prima condițiepentru ca un pacient cu astm să-și păstreze o calitate bună a vieții este aceea de a urma întocmai tratamentul prescris de medic.
– Simptomele astmului sunt nespecifice și pot varia în timp, de aceea, vorbim de o afecțiune mai greu de diagnosticat. Simptomul dominant este dispneea, criza de sufocare. Alte simptome sunt respirația șuierătoare, presiunea toracicăsautusea.
– Simptome similare anunță debutul unei crize de astm. Criza de astm, denumită şi atac de astm sau episod acut de astmimplicăîngustarea sau blocarea căilor respiratorii din cauza inflamării bronhiilor. Pacienții se confruntă cu dificultăți de respirație, care, în unele cazuri pot fi chiar amenințătoare de viață.
– Medici din mai multe specialități pot pune diagnosticul de astm: pneumologi, alergologi, interniști sau – atunci când simptomele se manifestă la minori – pediatri.
Cunosc oameni cu astm care trăiesc ok, respectând cu strictețe indicațiile medicului. Vestea proastă e însă că sunt și mulți pacienți care nu merg la controale regulate și care abandonează tratamentul, în perioadele în care nu au crize. Există, se pare, o oareșce discrepanță între felul în care unii pacienți înțeleg controlul astmului (frecvența, severitatea și impactul simptomelor) și recomandările pe care le fac medicii.
În ce constă un tratament adecvat? Sunt unele cu acţiune rapidă, care au rol în stoparea crizelor de astm. Şi sunt unele cu rol de control, care trebuie luate în fiecare zi pentru că ţin sub control inflamaţia căilor respiratorii şi la care pacienţii aleg să renunţe atunci când se simt bine, uitând că astmul nu se vindecă şi că inflamaţia este acolo chiar dacă nu are nicio manifestare.
Cum vorbim de o boală a cărei incidență este în creștere, ar fi bine să fim informați și să ne convingem persoanele dragi care au acest diagnostic (sau chiar pe noi înșine, dacă e cazul), să urmăm tratamentul așa cum ni-l prescrie medicul.
Mai multe informații sunt de găsit pe www.viatacuastm.ro. Dați o raită pe acolo și veți afla detalii despre simptome, cauze, factori declanșatori, tratamente, evoluție, ereditate, metode de diagnosticare, cum recunoaștem o criză de astm și cum intervenim, cum știm dacă astmul ne este sub control sau nu și multe altele.
Sper că – la fel ca mine – vă simțiți ceva mai informați acum. Și vă urez respirație ușoară.
câștigătorul ia un premiu 1 kil de aer pur de la Babele, nu? 😆
Mie-mi zic prietenii “aritmeticule”, că am oleacă de aritmie, da’ chiar n-am lipsit de la mate, ideea e să faci controale periodic, un pic de sport și te iubesc fetele mai ceva ca la mondiale. Se termină cu olé, cu astea… Pwp!
“Aritmeticule” suna destul de magulitor … de “artmetilicool” ce zici? S-o supara daca-i zicem asa, doar ii suntem prieteni, nu? Aaaa, stai sa zic cui …
Rasfoind niste poze de la H, de cand ne-am vazut cu Neamtul avionist … poate nu stii … mi-a venit, din senin, dar dupa ploaie, ideea sa indrept camera spre piciorul mesei … revad si review! 😆
Daca 1.000.000 sunt doar românii diagnosticați deja cu astm, clar ca e o problemă de sănătate publică.
Dar si de educatie.
Nu rade JH, ca nu de artimetilica e vorba.
Stiti ce e ISO 18738 ? Dati un search si aflati.
E un standard pentru lifturi, care trebuie sa aiba mersul lin (ride quality, btw, sa nu ne care la etaj ca pe sacii de ciment, prin santiere).
Asa si? Ce-are liftul cu … prefectastmul? – ca sa parafrazez.
Pai are!
In afara de mami-tati, cine v-a indrumat pasii? Nu pasii in viata, aia sunt multi … eu intreb de pasii mersului, ai alergarii, ai piticului, ai strengarului, ai uriasului, ai … mai sunt, dar nici eu nu-i stiu pe toti. Cine ne invata mersul si cand? Prima surpriza a fost prima intalnire cu proful de sport, care v-a spus ca alergati “impiedicat” (asta in cazul daca n-a luat mami scutire de la lectiile de sport). Pofesorii de sport sunt niste personaje pe cale de … pe cale de. Si nici sali n-au, tot pe cale de. Facem sport in laboratorul de chimie, printre alcooli, fenoli si schelete de polimeri, epruvete si pahare Berzelius … cand e frumos, facem sport afara, daca avem “curtea scolii” destul de mare, daca nu, pe culoar, riscand sa luam oricand o usa in frunte.
Cine ne invata respiratia si cand? (Am ajuns si la astm, ce vredeati?) Intrebarea si raspunsul au rol in preventie, care necesita cheltuieli mult mai mici decat corectia sau tratamentul.
Exact. Educatia are ocazia asta, dar facuta la timp.
La rubrica 1 sfat pe zi, notam asa:
Alergarea usoara intareste sistemul respirator si tine astmul departe, daca respectam o regula foarte simpla:
4 pasi respiram (pe nas), patru pasi consecutivi expiram (pe gura).
Intrebari?
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/cum-se-face-educatia-la-altii-modelul-spartan-aplicat-de-japonezi-523056
Oi oo oi am o nepotica de un an,ii face mami zilnic inhalatii cu bronhodilatatoare… si cand ma gandesc ca eu ma urcam pe pereti pentru un 37,5 ..Ce poti sa mai spui, e cumplit.. ma uit si cate feluri de detergenti, inalbitori, dezinfectanti, si tot felul de sticle si sticloante avem prin casa.. la magazie insecticide,ierbicide, vermicide, paraziticide si alte cide ( si oh-uri!)..
Excelent articol, felicitari!
Felicitari pt. articol!