Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Pregătirea Tineretului pentru Abandonarea Patriei

M-am întâlnit, acum câteva zile, cu nişte prieteni care au o fetiţă în clasa I. Povesteau că nu vor s-o asasineze cu lecţii particulare de pian, şah, topologie diferenţială, greacă veche, balet, supravieţuire pe Marte şi maniere aristocratice, cum fac alţi părinţi. Şi că n-o vor pune nici să înveţe „Luceafărul“, Epopeea lui Ghilgameş, În căutarea timpului pierdut şi Sein und Zeit pe dinafară, cum fac alţi părinţi. „Îşi face doar lecţiile pentru şcoală şi învaţă germană în particular, atât“, mi-a explicat maică-sa. „Păi, stai puţin, de ce germană?“, m-am mirat. „Păi, e bine să ştie…“, mi s-a răspuns. „Crezi tu c-o să aibă în viaţă nevoie de germană?“ „Dac-o să vrea să plece, o să aibă nevoie.“ „Aaaaaaaa…“
Aţi înţeles şi voi ideea, da? A reînceput Pregătirea Tineretului pentru Abandonarea Patriei. Pregătirea pentru export, pentru emigrare, pentru părăsirea pământului strămoşesc, a spaţiului mioritic, a insulei de latinitate din intervalul carpato-danubiano-pontic. „Auzi, da’, acum doi-trei ani, i-ai fi pus meditaţii la germană?“, am plusat timid, cu presentimentul că o să primesc un răspuns tragic. Răspunsul a fost exact ăla de care-mi fusese teamă: „Nu“.

Între timp, guvernanţii se ocupă şi ei cu aceeaşi chestiune: pregătirea, stimularea şi încurajarea părinţilor întru pregătirea copiilor pentru abandonarea patriei. Să vorbim puţin despre Educaţie, că doar de la ea am pornit.

Cea mai recentă idee a ministrului Funeriu, rod al dragostei sălbatice dintre doi neuroni din capul domniei sale, vizează modificarea structurii anului şcolar. „Dacă scurtăm vacanţa de vară cu trei săptămâni şi o lungim pe cea de iarnă cu trei săptămâni, realizăm câteva lucruri. Unu – scădem costurile, doi – scădem absenteismul, trei – ajutăm turismul“, a explicat dumnealui.

Sigur, Funeriu nu e ministrul Turismului, dar, dacă turismul are nevoie de modificarea anului şcolar, atunci să-l modificăm cât mai repede şi cât putem de mult. Să nu ne rezumăm la propunerea de mai sus. Să desfiinţăm toate vacanţele şi s-o păstrăm doar pe-aia de iar­nă, pe care o mărim la patru luni şi o mutăm în primăvară, când turismul e mort. Martie-iunie pare o perioadă perfectă pentru vacanţă. Bacalaureatul îl mutăm în zilele de Crăciun (atunci e toată lumea mai relaxată, iar părinţii îşi pot supraveghea şi susţine copiii mai îndeaproape), iar admiterea la facultate o punem chiar de Revelion. E o noapte în care, oricum, nu doarme nimeni şi e preferabil ca puştii s-o dedice unor lucruri serioase. Decât să se îmbete, să vomite de la balcon şi să arunce artificii şi prezervative umplute cu salată boeuf în capul babelor, mai bine să dea examen.

Toate aceste schimbări trebuie să aibă loc imediat, în sensul că elevii de clasa a XII-a, care se pregăteau să dea Bac-ul şi admiterea în vara, respectiv toamna lui 2011, le vor da chiar pe 25-26 şi 31 decembrie 2010.

E foarte bine aşa şi chiar nu mai are sens să reflectăm prea mult asupra subiectului. Dă-l naibii de sistem de învăţământ, care ar trebui scos urgent din mizerie, în sensul unei îmbunătăţiri reale a educaţiei generaţiilor viitoare, noi trebuie să ne concentrăm pe turism! De educaţie se ocupă, oricum, părinţii, care au reînceput să le pună copiilor, încă din clasa I, meditator la germană.

DE AICI.

113 comentarii

 1. Adevarul e ca eu acum le sunt recunoscatoare alor mei ca am facut franceza del a 4 ani…nimeni nu stia ca voi pleca atunci, evident, dar era una din ambitiile de pension pe care le-au avut si ei. Si acum imi e util. Daca invatam si germana, ar fi fost poate si mai bine. SI intr-adevar, nici eu acum 3 ani nici nu ma gandeam sa plec. Cam trist, stiu.

 2. tache, parintii aia cu care ai vorbit nu prea stralucesc de inteligenta. motivele ar fi doua: nu in ultimii doi-trei ani s-a intimplat ceva rau ci de 20 de ani nu se intimpla nimic bun, si secundo daca vroiau intr-adevar sa faca ceva pentru copilul lor plecau ei si-l faceau direct intr-o lume normala, nu exista nici un motiv sa-i oferi unui pui de om 20 de ani de romanie.

 3. „Auzi, da’, acum doi-trei ani, i-ai fi pus meditaţii la germană?“. „Nu“.

  Ce optimism! As vrea si eu sa mai fiu la fel de-ncrezator. Mi-a trecut prin 97 parca 🙂

  Acuma nu te supara, dar ideea cu marirea vacantei de iarna nu-i chiar o prostie. E o problema la tara cind are copilul de mers pina la scoala 7-8 km prin troiene. Imi povestea bunica-miu odata cum a mers el dintr-un sat intr-altul si-un lup singuratic l-a admirat tot drumul, de pe la vreo 20 de metri distanta. :mrgreen:

 4. romania – “sala de asteptare” a oportunitatii de evadare 🙂

  cred ca multi oameni au senzatia asta in romania, exact ca intr-o sala de asteptare puturoasa, cu scaune rupte si lumina slaba de la un neon care bazaie. stai ca n-ai incotro. pute si ai o senzatie stranie de nesiguranta… dar macar e caldut. esti cu un ochi la ceas si cu celalat catre peron, poate-poate vine trenul ala de scapare. pe ici-colo sunt presarati si cativa de-ai casei. ei s-au obisnuit cu mirosul, s-au resemnat. sunt homlesii (sau hopeless-ii). sau dimpotriva, sunt curajosii (sau poate naivii?) care inca mai spera la o salvare..

 5. @Roberto: ce-mi plac judecăţile astea făcute cu superioritate. :mrgreen:
  @catalin: poate ideea nu-i o prostie, dar argumentele sunt cretine. be) nu asta e prioritar acum, invatamantul are alte probleme mult mai arzatoare. ce) m-am saturat de ministrii care nu fac decat schimbari de dragul schimbarii. de câte ori vine unul nou, se apucă să schimbe schimbarea ăluilalt şi tot aşa. rezultatul acestui comportament idiot e un sistem de învăţământ în colaps. e ca şi cum ai avea un bolnav pe moarte şi tot ce faci e să-i muţi ghivecele cu flori din camera în care agonizează. după aia, vine medicul din tura de noapte şi le schimbă iar locul şi tot aşa.

 6. ilaura, frumoasa postare daaaarrr
  “stai ca n-ai incotro” si “poate-poate vine trenul ala de scapare”

  lumea e a celor indraznetzi. cine sta cu gura cascata sa-i cada para malaiatza a oportunitatzilor in gura…
  e ca la turma, pe oile fraiere si incete le papa lupu. acuma e clar ca daca sint destul de multe oi incete si fraiere n-o sa le pape lupu pe toate, da ce turma-i aia care ramine?

 7. tache, daca o gramada sta in fata unui gard mare filozofind la cum sa-l sara si citiva chiar il sar, atunci aia citiva pot vorbi despre saritul gardului ca stiu despre ce vorbesc si sentimentul lor de superioritate nu poate fi reprimat pentru ca e justificat. exista intr-adevar o superioritate a celui care a indraznit si a reusit. ca altii incearca sa i-o conteste nu conteaza absolut deloc.

 8. ba ideea e cumplită – nu discut despre localităţile de munte unde când cade gerul rişti să devii prânzul unei lighioane din fauna patriei

  dar mă gândesc cu groază cum ar fi fost se termine vacanţa la mijlocul lui august sau, dimpotrivă, să mă prăjesc în iulie cu ochii la tablă primind în schimb trei săptămâni libere în plus în decembrie sau ianuarie când e frig, un amestec de zăpadă cu noroi şi se întunecă la ora cinci

 9. @Roberto: tu îi cunoşti pe oamenii pe care, de la înălţimea realizării tale, i-ai făcut proşti? nu. eu îi cunosc şi pot să-ţi zic că sunt oameni superrealizaţi, avocaţi şi economişti de succes, care trăiesc foarte bine din ce câştigă şi tot aşa. nu sunt nişte plângăcioşi neajutoraţi cum ţi-ai imaginat tu.

 10. tache, regret dar in ciuda realizarilor de moment a cuiva sa ramii in romania mi se pare o dovada de prostie. locul e prea scurt sa-ti spun de ce si de altfel argumente sint convins ca ai auzit destule pina acum.
  asta e parerea mea si am spus-o. ca asta facem aici, spunem pareri. tu ai alte pareri si le-ai spus si tu. nici o tragedie din punctul meu de vedere. fiecare e liber sa aiba orice parere pofteste si fiecare e liber s-o spuna. de aia nu prea inteleg insistenta ta de a-mi invalida parerea. nu esti de acord cu ea, ok, am inteles…

 11. tache, acuma dac ai adus un argument frumos din partea mea e sa-ti raspund la el.
  sa te realizezi in romania e numai intimplator un merit dar nu e niciodata un argument. in romania totul e fals, tot sistemul e gresit construit si functioneaza fara nici o logica bazata pe valoare. de aia daca te realizezi in romania nu e un argument pentru nimic din simplul motiv ca te-ai realizat intr-o parodie de sistem, rezultatul e o parodie de realizare. sint de acord ca intimplator oameni care se realizeza in romania sint de valoare, dar e numai din intimplare pentru ca in romania nu valoarea da scara.
  cum se vede din bucuresti unu care zice ca s-a realizat la poplaca? cam asa se vede de aici unul care s-a realizat la bucuresti.

  multzumesc tuturor anticipat pentru injuraturi.

 12. Olivia Newton-Volt

  @Roberto: poate poti sa ne spui tu cam pt ce joburi ar putea sa se candideze un avocat si un economist roman intr-o tara straina, mai ales unii (asa cum sustine Simona) de succes, adica niste oameni cu un anumit statut social si profesional.
  Eu cunosc oameni care au plecat ca s-au suparat pe Romania si dupa doi-trei ani nu au nimerit sa s emai intoarca, sau altii care au ales sa ramina in strainatate si sa fie suparati si pe Romania si pe ei insisi!

 13. @Roberto: nu părerea ta mă dereanjează, ci felul în care o comunici, cu “eşti prost” şi alte d-astea. uite, vin şi io şi zic că mi se pare că-ţi lipseşte inteligenţa, dac-ai plecat. ţi se pare ok? 🙂

 14. Roberto, pe parintii respectivi ii cunosc, pe tine nu, dar, din cele cateva randuri pe care le-ai scris, pot sa spun ca esti mult mai putin inteligent decat ei, deci e un semnal de alarma, tinand cont ca ei “nu prea stralucesc” 😆

 15. tache, mi se pare ok, din mai multe motive. unu ar fi ca tocmai ai facut-o si n-am ce-i face 🙂
  un altul ar fi ca ai dreptul la propria parere chiar si in ce ma priveste si asta e iarasi e o chestie careia n-am ce-i face 🙂
  sa fii tu sanatoasa de cite ori am fost facut prost si s afii tu sanatoasa de cite ori o sa fii tu facuta proasta 🙂
  dupa parerea mea toti avem momente de prostie suprema si toti avem subiecte asupra carora gindim sau decidem ca niste prosti straluciti 🙂

  ce vedem noi pe ecran? bitzi. daca ne enervam pe bitzi chiar sintem prosti 🙂

 16. tocmai banuiam ca sunt proasta ( de la clickaitul pe cadouri din postul anterior) si acum m-am convins ca sunt , daca am ramas in Romania , e clar – Doamne ce e in sufletul meu , pe de o parte bucurie ca am descoperit un mare adevar ,stiu la ce sa ma raportez , pe de alta parte durere ca sunt mai proasta decat orice alt om plecat, orice ar face el.Multumesc Roberto, multumesc si pentru condescendenta , pentru puterea de ai intelege pe toti

 17. ozzy, ti-am multzumit anticipat dupa cum ai vazut.

  acum ca trebuie sa plec va multzumesc tuturor anticipat inca o data pentru ca oricare ar fi paravanul sub care o sa am injuratzi o facetzi de fapt ca nu suportatzi o alta parere.

 18. ”E o noapte în care, oricum, nu doarme nimeni şi e preferabil ca puştii s-o dedice unor lucruri serioase. Decât să se îmbete, să vomite de la balcon şi să arunce artificii şi prezervative umplute cu salată boeuf în capul babelor, mai bine să dea examen.”

  E clar, mi-am irosit tinerețea de pomană…

 19. @Roberto: dragule, nu te-am injurat, mi-am exprimat doar o parere, exact la fel ca tine. Faptul ca esti ofuscat de o chestie pe care ai facut-o si tu nu face decat sa-mi intareasca convingerea. 🙂
  Sunt “preferatii” mei astia care hodoronc tronc iti zic “du-te-n aia ma-tii”, iar cand le raspunzi “du-te tu”, incep sa faca teoria chibritului despre necivilizatii care te injura doar pentru ca nu sunt de acord cu parerea ta 😆

 20. Vorba aia celebra a lu shakespeare: ‘to plec or not to plec’ e clar scoasa din titlul PTAP-ist. Da nu-s de acord cu concluzia ca face germana ca s-o tireze din tara. Unii isi dau kinderii la germana ca sa-si petreaca vacantza de vara la un schimb cultural in tara lu Merchel.
  Altii ca sa aiba ‘the kid’ si o limba grea de sapat in copilarie ca se invata mai greu mai tarziu.

 21. Nici nu vreau sa dau clik pe “continuarea aici”. Pentru ca prietenii tai fac bine. Aici un avocat tanar sau medic castiga mult mai putin decat un tanar muncitor pe santier. Toate sunt date peste cap. Sa plece toti tinerii din tara, si sa dispara Romania de pe harta! ❗

 22. in 5 saptamani de vacanta, elevii n-ar avea cand sa faca un om de zapada, ca au si ei nevoie de viata sociala pe net. de turism nici nu poate fi vorba.

 23. Romania are rostul si locul ei in lume 🙂 Cei ce raman sunt romani, ceilalti aleg singuri ce sa fie – lucru care mi se pare de bun simt.
  Nu suntem egali : unii sunt nesimtiti, unii mai inteligenti, etc . Asa si cu Romania si cu romanii .
  Problemele Romaniei sunt si in celelalte tari decat ca nu sunt atat de vizibile, nu afecteaza atat de mult.
  Solutia nu este sa pleci neaparat ci sa ACTIONEZI si sa GANDESTI inainte.

  In privinta celor care aleg sa plece “pentru bani”, indraznesc sa afirm ca acestia sunt limitati de caracterul superficial al deciziei lor. Drept urmare, argumentele lor sunt lipsite de greutate .

  @Simona
  Sa oferi copilului sansa de a invata o limba straina mi se pare a fi o decizie care tine de bun simt, de educatie, una care nu trebuie scoasa in fata ca simbol al formei dezastruoase a invatamantului romanesc.
  Pot fi trase si altfel semnale de alarma, nu prin lucruri care sunt perfect normale intr-o societate civilizata.

 24. @Roberto
  eu (&co) am plecat din tara cand am inceput luna a-8a. de sarcina, ca sa se inteleaga. si afost cel putin greu. cel mai tare m-a alungat din tara teroarea produsa de ideea nasterii intr-un spital romanesc, fie el si privat

 25. Oameni realizati? Doar pentru ca sunt avocati, au bani si jipan? Ham 😡

  Asta pb ca este valoarea realizarii umane.

  Daca astia sunt prietenii tai, astea sunt parerile tale si astea sunt pentru tine reperele realizarii, asta este.

  Astept sa ramai gravida, sa nasti (un copilas frumos si sanatos) ca sa nu mai fii asa daltonista emotional (poate reusesti sa vezi viata si in alte culori mai tipatoare, nu numai griul muncii din redactie, tutun si nicotina si griul gastilor politice, pro sau contra).

  “Hasta la vista lady” 😐

  Ps.
  Cat despre plecare, asteptam mai intai pe aia mai inteligenti decat noi sa plece si sa ramanem noi prostii cu familile noastre in dezmat, aici in Romanica.

  PS la ps.
  Poti sa-l intrebi pe Neamtu T cum este cu avocatii in nemtia (ceea ce imi demonstreaza ca “prietenasii” tai nu au o cultura a muncii din UE, prea dezvoltata, sau cum este repartizata mai avantajos piata muncii pe domenii de activitate in nemtia/UE; deci doar niste fitosi ce ii vor rata copilului viitorul daca vor merge pe rationamentul acela fara sa aiba informatii valide pentru a concluziona directia trasata) 😳

 26. intr-un fel ma si simt vinovata ca am plecat.. fata de cei ce care inca rezista acolo si fata de cei ce nici nu indraznesc sa viseze la taramul fagaduintei vestice. pentru ca nu toata lumea are resursele sa o ia de la capat in mijlocul necunoscutului. si nu ma refer la bani.

  mi se face mila de romanii condamnati la absurd in tara lor, cand vad ce viata frumoasa si usoara se poate trai la niste kilometrii de granita ei. si ma intreb pentru pacatele cui trebuie sa platim?.. de am avut ghinionul sa ne nastem intr-o tara care, desi inconjurata de civilizatie, e atat de plina de handicapuri? parca romania ar fi copilul retardat al europei…

 27. Simona: De ce asa multi sunt atat de atinsi de ce a zis Robert? Nici nu inteleg unde, cum si pe cine a jignit.
  “nu prea stralucesc de inteligenta”?
  Asta? Haide sa fim seriosi! Mi se pare chiar moderat in limbaj. Nu stralucesc…poate doar lucesc.

 28. Tocmai ati pierdut ceva.
  umorul
  😡 😡 😡

 29. @Alina: bine că la mailuri de la mulţi ani nu răspunzi, da’ te găsi grija de Roberto acuma :mrgreen:

 30. Maica Tereza a fost realizata si nu a fost nici avocata, nici economista, nici nu a intors banii cu lopata, nici nu a avut sacou de 300 E, chiar a mers desculta multa vreme.

  Cati din superrealizatii societatii de astazi, pot sterge la nas un copil al strazii, adaposti la ei in casa, pentru o noapte, un boschetar de 10 ani, sa-l spele, sa-i dea o pijama curata si calda, o mancare calda si un pat cu o perna moale, pentru somn, ca ma apoi dis-de-dimineata sa-l duca la un centru de plasament (indiferent daca boschetarul va fugii a doua zi de la internat, nu conteaza, ce conteaza este doar ceea ce face un superrealizat in fata lui Dumnezeu).

 31. In loc sa ne suparam pe Robert ca ne-a/v-a facut prosti hai mai bine sa il contrazicem la punctul 2 pentru care el considera ca acei parinti “nu prea stralucesc de inteligenta”:
  “nu exista nici un motiv sa-i oferi unui pui de om 20 de ani de romanie” (Robert, 2010)

  Sa auzim!

 32. @Alina: da’ tu de ce ai stat în România până acum o lună? :mrgreen:

 33. @Simona: mersi de la multi ani:) mi-a fost frica sa raspund pt ca eu am uitat sa va zic “la multi ani”:D si raspunzand punctam mai clar diferenta – ca tu nu ai uitat dar eu am uitat 😀 intelegi?

 34. @Simona – de proasta.

 35. Oau, ma retrag, pentru seara asta ajunge. Voi deja spuneti lucruri din casa, o luati chiar personal (trio veninos Roberto-Tache-Alina).

  Roberto a cedat, Alina la fel, Adrian plange (h)umorul, Simona tu?

  Eu is praf stelar pe langa fraticidul vostru (fraticid intre surori cu s-o mai numi?) 😳

 36. Aia cu raspunsul la mail seamana cu o replica lui Vadim, iar fata-ti raspunde smerita.

  Jos palaria pentru Alina.

  Sarutmainile stimata doamna. :mrgreen:

 37. @Alina: Doamne fereşte, fii, mă, serioasă, ce dacă ai uitat? Nici n-am sesizat şi, oricum, ştim că nu le ai pe-astea, nu ne-am supăra în nici un caz.

  @Marius D.: vezi venin unde e doar glumă prietenească, vezi vadim unde e tachinare şi mai prietenească. e ultima oară când îţi mai răspund, că m-am superplictisit de genul tău de observaţii, eşti obositor şi agasant. 🙂

 38. eu am rîs, da’ nu-i de rîs.
  o să-ţi spun, într-o zi, o poveste (chiar dacă s-a terminat concursul) legat de treaba asta.

 39. @culmea: păi aşa să faci, să ne spui povestea

 40. Cică era odată un tip, unu’ Cătălin, al dracului de frumos (ziceau muierile), inteligent (ziceau profesorii), sportiv (ziceau colegii). Era mîndria familiei (singurul care s-a-nvrednicit de facultate – TCM, şef de promoţie!) şi lauda satului (un sat mic, turistic, de munte, din Bucovina), de băut nu fuma, de f***t nu pescuia, fotbal (şi ăsta e un viciu!) juca numai duminica. A terminat facultatea în ’85, a fost un mîndru tovarăş şantierist pînă la Tevoluţie (adică Revoluţia de la Televizor), apoi… n-a mai găsit de lucru. În ’92 plecat în Suedia, chemat de un prieten. S-a angajat ca barman acolo, a muncit, s-a însurat şi a făcut un copil frumos. Azi e inginer şi are barul lui, pe plajă. Un vis frumos, îndeplinit.

  Douăj de ani mai tîrziu, s-a născut un nepot de frate al lui Cătălin, prin apropierea locului său de baştină. Toată familia vedea în Alex (aşa-l chema) un demn urmaş al unchiului său. Era tot frumos (hehe), inteligent (mulţi dintre profesorii din liceu îi comparau pe cei doi), fotbalist de uichend, student bursier, absolvent de master (hermeneutică şi ideologie literară!), blogăr neînţeles şi publicator pe la universitate. A predat cît a putut, mai pe la ţară, mai pe la oraş, dar i se părea că se ratează. S-a supărat într-o zi, şi-a luat soarta-n mîini şi s-a-mbarcat spre capitală, să-şi facă, cică, un viitor. Îşi iubea ţara, nu putea şi n-ar fi vrut să plece. În 4 luni, s-a preumblat prin toate locurile, s-a ploconit pe la toate redacţiile, editurile şi firmele. Canci, cum ar zice francezul.

  Ce (m)i-ar rămîne de făcut decît să plec(e) din ţară?

 41. Cam straveziu.Si cam lipsit de modestie.Ca sa -ti urmez linia,ra(mui)!

 42. Roberto: de familie si prieteni ai auzit tu? Sau ei nu conteaza, ca n-au corespondent in parale?

  In multe cazuri realizarea in Romanica tine si de noroc. Uite, e o diferenta sa fie maica-ta profesoara la UMF si tu sa pici de 4 ori rezidentiatu, ca doar te poti incadra asistent universitar si-atunci fentezi sistemul foarte usor. E o diferenta daca tu te-ai tiriit printr-o facultate care n-are nici o legatura cu viitoarea ta profesie, si cind in sfirsit o termini te incadreaza Distrigaz cu salariu de 100 milioane in mina. Da, ca doar e monopol, fraierii platesc.

 43. raspunsuri:
  ozzy, nu m-am suparat omule, am fost doar uimit de raspunsul tau. raspunsul tau a fost, da aia doi sint cam prosti si tu esti si mai prost. acum ca am rezumat raspunsul tau ma abtin de la comentarii.

  alina, cei care nu au plecat au fost prea preocupati sa se simta ofuscati ca sa-mi mai citeasca si argumentele. multumesc.

  catalin, in ce priveste familia e asa ca e exista momentul mai devreme sau mai tirziu cind te trebuie sa te desprinzi de cuib. cind o faci numarul de kilometri fizici nu conteaza.
  in ce priveste prietenii, daca prietenia depinde de numarul de kilometrii sau frecventa intilnirii aia nu sint prieteni. in afara de asta uiti ca neplecind poti s ate frustrezi d enoi prietenii intersante pe toate meridianele care te pot imbogatii al fel de tare ca cele pe care le ai.
  banii nu sint un principiu un argument. traiul intr-o lume normala cu valori normale, cu un sistem normal si uman functional da.

  marius d, nu am cedat, am anuntat ca plec de la computer pentru motive care tin de programul meu zilnic.

  ilaura, nu impartasesc vaicareala ta la adresa celor ramasi in romania. e hotarirea lor, e viata lor, fiecare e recompensat sau plateste pentru hotaririle pe care le ia.

  tache, daca vrei sa te lipsesti de mine ca si comentator e nevoie doar sa spui.

 44. Vai, ce argumente pasiona(nan)(l)e.

  Eu am alta problema, am trait cu parere de rau cei douazeci si de ani in Romania, cand deh, nu prea ai cum sa pleci fara ca ai tai sa visesze la asa ceva (din comoditate). Si cum mi s-a ivit ocazie, tsushti afara din tara.

  Buuuun. E frumos aici, e bine, castig asa si asa, nu ma plang, ca sa am acelasi stil de viata in Romania mi-ar trebui un 1500 de euro pe luna (net)., deci ar trebui sa fiu director sau programator genial ca sa fiu platit atat. Cu munca nu ma omor, program flexibil, sunt perioade aglomerate e drept, dar iarna e relaxare totala.

  Ce nu inteleg eu insa de unde chestia asta ca neaparat trebuie sa pleci? O spun oameni care zic ei ca s-au realizat, deci oameni inteligenti, intreprinzatori, flexibili. Pai daca ai toate calitatile astea, plus simtul umorului, chiar nu poti razbate in Romania? Eu zic ca poti, ca nu esti in chiar in lumea a treia sa fii omorat in plina strada. Poate ca tocmai de asta se plictisesc oamenii de Romania, nu iti pune nimeni pistolul la tampla, tara nu e in razboi cu nimeni si n-a mai fost de vreo 65 de ani (deci cam de doua generatii) si nefiind fortati sa traga din greu, societatea fiind destul de moale, e o amorteala cvasi-generala. Cred ca asta e principala cauza pentru care multi dintre noi nu se simt bine in Romania. In cele mai multe tari ori reusesti ori te ia mama dracului, ramai pe strada, te muti in cartiere ciuruite de gloante, nu poti sa mergi la medic si asa mai departe. Si luma isi face treaba bine asa ca exista incredere in ceea ce a facut cel de langa tine, si in ce spune el.

  Chiar nu e nimic care sa ne faca sa muncim cu disperare, sa vrem sa reusim, sa punem inima in ceea ce facem, ca sa nu se darame peste noapte. Toate tarile care au reusit, USA, Germania, Japonia sunt extrem de dure cu cei care pierd timpul, care pun bete in roate, care nu stiu ce vor. Sunt lasati sa crape. Nu e cazul in Romania, unde superficialitatea este tolerata, nu prea trage nimeni de tine si, in primul rand, nu tragem noi de noi insine. Putem face multe lucruri bune daca vrem. Dar nu vrem, nu credem ca putem, nu stim cum, nu vrem sa ne obosim, sa ne extenuam. Cu asta mostenire am venit eu din Romania cu aproape 7 ani in urma si daca as reusi sa scap de ea nu as mai castiga doar asa si asa, ci as putea face saltul catre pozitii cheie, extrem de bine platite. Nu e tarziu, dar mi-e un pic ciuda ca am piatra asta de moara legata de picior. Eu cred cu tarie in Romania si in capacitatea ei de a face lucrurile bine. Dar ne trebuie mult mai multa vitatalitate si mai ales trebuie sa fim un pic mai la subiect si un pic mai duri, mai barbati. Sa lasam la o parte “Asa a fost sa fie” “N-avem ce-i face” “Asta este!” si sa ne luam soarta in maini, pentru ca se poate.

 45. Nu doar cei cu copii se gandesc ca e timpul sa plece. La 27 de ani sincer numai la plecare nu m-as fi gandit.
  Acum……nu mai exclud nimic

 46. Roberto, asa cum sunt oameni care raman in romania din motive gresite, asa sunt si cei care pleaca din motive total gresite. aia cum se numesc? tine si de conceptia fiecaruia despre ce inseamna a fi realizat. sunt unii care pleaca sa se realizeze, adica sa isi permita haine de firma :mrgreen:

  aa.. si a tine cont de familie nu inseamna neaparat sa intarzii sa te desprinzi de cuib. uneori familia inseamna nevasta si 3 copii pe care nu-o poti lua in carca asa usor. sau niste parinti care depind de tine. eu de ex ma simt extrem de vinovata pentru cei doi motani pe care i-am lasat in urma 😥

 47. @all. Brrrrrrr. De ce discutati plecatul asta doar prin prizma “realizatului” (care oricum fiecare il intelege altfel). Eu cred ca un avocat in Romania cu 5K eur pe luna care sta la lucru 13 ore/zi si pe wc cu blackberry in mana este un ne-realizat.
  Mai cred ca eu nu “am reusit” in romania. De asta am plecat – ca nu m-am realizat. Nu material. Material era mult peste excelent. Nu m-am realizat in toate celelalte domenii, in mod special relatii interumane.

  @Roberto. Nu poti sa negi ca adaptarea este un semn de inteligenta. Sa te poti adapta la stilul romanesc, de comunicare de exemplu, (chiar daca gresit si anapoda) este, pot argumenta cu usurinta, un semn de inteligenta. Eu nu eram destul de inteligenta sa pot obtine ce doresc de la dna de la ghiseu de la posta. Poate sa para ceva ne-important in viata unui om dar pana la coada, viata este facuta si din aceste lucruri marunte cum ar fi iscusinta in a comunica cu instalatorul si cu dna de la posta. Iar in situatia aia chiar nu mai conteaza Phd-ul tau de la Harvard.
  Tu oricum pornesti de la premiza ca toti vor sa plece (turma care se uita la gard si ar vrea sa il sara). Ar fi o nebunie sa crezi ca toti vor sa plece dar nu au curaj. Este o nebunie sa crezi ca toti cei care pleaca o fac pentru ca sunt curajosi. Eu de exemplu cand am plecat din tara la 18 ani nu am facut-o pentru ca aveam curaj. Ci pentru ca eram inconsitenta.
  In scurt: exista mai multe tipuri de inteligenta. Da, uneori m-am simtit “mai inteligenta” in Romania in situatii unde experienta mea de trait in alta cultura/societate era un plus si era solicitata. Dar m-am simtit si foarte proasta cand mi s-a explicat si dovedit ca nu stiu sa obtin ce vreau de la dna de la posta si cand amicul meu a reusit sa obtina in 2 min ce incercam eu sa obtin de 1 saptamana cu “logica” si “dreptatea” iar el cu “Sarumna domnisoara…As avea si eu o rugaminte…”. Poate o sa spui ca acest tip de inteligenta nu este utila pentru ca nu functioneaza in afara romaniei. gresit!:) Cu tehnica asta am obtinut de curand de la una din la cele mai birocratice institutii din america o reinoire a carnetului de conducere prin posta (pentru care nu ma calificam).
  Dar oricum (nu pot sa ma abtin) contra-argumentul suprem la “cei plecati sunt mai inteligenti” este diaspora care l-a votat pe Basescu. I rest my case.

  @culmea. Cei mai apropiati prieteni mi i-am facut in alta tara. Parintii mei au un creier si doua bucati picioare si pot calatori oriunde ma aflu eu.

 48. mai vin şi eu şi mai zic după cum urmează: lucrurile nu pot fi tranşate atât de simplist: “ăia care pleacă sunt deştepţi, ăia care rămân sunt proşti”. ştiu oameni care au plecat şi au rămas nefericiţi şi dezrădăcinaţi până-n ziua de azi. nu au avut coaie nici să se întoarcă, dar nici nu sunt ok acolo unde sunt, tânjesc şi nu se pot adapta. ştiu oameni care au rămas şi sunt fericiţi şi ok cu ei înşişi, aici. şi aşa mai departe. nu se poate discuta în alb şi negru problema asta.

 49. Regretul meu profund e ca din toti prostii care au plecat afara unii erau atat de prosti incat nici n-au stiut unde sa puna stampila corect si au votat cu Geoana. Celrolalti la care le-a iesit faza tin sa le multumesc inca o data. Prosti dar diaspora.

 50. @roberto: ai inteles prost, n-am zis ca “aia doi sunt prosti”. Nici n-aveam cum, din moment ce sunt prietenii mei.

 51. nu e o problema de inteligenta sau desteptaciune, tache a transformat-o intr-o asemenea problema denaturind intzelesul a ceea ce am scris. referindu-ma strict al cei doi, da, mi se pare ca sint cam slabutzi la minte din moment ce realizeaza ca nu e o tzara pentru copilul lor si incearca sa-i creeeze perspectiva de a pleca peste 20 de ani cind puteau sa-i economiseasca propriului copil 20 de ani de romania, din moment ce tot ei sint de parere ca romania nu e destul de buna pentru odrasla lor.

  @alina, diaspora nu prea l-a votat pe basescu, voturile diasporei au fost masluite. amintesc numai de ambasada din paris unde ca sa se obtina rezultatul declarat ar fi trebuit sa voteze un om la citeva secunde si toti pentru basescu.
  adaptarea e un semn de inteligenta fara doar si poate, dar pe linga inteligenta exista si alte insusiri importante, curaj, indrazneala, hotarirea de a face ceva, capacitatea de a rezista si multe alte trasaturi de caracter la fel de importante ca inteligenta.
  in ce priveste adaptarea la romania nu mi se pare lipsa de inteligenta neadaptarea ci refuzul de a face jocul intr-o parodie de lume. refuzul de a face sluj in fata donsoarei de la ghiseu nu e lipsa de inteligenta.
  si da toti vor sa plece dar fara sa faca nici cel mai mic efort 😆

  tache, ma amuza plecatii care sint nefericiti. eu pot sa-ti spun exact sursa nefericirii lor ca am cunoscut si din astia pe aici si nu numai romani. ei au o anumita imganine despre valoarea lor, ei si nu primesc acel loc in societate pentru ca pur si simplu nu sint atit de buni incit sa-l ocupe – na si asta e sursa nefericirii lor.

 52. @Roberto: ce-ntrebare am: dacă tot ai plecat şi eşti aşa tare, fericit şi împlinit, de ce-ţi consumi inteligenţa, fericirea şi împlinirea pe bloguri româneşti? chiar dacă pare foarte ironică, e o întrebare pe bune. deci de ce? de ce nu ai uitat România? nu-mi zice că ai nostalgii, că rişti să-ţi zic că eşti prost. 😆 glumesc, evident că n-o să zic asta, chiar sunt curioasă de ce nu te-ai desprins definitiv.

 53. m-am desprins definitiv. sint intr-o perioada de suspensie, m-am mutat cu locu in alta tzara si incep serviciul de abia in ianuarie, pin atunci am o gramada de munca care imi solicita nervii destul de tare. asa ca intru deci pe citeva forumuri alese, nu numai al tau si nu numai din romania si ma prostalesc sa treaca vremea si nervii atunci cind se aculmuleaza. miine de altfel e ultima zi de joaca, urmeaza sa intreprind anumite calatorii. de ce pe blogul tau? nu stiu, aici am gasit teren de joaca cum imi place mie. paralel ma mai joc pe un forum nemtzesc, pe unu frantzuzesc si pe unu american. moderez si un forum de specialitate dar ala e deja munca.
  multumita? doresti informatii suplimentare? daca da atunci cu placere, trebuie doar sa spui ce vrei sa stii 🙂

 54. acuma vad intrebarea de ce nu ai uitat romania. nu am uitat nu numai romania, nu am uitat nici tara din care tocmai am plecat cum nu uitasem nici tara in care tocmai m-am mutat. nu am uitat nici o lata tara unde am lucrat si nu am uitat nici o cu totul alta tara unde am facut postuniersitarele. nu am uitat nici tara de provenienta a sotiei mele care iarasi cu totul alta si nu am uitat nici anumite tari unde ma facut concedii. de ce? pentru ca sint viata mea 😆

 55. ar fi frumos un feed-back. multumita cu raspunsurile sau trebuie sa redetaliez? 😀

 56. Auzi ma Roberto da tu crezi ca pirandele uita prin ce tari au dat cu jula si au facut apoi “facultatea”?

 57. tb, nimeni nu uita nimic 😆

 58. @Roberto: mulţumită. danke, merci, thanks, grazie, gracias, obrigado, arigato goziemashita etc. etc. etc. 🙂

 59. @Simona. Nu sunt de acord cu legatura asta pe care o faci tu intre “daca (inca) mai intri pe bloguri romanesti inseamna ca nu ti-e bine unde esti”. Oricat de ciudat suna, pentru mine blogul tau (pe care eu mai intru) nu are legatura cu Romania. Are legatura cu tine, ca te cunosc pe tine, Simona-omul nu Simona-romanca. Si in fapt, este foarte posibil ca daca tu maine te muti in Indonezia sa iti citesc blogul mai frecvent pentru ca este foarte posibil ca omul Simona in Indonezia sa fie mai interesant de citit:) Ce zici de asta? Te bagi?

 60. tin sa-ti reamintesc ca am raspuns curiozitatii tale si nu eu am fost cel care a luat initiativa de a-si expune public chiar si voalat ceva din viata. a fost de altfel relativ neelegant ce mi-ai cerut, pentru asa ceva exista canale private. da tu ai vrut sa ma expui public in mod ironic. n-am putut sa-ti refuz mica satisfactie. in fond iti sint dator pentru gazduirea pe terenul de joaca, eu plec si tu ramii ca esti sefa aici si mie oricum nu mi-a pasat niciodata de imagine 😆

 61. Indonezia sucks. Jakarta sucks. Am eu un prieten acolo si vreau sa ii multumesc ca m-a ajutat sa castig alegerile. Simona, blogosfera din Congo e foarte tare. Au si flota de petroliere.

 62. NU te duce in Indonezia!!!!!!!! Te aresteaza!!!!

 63. La spartul targului…

  1. DA, mi-ar fi folosit sa stiu germana. Fac un doctorat in Germania si multi colegi ma displac profund pentru incapacitatea de a ma exprima in alte 5 limbi dar nu in a lor:)

  2. Tot acasa e mai bine. Nu ca ar fi bine cu adevarat, ma isterizez ca o snoaba de cate ori trec prin vizita… dar e mai bine fiindca asta e datoria mea mea. Si a oricui. Toata lumea se plange de cat de greu/urat/stresant e in Romania… dar sunt putin care isi pun problema ca daca vrei sa nu se scufunde corabia trebuie sa ramai in ea si sa bati cuie in scanduri, sa astupi gaurile. Sunt convinsa ca daca ne-am intoarce, cu totii, si am face scandal pana ne-ar durea gura, pana la urma s-ar rezolva ceva. “Un singur om e o victima, o gramada de oameni sunt o statistica”… imi amintesc sensul original al acestei afirmatii, dar cred ca e valabila si in alte domenii.

  3. DAR nu, nu te poti realiza acasa… cel putin deocamdata. Inteligenta este, gramada, dar bani deloc. Ma limitez la jobul meu, ce-i drept, afirmand ca e nevoie si de ceva finante ca sa faci performanta, nu doar de oameni inteligenti.

  Am facut putina matematica in seara asta, in timp de citeam postarile. Rezultat: 90% din prietenii mei din facultate sunt si ei “plecati”. Nu pentru ca nu aveau cu cine sa lucreze, ci pentru ca nu aveau cu CE sa lucreze. Si 90% din acei 90% gatesc mamaliga in fiecare duminica, asculta cantece populare romanesti si se jura pe toti sfintii si dumnezeii ca ar veni inapoi daca le-ar da cineva un laborator cu strictul necesar. Intre timp realizarile lor rup gura targului. Ma rog, a altor targuri, intre alte granite…

 64. @Alina

  Era sa uit… Doamne fereste, nu l-am votat pe Basescu!

 65. alexandra
  urale, aplauze, ovatii prelungite 😆 😆 😆
  1. in germania se vorbeste germana, credeam ca ai stiut asta cind ai aplicat pentru doctorat. colegii tai nu te dispretuiesc pentru ca sti alte limbi ci pentru ca ai avut pretentia sa fii invatzata in germania in alte limbi, pretentie absurda la urma urmei. tot deasemenea colegii tai au o oferta imensa de persoane cu care isi pot face de lucru in jurul lor, aleg varianta comoda aceea de a comunica in propria limba cind au cu cine, paralelo cu asta vorbitorii de engleza nu sint iubiti in germania. si eu am refuzat sa ofer informatii intotdeauna vorbitorilor de engleza.

  2. te-au spalat pe creier. notiunea de patrie popor si alte comicaturi din astea fac parte din dresajul cu care ai fost dresata in felul picaturii chinezesti din frageda ta pruncie inca din timpul in care nu aveai nici o parere depre nimic. e dresaj si indoctrinare si atita tot.

  3. cunosc multi studenti romani si in germania si in restul europei. sint studenti in general buni, dar care pacatuiesc prin ceea ce pacatuiesc mai toti romanii prin faptul ac cred ca mai mult despre ei decit sint cu adevarat, si nu, nu e adevarat ca au rupt vreodata gura tirgului cu ceea ce stiu, sint absolut normali printre ceilalti.
  eu cind ma duc in alte tzari maninc mincarea de acolo, absorb cultura de acolo, incerc sa inteleg mentalitatea de acolo, imi fac prieteni acolo, etc etc… ah, am uitat ca nu poti sa faci astea pentru ac nu sti germana. apropos, de ce nu o invetzi? 😆

 66. Taaaaacheeeee, o vezi pe asta de mai sus? pe alexandra lu peshte prajit? daca zice ca nu a votat base diaspora fiind inseaman ca e cel putin din 2009 in germania. dupa aia zice ca din cel putin 2009 pina acum nu a reusit sa invetze limba germana ca sa se inteleaga omeneste cu colegii ei, intr-o tara unde absolut totul in jurul ei e in germana. in acelsi timp se crede desteapta. crede ca merita mai bun decit are in germania dar nu reuseste sa invetze germana nici cit tziganii care merg la cersit (intre noi fie vorba aia vorbesc o germana foarte rezonabila si au un lexic foarte dezvoltat si o gramatica excelenta). si pentru ca se crede muuult mai desteapta decit e si considera ca merita mai mult decit primeste din partea nemtilor a caror limba n-o bingureste nici cit o piranda e nefericita, nefericita si maninca mamaliga.
  ti-am spus ca aia care sint nefericiti in vest sint nefericiti pentru ca au o parere supradimensionata despre ei bazata pe “rezultate” intr-o parodie de societate si daca nimenresc intr-o societate cu adevarat valorica si sint cotatzi de nimic ceea ce si cam sint atunci sint nefericiti.
  poftim astia sint nefericitii tai din vest.
  QED

 67. acuma pe bune, voi ati fi atita de destepti sa mergeti sa faceti un doctorat in america si sa nu aveti habar de engleza si nici dupa un an sa nu invatzatzi atita engleza incit sa va intzelegetzi cu colegii si dupa aia v-ar veni si ideea minunata sa fitzi suparatzi pe americani ca desi stiti germana, franceza, italiana ei totusi nu vor sa se intretzina dupa un an de zile cu voi in acele limbi ci in engleza? de ce ar fin germani altfel?

 68. @Roberto
  Te-ai calmat? Ti-ai baut cafelutza, ai fumat o tigara, etc, etc? Esti zen? Bine, hai sa povestim. Civilizat:)
  Nu stiu ce meserie ai tu si cum de nu esti la curent, dar stiinta se face in engleza.Inclusiv in Germania. La fel si doctoratele. Exista o diferenta fundamentala in a vorbi o limba straina “de strada”, adica a face conversatie despre vreme, pretul merelor si mersul autobuzelor (ca sa dormi tu linistit, asa ceva pot sa fac bine-mersi, cu un “lexic bine dezvoltat si o gramatica excelenta”) si a face, de exemplu, matematica intr-o limba straina. Si asta, chiar daca iti da cosmaruri si te tine noaptea pe blog, nu pot sa fac:) Sau, mai sincer zis, nu vreau.
  Exista domenii in fizica in care majoritatea termenilor nu exista in alte limbi in afara de engleza. Dar daca te incalzeste cu ceva, putem vorbi o struto-camila si sa afirmam mandri ca “ne-am adaptat”.

  Dar da, ai dreptate, toti juniorii sunt indoctrinati din frageda pruncie intr-un fel sau altul. Dar cred ca o data ajunsi la o anumita varsta (nu zi maturitate, ca s anu mai provoc alte 3 postari de la tine, care probabil vor veni oricum:D) au dreptul sa aleaga ceea ce vor sa creada. Eu am ales:) Asa cum am ales, de exemplu, sa-mi imaginez ca parerile mele despre diaspora nu sunt neaparat 100% identice cu realitatea. Am ales si sa nu ma dau de ceasul mortii si sa nu folosesc cuvinte atat de tari cand ma contrazice cineva. Hai, trage aer adanc in piept si gandeste-te putin, nu merita sa iei totul atat de “in tragic”. Viata ta va fi la fel de frumoasa cu sau fara oameni ca mine, ce iti polueaza universul :))

 69. Intotdeauna am fost convins ca umorul este atributul inteligentei si toleranta cel al civilizatiei. Din pacate inteligenta nu presupune obligatoriu si toleranta.

 70. Simona, cat de sadic sa fii sa iti dai copilul de patru ani la meditatii la germana!?

  Nu zic mai mult pentru ca imi asum conditia de prost, odata pentru ca nu am plecat din tara si doi, pentru ca l-am votat pe Basescu.

 71. @Roberto. Cum ti se pare notiunea de “humble”? Nu in sensul acela (romanesc) de a te preface ca esti modest cand nu este cazul. Ci in sensul acela nobil si neprefacut. Sunt ferm convinsa ca esti putin mai mult (si esti si foarte constient de asta) decat un roman care a prins niste burse de un an, doi prin nu stiu ce tara la nu stiu ce universitate obscura din Germania si care desi bun acolo in laborator nu intelege nimic in rest, nu pleaca cu nimic din experienta culturala..si revine in romania si povesteste prietenilor la o bere cat de “idioti sunt nemtii”. Sunt de acord cu tine 100% sa te simti “mai bun” decat altii pentru ca esti intr-o relatie (sotia) inter….etnica/rasiala blah blah, ca probabil faci diferenta intre un vietnamez si un chinez, sushi nu ti se pare o mancare scarboasa si in mare ai reusit sa iesi din cutia “eu sunt roman (si cam atat)” datorita experientelor de viata. Bravo! Dar nu esti “humble” deloc. Eu sunt o incrancenata care de multe ori vede lucrurile in alb si negru si deseori violenta in limbaj. Dar in momentul in care ii spui Alexandrei (oricat de proasta o fi ea, sau nu) “asta de mai sus”, in momentul ala:) asa cum tu ai clasificat-o (probabil bine) pe Alexandra in categoria “romani din aia plecati care nu inteleg nimic” asa si eu te-am pus in categoria… Rahat! Nu-ti mai zic in ce categorie ca ar fi foarte urat. Bafta! Sincer.

 72. @Alexandra.
  1. Nici eu nu cred Alexandra ca te displac/invidiaza ca vorbesti 5 limbi. Apropos!Majoritatea colegilor tai la doctorat sunt nemti?
  2. Aici nu am inteles foarte bine care este datoria? Sa zici ca “tot acasa e mai bine”? Sau sa te isterizezi? Eu una cred ca datoria este sa te simti bine acolo unde esti (pentru ca asa poti face bine/produce lucuri bune, in general) si daca nu te simti bine sa tinzi sa te duci intr-un loc unde crezi ca te simti mai bine, si daca nici acolo nu te simti bine…mai departe. Sunt ok cu facutul de scandal. Eu una m-am intors dupa 12 ani si am crezut ca fac scandal timp de 5 ani. In realitate nu am facut nimic. Nu gura m-a durut ci mi-a obosit creierul si m-am intristat. Este absolut normal si de inteles ca (pana la o anumita limita) sa iti doresti ca tara in care te-ai nascut (intamplator) sa fie un loc ok, cu oameni ok. Dar si mai normal este ca la un moment dat sa renunti, daca opinia nu ti se schimba. Romania este “acasa” pentru mine prin cateva elemente neinsemnate si care tin de nostalgic (kioskul din parcul Ioanid, obloanele de la casa bunicii, mirosul de vinetele coapte din fiecare septembrie). Dar acel “acasa” este peste tot pe unde mergi si TRAIESTI. Pe cuvant:)

  Cat despre romanii olimpici care sparg gura targului samd….ce sa zic. Opinia mea este ca este supra-umflata chestia asta. Si asta din cauza ca avem standarde foarte joase. Noua ni se pare unu care aduna cacatul cainelui pe strada ca este “civilizat” si nu “normal”…. Asa cum romanii dintr-o universitate straina repeta “e plin departamentul la noi de romani” la fel si bulgarii si ungurii si polonezii samd. Nu, nu suntem extra speciali. Si mai e ceva? Sparg gura targului prin “performante”? Nu uita ca si intr-o relatie profesionala (intr-un mediu academic) conteaza destul de mult si latura sociala. Impresia pe care o lasi oamenilor (colegi, profesori) de acolo ca om si nu numai ca specialist. (Imi pare rau ca te displac colegii – din patriotism (SIC) mi-as fi dorit sa le spargi gura si in alte domenii decat fizica). Iesi la o bauta cu ei:) Incearca sa vorbesti asa gresit germana:) Sunt sigura ca vor aprecia efortul:)

 73. Din seria unde dai si unde crapa:))
  Nu prea stiu in ce ordine sa raspund.

  Cred ca postul meu a iesit mult mai complicat decat a vrut sa fie…
  Doream, in primul rand, sa sprijin/laud invatarea limbilor straine din mult pomenita frageda pruncie, tocmai pentru a ajuta “emigrantii” sa se integreze cat mai repede si cat mai bine. Atat! In nici un caz nu ma plangeam de viata mea sociala si in mod sigur nu ceream sfaturi pentru integrare in comunitate. Si da, iesim la bere, si da, suntem multilingvi si schimbam impresii, acel cultural exchange prea des pomenit. Dar voi sustine pana in panzele albe faptul ca pentru stiinta exista, momentan, engleza si doar engleza. Din nou, atat!

  Cat despre “specialistii nostrii sunt mai buni decat ai lor”… nu neaparat. Dar ideea era ca ar fi bine ca specialistii nostri sa fie din nou ai nostri si sa mai puna mana pe ceva pe acasa, in loc sa stea la caldurica in “obscurul laborator” si sa latre la politicienii romani ca un caine care a sarit gardul. Nu neg nimanui dreptul la a-si face o viata oriunde in alta parte… dar cu asta cred ca se pierde (doar partial) dreptul la a o critica pe cea de acasa. Nu i-am inteles niciodata pe cei care se bucura de confortul occidental dar nu uita sa pomeneasca de n ori pe zi, cu dispret superior si nedisimulat, problemele din Romania.

 74. Ca de obicei. Cand se intalnesc doi romani afara incep sa se certe si sa isi dea la gioale

 75. @Alexandra.
  1. Nu am vrut sa par sfatoasa. Imi cer scuze ca am presupus ca iti displace faptul ca te “displac profund” colegii. Si nu inteleg de ce repeti chestia asta cu “doar engleza pt stiinta”? Ai dreptate (cred) dar o repeti ca argument la ce?
  2. cei care repeta zilnic si obsesiv cat de rau este in romania cred ca nu sunt cei care realmente se bucura de “confortul occidental” cum il numesti tu. Ba chiar ma gandesc ca cei care repeta zilnic cat de rau este in romania simt un discomfort, la fel de occidental.

 76. @Alina

  Argument la ceva de mai sus “vorbitorii de engleza nu sunt iubiti in Germania” dixit Roberto. M-a scos din sarite pentru ca, intamplator, are si mare dreptate. Dar, vorba (tradusa) a unui coleg Pai si eu ce pot sa fac? :)) Mai bine zis, pot si sunt obligata, atat de circumstante cat si de bruma de bun simt pe care o detin, sa-mi traiesc viata “in limba tarii in care locuiesc”. Dar nu si meseria.

  M-ai pus pe ganduri cu (dis)confortul. Revin mai tarziu:)

 77. alina
  esti libera sa ma pui in orice categorie poftesti, chiar si in aia de rahat. exista o parte anatomica careia precis ii pasa de categorisirea ta 🙂

  nici eu nu stiu cine esti si nici exact cu ce te ocupi. “humble”, modestia aia a ta nu e buna si mai e si ipocrita. n-am cunoscut pe nimeni niciodata care sa fi realizat ceva in viata si sa fie umil si modest. ori crezi nemarginit in tine si te crezi buricu pamintului, ori esti in interiorul tau umil si modest si asa iti sint si rezultatele. cum in interior asa si in exterior. ei, daca te crezi buricu pamintului si crezi in tine ca dracu si realizezi ceva si apoi afisezi modestie ca ce ce costa, asa ca fistic on the top, atunci esti un nenorocit de ipocrit.

 78. alexandra,

  cinta la alta masa. stiinta se face in engleza numai in capul tau. engleza trebuie sa stii pentru a interelationa cu cei din afara tzarii tale, pentru a putea citi literatura de specialitate care nu a fost tradusa in limba tzarii tale (ceea ce cu germana nu e aproape niciodata cazul pentru ca se traduce absolut tot ce e semnificativ cit de cit) si eventual pentru a putea participa ca omu la congrese, chestii din astea.
  in rest stiinta se face in germania la ea acasa exclusiv in limba germana. incearca sa-i prostesti pe altii cu stiinta care se face in germania in engleza. de unde stiu? am condus si conduc doctorate (sint patte 😆 ) si in germania si in olanda si din viitoru apropiat in franta. ei imagineaza-ti nu numai ca stiinta se face in germana in germania, dar se face in olnadeza in olanda si in franceza in franta. si da in domeniul meu am de-a face si cu matematica si cu fizica si acolo unde e un termen consacrat in engleza il folosim ca atare si inrest intotodeauan totul in limba tarii incare faci scoala.

  in ce priveste romanii care fac praf occidentu si rup gura tirgurilor nici nu am vrut sa detaliez la prima mina, am fost simpatic si am spus ca sint la fel de normali ca si cieilalti. adevarul adevarat e ca cei mai multi dintre noi (aici includ si colegii de la alte specializari inclusiv umaniste) cind primim doctoranzi din est, inclusiv din romania (pina acum eu i-am refuzat constant) trebuie sa-i retrimitem la cursuri la facultate fie pentru un an intreg fie doar la anumite cursuri pentru ca le lipsesc cunostinte de baza fara de care nu se pot apuca de lucru la un proiect. asta e adevarul adevarat.

  ce am scris acolo a fost ca sa-ti dau un sut in fund si sa-ti scotzi fumurile alea de roman destept si neinteles (si eventual urit pentru desteptaciunea lui 😆 ) din cap. lasa fitzele si nu-tzi explica greutatile asa de facil. eu cunosc multi studenti si doctoranzi romani care vorbesc germana, au prieteni buni germani si au inteles lumea asta de aici si se simt extraordinar de ´bine aici. de ce la tine e altfel ramine sa deslusesti tu cu tine, in orice caz nu altii sint vinovati pentru pentru problemele si greutatile tale, ci intotdeauna tu.
  m-am chinuit atita sa scriu aici pentru tine ca sa-ti fie cu folos. poti citi si ca injuratura, e la latitudinea ta. ca tot ce a fost in viata ta pina acuma.

 79. @Roberto

  Multumesc, am luat la cunostinta.

  Sunt extrem de surprinsa si dezamagita ca un om cu pregatirea dumneavoastra (ca sa dam Cezarului ce-i al Cezarului, renunt la familiaritatile de blog) nu este capabil sa poarte o conversatie/dezbatere apeland strict la logica si nu la argumente semi-fundamentate declamate pe un ton semi-isteric.

  Nu sunt neaparat impotriva a ceea ce ati afirmat. Dar sunt totalmente impotriva modului cum ati facut-o. Atata indarjire n-am mai vazut de multa vreme. Tonul de superioritate mi-e insa familiar. Mare pacat ca nu ati inteles postul Alinei. Ce-i drept, din raspunsurile pe care le dati, e destul de clar ca cititi pe sarite.

  Sunt si mai surprinsa de tendinta dumneavoatra de a generaliza totul pe baza propriilor experiente si a prezenta respectivele generalizari ca pe niste adevaruri absolute.

  Cu asta eu am terminat. Daca doriti sa continuam pe un ton mai demn si un limbaj mai adecvat pozitiei pe care afirmati ca o aveti, o voi face cu cea mai mare placere. Altfel, nu ma mai joc 🙂

 80. @Roberto: şi eu sunt absolut siderată de felul în care înţelegi să porţi un dialog. oi fi tu cetăţean universal şi conducător de doctorate, dar mi se pare că n-ai învăţat un lucru elementar: să comunici. începe să mi se pară în avantajul României că ai părăsit-o. 🙂 sincer, fără ipocrizie, cum îţi place ţie. 🙂

 81. tache, e cu sigurantza in avantajul romaniei. 😆
  despre comunicare mai vorbim atunci cind ai tu de condus colective mai mari si-ti si iasa, pina atunci cu toata simpatia vorbesti ce ti se pare si din carti. ce ti se pare tie ca este si ce-ai citit tu sau crezi tu ca e, e cu totul alta mincare de peste decit realitatea.
  lipsa de ipocrizie e autentica la tine atunci cind n-o s-o mai practici selectiv.

 82. alexandra, cum am spus, e alegerea ta cum citesti ce ti-am scris. daca te duce mintea sa-ti analizezi alegerea de a citi ce ti-am scris asa cum ai inteles atunci o sa intelegi si de ce nu-ti merge asa cum ti-ar placea tie.

 83. Roberto: citi ani ai, mai pustiulica? :mrgreen: Lasa, nu te mai obosi cu raspunsul!

  E o idee excelenta sa-ti expui copilul cit mai devreme la o limba straina, caci o invata fara efort. Uite, caz concret: fetita de 6 ani vorbeste cu tata in daneza, cu mama in chineza si cu colegii in engleza.

 84. 😀 vai nenea m-ati prins. sa nu ma spuneti la mama.

 85. Hai sictir, ai venit pe blogul asta numai cu poantele tale vulgare de crisma si cu o ingimfare mai ceva ca Nastase. Toti is prosti, numai tu ai dreptate. Poate cu timpul ai sa vezi ca nu exista tara perfecta, ca si-n alte tari (civilizate) cum le spui, te lovesti de o birocratie timpita, ai acces foarte greu la ingrijire medicala de calitate si multe altele.

  Stiu doua persoane care au facut un doctorat in Olanda si nu stiu olandeza la nivel mai sus de “Buna ziua”.

  Acuma am vazut ca ai scris ca ai condus doctorate. Hahaha, pe ce domenii? Rigiiala probabil.

 86. @Roberto. 🙂
  “humble”, modestia aia a ta nu e buna si mai e si ipocrita”
  Eu nu sunt humble exact din cauza ca nu am realizat atat de multe (pe plan profesional) cate ai realizat tu. Am observat insa (dar stii si cum e cu observatia asta…) ca aia de i-am cunoscut eu si conduceau doctorate (este adevarat nu in tari atat de “elegante” precum Franta sau Germania) erau humble si repet, nu in sensul ipocrit. (Ma rog….ai auzit de unu Funeriu? i-ai citit vreodata CVul?) Nu “smerit”. Una din definitiile lui “humble” este “courteously respectful”. Iar eu, daca iti aduci aminte vorbeam de acest “humble” in contextul in care vorbeai de Alexandra cu “asta de mai sus”. Nu am zis “humble” legat de realizarile tale. Si banuiesc ca nici tu nu faci vreo astfel de legatura : “pentru ca am 4 doctorate pot sa ii zic “asta de mai sus” pentru ca daca ii zic “Alexandra” sunt un ipocrit.
  Bleah bleah who cares? Cum ai zis si tu…curului ii pasa.

  Biz

 87. Eu sunt un pic ametita ca am luat codeina….si nu stiu de ce – chiar nu stiu – vreau sa fac o declaratie rasista, vulgara, murdara, idioata si de om necivilizat aici pe blogul Simonei:

  For all the white nerdy guys dating asian women : grow some fucking balls! You are not in highschool and persecuted by all your mates anymore, hopefully you don’t have zits anymore – no need to be scared of real women anymore!

 88. alina,
  funeriu e un balon umflat cu aer cald, ma rog expresia are sens numai in germana probabil. oricum am o parere extraordinar de proasta despre omu ala. si o buna parte din zicerile omului sint umflate rau de tot cu pompa, bunaoara nu are nici un laborator in germania, etc, etc…

  da, da, noi toti sintem foarte humble 😆 si relativam totul cind ne exprimam ca ce ne costa sa-i dam pe spate pe fraieri cu ce humble si subtziri sintem noi. in ce-o priveste pe alexandra asta a ta am vrut s-o scutur si nu de forma. n-a inteles, e treaba ei. tu de fapt n-o aperi pe alexandra ca nici n-ai de ce s-o faci, pe tine te-a atins altceva din ce-am scris eu, nu stiu ce, dar altceva.

  oricum daca-ti place funeriu si te-ai lasat pacalita de cv-ul lui care e in mare masura fals ma simt chiar fericit ca ai o parere proasta despre mine.

  ai fi vrut sa te mint si sa-ti spun ca vai ce tare imi pasa mie de parerea cuiva despre mine pe un blog la o discutie?

  craciun fericit si la multi ani.

 89. @Roberto: zi-ne şi noua o persoană despre care să nu ai o părere extraordinar de proastă. una, aşa, măcar mediocră 😆 altcineva în afară de tine, evident.

 90. 😆 😆 😆

  For all the white nerdy guys dating asian women : grow some fucking balls! You are not in highschool and persecuted by all your mates anymore, hopefully you don’t have zits anymore – no need to be scared of real women anymore!

  hahaha, imi iubesc nevasta si as iubi-o din orice rasa ar face parte. ca se intimpla sa fie japoneza nu are nici o importanta, oricum n-as da-o pe un milion de caucaziene. e mai “real woman” decit toate pe care le-am cunoscut pina acuma si crede-ma am cunoscut citeva, femeile au fost mult prea generoase cu mine pina acuma 😆

  mie-mila de tine? da, da numa putin 😆

 91. @Robert. Nu. de unde ai scos ca vreau sa ma minti ca iti pasa. prin reciproocitate nici mie nu-mi pasa daca nu iti pasa. Vorbim. Sau nu…
  Nu, nu imi place de Funeriu si ma bucur pe undeva sa aud ca multe lucruri din CV-ul lui sunt umflate (daca asa e).
  Ce m-a atins din ce ai zis? Ca iti pasa ca nu… iti zic ce m-a atins. Sunt foarte, foarte, foarte de acord cu multe din parerile tale si m-a OFTICAT la culme ca (in opinia mea) s-au dus pe apa sambetei cand ai inceput cu “asta de mai sus”. Ok, inteleg si ce zici tu (sau cred ca am inteles) ca “forma” nu conteaza. Forma este ceva superficial. Si ca trebuie vorbim pe sleau. Si inteleg si ca ai vrut sa o “scuturi” dar cum? “asta de mai sus?”

  Ma mai gandesc. Sau nu.

 92. tache, am o lista foarte foarte lunga, nu numai toti cei care m-au invatzat ceva. poti sa-ti fac o lista cu nume da ma tem ca nu-ti spun nimic. stourstrop, stallman, chomsky, wozniak, iti spun ceva numele astea? pot sa fac o lista foarte lunga da la ce ti-ar folosi?
  alina, funeriu si nici macar tu imi pare rau dar nu sinteti pe lista asta. eh, nu puteti fi pe toate listele 😆
  dicutia cu voi ma amuza din ce in ce mai tare 😆

 93. alina, nu se poate sa acorzi asa o importanta imensa unei expresii 😆
  alta e problema ta.
  nu te mai gindi, sint de rahat 😆

 94. Japonezele sunt tari! Japonezii sunt tari!! Imi plac! Si te invidiez ca traiesti cu o japoneza in casa, ca ai acces mai direct la cultura lor. Ce am scris mai devreme e de la codeina. Asa mi-a venit sa scriu. Poate acum crezi ca am scris asta din cauza ca la mine in cap intrasesi in categoria de tocilar roman care a dus-o rau pe partea asta cu femeile si care cu 5 doctorate acum….dar totusi stresat de viata/femei….nu prea ii iese decat cu asiatice care sunt mai “humble” – speaking of humble – si care continua sa se poarte ca un baietel rautacios cu restul de femei in afara de nevasta lui. Nu.
  Gatiti?? De ce nu exista hamachi (yellowtail) in europa? Eu nu am gasit decat un resto in Viena unde aveau.
  Sunt geloasa.
  ce ai cu mila samd???
  Chill.

 95. @Roberto: pe mine, sincer, nu prea mă amuză discuţia cu tine, ceea ce s-ar putea să-ţi scurteze, la un moment dat, distracţia pe acest blog 😉

 96. Nu stiu. Ok. Daca alta e problema nu-mi dau eu seama de ea. Perceptia mea asta a fost. Cand ai scris “asta de mai sus” am simtit asa un fel de “ah fuck de ce dracu a zis asa ca acum pe buna dreptate o sa ii sara astia in cap” “ah ce bine daca nu zicea asa” Atat. Promit.

 97. @Robert
  Chomsky rocks!! Am avut deosebita placere sa il ascult live:) Ar fi fost culmea sa fiu pe lista ta:))))
  Dar Wozniak?

 98. tache, am spus doar ca astazi e ultima zi. altfel e desigur la latitudinea ta sa-mi inchei aparitia aici. dar ce ar rezulta din actiunea asta nu ar fi prea magulitoe pentru tine. da de ce ti-ar pasa?

 99. alina, chomsky a fost coordonatorul unui doctorat de-al meu. sint foarte mindru de asta.

 100. alina, da gatim. adica de la ea de acasa gateste ea, europeneste gatesc eu. amindoi ne facem ca ne place grozav ce gateste celalalt. 😆

  de ce wozniak? pentru ca e o legenda nu pot sa spun aici in ce directie. e considerat si de catre mine un mare h.
  nici intr-un caz pentru activitatea alaturi de jobs.

  ai un mail?

 101. @Robert
  Intreb de Woz pentru ca desi iata cineva de pe lista ta si cu mine avem ceva in comun – alma mater ale aceleasi universitati, daca nu ma insel si codeina ma face sa cred ca am degree-ul de la aceeasi scoala cu Woz – mie nu prea imi place sau ma rog, mint, nu stiu asa multe despre el probabil. O sa ma documentez.

  Sent from my shitty iPhone

 102. hai sa te ajut putin wozniak – blue box.

  nu stiu la ce uni a studiat wozniak.

 103. ah, berkeley, a trebuit sa ma uit in wiki 😆
  frumos, respect.

 104. @Robert.
  am adresa de mail. mai multe chiar:D acum am o dilema. Sa iti dau una din cele 3 alumni adrese care se termina in .edu? – alea le folosesc doar cand vreau sa ma dau mare
  sa iti dau aia de pitziponceala? logic: yahoo
  sa iti dau aia de “me cool”? logic: @apple.com
  mmmmmmmmm
  ti-o dau pe aia “mainstream”: hamachi.me@google.com

 105. Pa. Ma doare capul. Somn.
  @simona. 🙂 pe mine nu ma banezi, nu?

 106. alina, multumesc pentru adresa. te contactez de abia in ianuarie, miine plec in tururi si apoi e craciunul si revelionul tot in tururi.

 107. numa pe mine ma baneaza ca sint rau si nu merit sa reprezint romania 😆 😆 😆

 108. ba e chiar o binecuvintare pentru romania ca a scapat de mine. ceea ce e adevarat 😆 😆 😆

 109. măi, roberto ăsta parcă e vechiul otto. nu cred că mă înşel.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green