Un nepot mai informat poate face diferența în viața unui bunic
Am scris de multe ori despre bunica mea, până când, într-o zi, brusc, n-am mai scris deloc. M-am oprit în ziua în care am înțeles că am început s-o pierd, chiar dacă procesul de pierdere a mai durat niște ani. Pe la 83 de ani, avea încă mintea tăioasă și limpede ca cristalul. Mergeam la ea și nu reușeam să o convingem să NU ne facă scovergi. Nu mai putea să stea prea mult în picioare, dar se încăpățâna să le frământe. Apoi își punea un scaun lângă aragaz și le prăjea în timp ce stătea la taclale cu noi. Era o femeie simplă, de la țară, cu doar două clase, dar era deșteaptă, simpatică și spumoasă. Avea o judecată sănătoasă, guvernată de bun-simț, avea o deschidere nu foarte des întâlnită la persoanele de la țară, avea umor și avea autoironie. Puțin după rundele astea de scovergi din poziție șezândă, a început să se piardă încet-încet. Până când, vara trecută, a plecat de tot.
***
Nu ne place să vorbim despre bolile care intră cu bocancii peste bătrânii noștri și peste amintirile noastre cu ei sănătoși. Dar e preferabil să vorbim, dacă asta ne face mai atenți și ne pregătește să le identificăm mai din timp.
***
Uite, să ne oprim puțin la Parkinson. Spuneți-mi un singur simptom al acestei boli. Tremorul, corect. Acum mai spuneți-mi încă unul. Mda, știu… Puțini dintre noi mai putem numi un al doilea simptom. Nu știm suficiente lucruri despre această boală, deși, ca frecvență, e cea de-a doua afecţiune neurologică degenerativă din țara noastră și dă peste cap complet viețile pacienților și ale familiilor lor. Așa s-a și intitulat cea mai recentă campanie de conștientizare, desfășurată recent de Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson: Boala Parkinson îți dă lumea peste cap. Unul dintre obiectivele campaniei a fost înțelegerea nivelului de informare pe care românii îl au referitor la această boală, iar, pentru asta, s-a realizat un studiu pe un eșantion reprezentativ din mediul urban. Iar studiul a arătat că:
– 90% dintre români au auzit de Boala Parkinson, iar 80% au identificat tremorul ca simptom. Mult mai puțini respondenți au putut recunoaște alte simptome Pierderea echilibrului și a coordonării mișcărilor a fost recunoscută de doar 55% dintre participanții la studiu, iar lentoarea în efectuarea tuturor mișcărilor de doar 36%. Rigiditatea musculară a fost identificată ca simptom de 30% dintre respondenți, iar mersul șovăitor de doar 20%.
– Doar 30% dintre persoanele chestionate au făcut legătura și cu simptomele non-motorii, precum oboseala, tulburările de somn și depresia, caracteristice și ele bolii Parkinson.
– Doar 30% dintre români se implică activ în deciziile legate de sănătate pe care le iau membrii seniori ai familiei.
Destul de dezarmante aceste procente, nu? Vestea bună e însă că ele nu pot merge decât în sus. Putem încerca, de-acum încolo, să fim nu doar mai informați, ci și mai mai prezenți în viețile bătrânilor noștri, fie că ne sunt părinți sau bunici, unchi sau mătuși, prieteni de familie sau vecini.
Iar “mai prezenți” înseamnă, printre altele, și mai atenți la anumite simptome care pot duce la o depistare precoce a bolii Parkinson și implicit la un tratament timpuriu, care nu îi va opri evoluția, dar va ajuta mult la îmbunătățirea calității vieții pacientului și la liniștea celor apropiați.
Știți că vorbim despre o afecţiune degenerativă, care își poate “trimite buzduganul”, ca să-și anunțe prezența, cu 10-20 de ani înaintea debutului clinic prin tulburări motorii?Ei bine, da: modelul clasic actual de evoluţie presupune o evoluţie lungă, insidioasă, cu manifestări nespecifice, precum tulburările de miros, constipaţia şi tulburări ale somnului, prezente cu până la 20 de ani anterior diagnosticului. Iar modul în care progresează boala variază de la caz la caz. De exemplu, nu toți pacienții manifestă tremorul, care e cel mai cunoscut dintre simptome.
Depistarea precoce a bolii Parkinson este, așadar, extrem de importantă, pentru că tratamentele disponibile permit controlul afecțiunii mult timp după stabilirea diagnosticului. Respectarea medicației recomandate de medicul neurolog, conform fiecărui stadiu al bolii, o alimentaţie adecvată şi activitatea fizică zilnică îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor și o ușurează și pe aceeaa aparținătorilor.
Ne spune asta, în filmulețul de mai jos, o doamnă care chiar suferă de 18 ani de această afecțiune.
Aflând ceea ce tocmai v-am povestit și vouă, mi-am amintit de mărturisirile mai vechi ale unei prietene, legate de oareșce probleme de echilibru ale mamei sale. Și de faptul că nu am știut să îi spun, atunci când le-am auzit, “Du-o repede la neurolog!”. Acum aș ști. Așa cum știu și că un bătrân care merge ca un bețiv pe stradă, poate fi, de fapt, o persoană a cărei lume fost a dată peste cap de boala Parkinson, și nu cineva pasionat de țuiculiță.
Dacă vreți și voi să aflați mai multe, puteți accesa pagina de Facebook a asociației de Luptă Împotriva Bolii Parkinson: www.facebook.com/parkinsonromania. În România, estimările indică 73.000 de persoane afectate de Boala Parkinson. La nivel mondial, vorbim de 6,4 milioane de persoane.
Nu uitați ca, dacă recunoașteți simptomele de care am vorbit la cineva drag, să faceți o programare la medicul neurolog! Vizitele la neurolog, depistarea cât mai timpurie şi urmarea tratamentului fac diferența în viața persoanelor care suferă de Parkinson.
Foto | Dreamstime.com
Eu SUNT bunic dar nu m-am hotarit încă ce e mai bine, Parchinson sau Altzheimer, deși de cit sa uiți unde ai pus paharul mai bine verși citiva stropi.
Cind o fi și o fi nu as vreau sa fiu tirit prin spitale și băgat prin aparate, și nimeni-n urma sa nu plinga ca stiti d-voastră .. Doar a căzut o stea.
…astea-s boli fara leac, nu mortale, cum e cancerul, dar dezumanizante…
ma neamtule
e bine ce zici
dar sa sti ca dumnezau a facut o greseala cand ne-a fabricat.
a uitat saracu sa ne spuna si unde e butonul de decuplare de la curent.
ca daca nu apuci sa faci asta cat timp mai esti constient ca nu mai esti util, pe urma degeaba, chinui pe altii…
ca e sau era un trib in africa care plangea cand se nastea un negru d-ala mititel, ca vezi doamne ce de problemuri o sa aiba el toata viata, si se bucurau cand cineva dadea coltul, de bucurie ca a scapat de griji si necazuri.
DG, noi nu venim pe lume pt a fi utili, pt ăsta sunt negrii și mașinile unelte, pur și simplu doar traim
si la Parkinson uiti unde ai pus proteza……
O idee este sa ai pahar mare, de forma a 3/4 sfera, care reduce pierderile. Alta e sa ai mai multe pahare. Dar in cazul in care tremuri (parkinson sau alte motive de ieri) cel mai bine bei din sticla! Testat toate 3 variantele, doar am >45 ani (de experienta)
Bun articolul…insa, din pacate, aceasta boala nu apare numai la batrani. Fratele meu o are de 12 ani, mai exact de la varsta de 33 de ani. Simptomele lui sunt intr-adevar tremor, pierderea echilibrului și a coordonării mișcărilor (este ingrozitor sa vezi un barbat totusi tanar care coboara scarile greu, care nu poate sa mearga pe jos decat daca isi ia pastilele, si asta doar pentru 1 ora jumate cat au efect), rigiditate musculara…are noroc ca psihic sta foarte bine. Din pacate in Romania cei cu aceasta boala nu sunt tratati cum ar trebui. El are noroc ca a descoperit boala in alta tara, a trecut inclusiv printr-o operatie pe creier, ca cea a lui Cornel Constantiniu…singura diferenta fiind ca statul respectiv i-a platit tot – de la spitalizare, la device-ul implantat, la tratament, etc. Este o boala care te macina usor usor, care te imbatraneste inainte de vreme, care te face neputincios, insa cu tratamentul adecvat (chiar si medicamentos doar) poti fi o persoana normala, chiar si pentru scurt timp, astfel incat sa-i poti bucura pe cei din jurul tau.
Dacă va iubiți bunicii nu-i ajutați sa treacă strada, chiar dacă nu vor, nu-i mutați de la umbra la soare, ci mincati-le scovergile, asculati-le poveștile plicticoase și repetate, stați cu ei, ca asta-i face fericiti.
Nu-i mai obligați pe bunici sa treacă strada chiar dacă nu vor, nu-i mai mutați de la umbra la soare, mincati-le scovergile, ascultati-le poveștile plicticoase, petreceți timp cu ei, asta-i face fericiti.
Arghezi cică ar fi avut această maladie în ultimii lui ani. Dar tot se mai duce pe la Crucea de piatră…
Cu patru prieteni, nu singur. Ăștia îl preparau pe poziție , și când era gata maestrul striga : ”acum dați-mi drumuuuuu”
caut doamna sau domnisoara pesedista sau sustinatoare a lor.
vreau sa-i dau ceva….
Neamtule, lumineaza-ma un pic. Adica noi astia albi traim si avem tot dreptul sa ne bucuram de tot iar pentru utilitate exista negrii si masinile unelte? WTF? T-ai mutat in Africa de Sud ? E prea mare contrastul intre comentariul asta si ala frumos despre bunici.
Dg, asta e adevaratul protest! Muie, cat mai multa ! Bravo! Dar numai la domnisoare ca sa nu fii luat drept gay, ptiu doamne fereste!
Lixuca,
Era, pe vremuri un banc despre munca, în care se spunea ca munca nu e pt noi, e numai pt negrii și mașini unele. Se facea o mica aluzie si la sclavagism. Pe vremea aia lumea nu era atit de sensibila la anumite teme, nu era atit de corecta politic.
Afara din contextul bancului e o fraza foarte rasista si nu ma asteptam sa o aud de la tine , atat.Bancul eu nu il cunosc asa ca as putea cere scuze.
Nu sunt genul care se inflameaza pt. subiecte la moda .Nu exista politicaly correctness pt.mine. Ma deranjeaza egocentrismul intins pana la aroganta al omului evoluat.
In rest peace, love and humanity!
Cine a scris “bulgaroi cu ceafa groasa, grecotei cu nas subtire”?
Multe din lucrurile care pe vremuri ni se păreau normale le vedem azi în alta lumina. În Germania existau niște prăjituri care se numeau negerkuss, sarutul negrului, parcă… Au trebuit sa le schimbe numele.
Nu văd nimic rasist, discriminatoriu sa spun ca munca e pt negri, as fi putut spune la fel de bine ca e pt chinezi, romani, tineri, femei, țigani, ingineri etc. Dar desigur nu pt moldoveni.
neamtule
si la noi egzista inca o prajitura ce o primesti daca ceri la cofetarie o negresa.
in paranteza zic, mie nu-mi place, o aseman cu un 69 cu serena williams
ce sa fac daca mie imi plac savarinele blonde ??? inchid paranteza.
si continui sa spun ca ma uimesti.
pt ca un banc asemenea spunea ca munca era pt saraci, ca daca era misto o luau bogatii.
nu se specifica nici ce culoare si nici ce natie sunt eroii din banc.
ma, nu cumva ti-a mai ramas ceva din bomba lu matrix ???
ca altfel nu-mi explic ultimile tale interventii…
apropo de discriminare, Lixuca…
zice că în Africa de Sud, pe vremea cînd Mandela era ferit de razele soarelui, din capitală către undeva, plecau două autobuze: unul pentru albi și unul pentru persoane de culoare; numai că cel pentru albi, care a plecat primul, la un momentdat se defectează iar albii sunt nevoiți, ca să nu rămînă în pustiu, să urce în autobuzul negrilor…
și începe scandalul, c-o fi c-o păți, că așa și pe dincolo, pînă cînd șoferul, exasperat, oprește și urlă:
-bă, gata! terminați! pînă ajungem la destinație nu suntem nici albi, nici negri! în autobuzul meu toată lumea are aceeași culoare: albaștri!
și se liniștesc spiritele pînă cînd autobuzul se împotmolește și este nevoie să fie împins…
șoferul raționează: dacă-i pun pe toți, n-or să vrea, că ei nu se amestecă…dacă-i pun pe albi…rîd negrii de ei…dacă-i pun pe negri…iar scandal, că discriminare, apartheid, căcat…
-hai, la împins autobuzul, bă, ăștia bleumarin…
Bunicii nostri, dragii de ei… Parca nici n-ar fi fost, parca nici nu s-ar fi dus. Bunica din partea mamei a avut o problema si inca foarte devreme. Un Alzheimer la 57 de ani cu o instalare rapida a dementei presenile. Se intampla la inceputul anilor ’80, undeva la tara la poalele muntilor si practic nu s-a facut nimic pentru ea. A murit la 63 de ani, la 4 luni dupa moartea bunicului, din cauze greu de estimat (parea ca nu sufera de nimic). Cei mari au ajuns la concluzia ca in ciuda aparentei ei absente, intelesese ca ii murise sotul si ce insemna asta pentru ea. Si ca a murit pur si simplu de suparare.
Foarte interesanta pagina, multumesc pentru postare.