Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Unde aș vira eu cei 20% din impozitul pe profit, pe care firmele au dreptul să-i direcționeze către un ONG

 Screen Shot 2014-12-29 at 14.22.09

Până pe 31 decembrie, toți administratorii firmelor care au înregistrat profit pot decide dacă virează tot impozitul statului, ca să își facă aleșii mendrele cu banii, sau redirecționează 20% către un ONG. A nu se confunda cu cei 2% din venit, pe care îi pot dona persoanele fizice. 😉

Dacă faceți parte dintre cei care vor să dea cei 20% pe mâna unor oameni care sigur vor face ceva important cu ei, eu vă ofer două sugestii:

– MagiCAMP, ONG-ul care își propune să ofere, în fiecare an, săptămâni de copilărie pură micilor pacienți ai secțiilor de oncologie care își petrec mult timp în paturi de spital, țintuiți în perfuzii. De la călărie la bălăceală în piscină, de la dans la teatru de păpuși, de la tras cu arcul la cățărări, copiii trăiesc, în taberele MagiCAMP, bucurii și emoții greu de uitat, sub supravegherea medicilor și a numeroși voluntari. Iată câteva imagini relevante:

Detalii despre cadrul legal aici și despre cum puteți direcționa cei 20% către MagiCAMP aici.

– Dăruiește viață, ONG-ul despre care am scris deja de multe ori (peste zece, am numărat acum) și nu am niciun dubiu că voi mai avea motive să scriu. Pentru că a făcut, sub ochii noștri, în ultimii ani, investiții care au îmbunătățit serios condițiile de tratare și diagnosticare ale bolnavilor de cancer. Cea mai recentă: un laborator ultraperformant, la Institutul Clinic Fundeni, dotat cu două echipamente de nouă generație, necesare diagnosticării în profunzime a cancerelor de sânge. Consecința directă a acestei investiții, finanțate de GDF SUEZ Energy Romania, este creșterea ratei de supraviețuire a pacienților de la 50% la 80%. Detalii despre cum puteți vira cei 20% către Dăruiește viață, precum și toate formularele aferente, găsiți aici.

În spatele ambelor ONG-uri se află oameni în care eu am mare încredere și pentru care garantez cu ochii închiși. Dăruiește viață e proiectul lui Carmen, al Oanei și al Biancăi, trei fete care au avut pe mână milioane de euro deja și au făcut minuni cu ei, iar MagiCAMP e visul de-o viață al lui Vlad, bunul meu prieten care mă face în fiecare zi să mă simt foarte prost, pentru că, orice-aș face și oricât m-aș strădui, n-o să reușesc niciodată să fiu la fel de bună ca el. Hobby-ul lui Vlad este să ajute oameni. Nu știu dacă cunoașteți oameni din categoria asta specială, dar vă spun eu că e greu de trăit cu ei, pentru că pur și simplu nu te lasă să lâncezești, tot timpul trag de tine și îți dau câte ceva de treabă, o treabă care nu e niciodată pentru ei, ci pentru cineva care are nevoie de ajutor. 🙂

V-aș rămâne, așadar, recunoscătoare dacă nu ați trece mai departe, impasibili, după ce ați citit acest text. 400 de milioane de euro s-ar putea strânge dacă fiecare firma care face profit ar decide să susțină un ONG, direcționând către el cei 20%, pe care, altfel, i-ar plăti oricum statului. Așa că, oameni care aveți firme pe profit, virați cei 20% către unul dintre cele două ONG-uri despre care v-am povestit sau către oricare altul, în care aveți voi încredere! Iar voi, oameni care nu aveți firme, convingeți-vă prietenii care au sau chiar șefii! Și dați mai departe acest text. Mulțumesc mult. 🙂

Un an nou bun și blând să aveți! Vă îmbrățișez! 🙂

28 comentarii

 1. Felicitari pentru lista! Sunt niste oameni care fac lucruri concrete pentru copii. Stii cine sunt http://www.tdh.ro? O zi faina!

 2. Simona, cred ca se impune o usoara corectura (cu toate ca cei vizati probabil stiu deja acest lucru): nu este vorba de 20% din profit ci 20% din *impozitul* pe profit, datorat oricum statului. Mai exact, in loc ca acest impozit sa mearga integral la buget, firma poate decide sa directioneze 20% catre un ONG si doar restul de 80% catre buget.
  Sarbatori fericite!

 3. PENTRU A FACE ACEST LUCRU DE CE ACTE ESTE NECESAR????ESTE EXCEPTIONALA INITIATIVA!!!!BRAVO FELICITARI!!!!

  • Pentru a redirectiona 20% din impozitul pe profit catre asociatia Daruieste Viata, trebuie semnat un contract de sponsorizare. Va putem trimite contractul daca ne dati un email pe adresa contact@daruiesteviata.ro sau daca ne sunati la 0729 999 777.
   Contractul poate fi descarcat si de pe http://www.bursadefericire.ro
   Bursa de Fericire este platforma de strangere de fonduri a asociatiei Daruieste Viata, care asigura transparenta fondurilor investite de companii si persoane fizice.

 4. Poate cineva sa imi raspunda si mie la niste intrebari? nu ma pricep dar ma gandesc sa propun mai departe si am doua nelamuriri:
  – impozitul pe profit se calculeaza dupa ce se inchide anul finanicar (si cand se poate calcula profitul) ; asta , la multinationale de ex se intampla prin martie. E corect? atunci ce e cu termenul asta de decembrie?
  – daca firma a facut sponsorizari in decursul anului, acestea vor trebui scazute din cei 20 % din impozitul pe profit rezultat, adica la sf anului dupa ce scazi acele sponsorizari vezi ce ramane., right?

 5. @iosdevina: Da, ai dreptate, impozitul pe profit se declară și se plătește statului până la 25 martie. Sponsorizările din timpul anului au același tratament fiscal ca cele de la finalul anului. Adică se face o sumă a lor și se compară cu următoarele:
  – 3 la mie din cifra de afaceri
  – 20 la sută din impozitul pe profit
  Valoarea cea mai mică din cele două sume calculate mai sus este limita pentru cheltuielile cu sponsorizarea și actele de mecenat.
  Detalii în Codul Fiscal: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Legislatie_R/Cod_fiscal_norme_2014.htm
  (art. 21 punctul 4 litera p).
  Termenul e decembrie pentru că impozitul pe profit se calculează cu veniturile și cheltuielile dintr-un an fiscal. Când plătești o sponsorizare ea e o cheltuială a lunii în care se face plata. De asta nu poți plăti în martie 2015 pentru anul 2014, cheltuiala ar fi a anului fiscal 2015, deci n-ar intra în calculul impozitului pe profit 2014.

  @Simona: Pentru stabilirea sumei pe care o poți plăti ca sponsorizare și care să poată să diminueze impozitul pe profit sunt două încadrări, le-am scris mai sus: 3 la mie din cifra de afaceri și 20 la sută din impozitul pe profit (se ia valoarea cea mai mică din cele două).

 6. Eu m.am tot straduit sa fac rost atat de 2%, cat si cei 20% sunt pt orele de terapie ale fiului meu autist. Insa birocratia ne ucide si ajungem sa beneficiem de bani si la un an distanta 🙁 m.am cam lasat pagubasa si finantez cat imi permit si ma straduiesc sa obtin sponsorizari. Asta cand nu ma priveste cineva ca o cersetoare.

  • As vrea sa mentionez ca nu e nimic birocratic in redirectionarea celor 20% din impozitul pe profit al unei companii.
   Procedeul este extrem de simplu: se semneaza un contract de sponsorizare intre firma si asociatie si se vireaza pana la 31 decembrie suma sponsorizata catre asociatie. Atunci cand firma isi plateste impozitul pe profit, la 25 ianuarie 2016, plateste mai putin cu suma sponsorizata.
   Banii intra in contul asociatiei la maxim 2 zile de la virament.
   Firma si-i deduce la plata impozitului, la inceput de an 2016.
   Noi, cei de la asociatia Daruieste Viata, asiguram transparenta fondurilor investite, trimitem raport anual catre sponsori, cu toate cheltuielile pe proiecte si cheltuielile administrative, trimitem periodic informari privind stadiul proiectelor.
   Sunt sponsori care cer statut si act constitutiv, pe care il trimitem in momentul solicitat, pe email.
   Pentru orice detalii va rugam sa ne contactati la contact@daruiesteviata.ro sau la tel 0729 999 777

 7. oho, sa vedeti cum reactioneaza oamenii de afaceri. cate intrebari,Doamne,de parca vrei sa furi banii pe care tot ii dau statului. noi nu am reusit sa convingem macar unul.nu trecid e contabile care isi informeaza patronii ca nu se stie ce destinatie au banii,ca poti sa ii folosesti in nus tiu ce scopuri.
  adevarul e ca daca ii iei pt o boala poti sa iti iei audi,de ex.

  • oamenii care au firme sunt speriati de birocratia si-asa prea mare asa ca sunt reticenti la astfel de lucruri, se gandesc ca-i asteapta nspe controale si ca e un aspect poate neclar in lege asa ca prefera sa nu riste. daca cumva aceasta virare de bani ar fi incorecta/ilegala vor plati statului penalitati si pot risca sa fie vazuti ca evazionisti. am fost la adm. financiara sa intreb daca ONG are nevoie de niste acte si nu am putut primi un raspuns clar, unii au spus ca nu, altii ca nu stiu, o doamna a spus ca ea stie ca nu e nevoie dar mai bine le iau ca pot risca ca, in cazul unui control, sa mi se spuna ca aveam nevoie de ele si ca mai bine sa iau. nah, asta e Romania, nu mai dati cu pietre in oamenii de afaceri ci in Guvern, in cei care fac legislatia, in functionarimea publica

 8. Servus,

  ma bucur ca sunt oameni din partea companiilor care accepta sa directioneze pana la 20% din impozitul pe profit catre ONG-uri. Noi (HOSPICE Casa Sperantei) atragem de 22 de ani fonduri folosind si acest mecanism fiscal, iar companiile din comunitate sunt deschise sa ne sprijine, deorece cu ajutorul lor ingrijim peste 450 de pacienti, adulti si copii, diagnosticati cu boli incurabile.

  Le multumim caci prin sprijinul lor vor putea atinge obiectivele de servicii gratuite pe care le vom oferi in 2015 in Brasov si Bucuresti :

  3,150VIZITE LA DOMICILIU
  3,200ZILE DE INTERNARE
  3,320VIZITE IN CENTRUL DE ZI

  Sarbatori fericite.

  http://20.hospice.ro

 9. Putin off-topic De ajutat,ajut si eu,direct.In alta ordine de idei,multumesc pentru clipele de destindere petrecute pe acest blog.Si nu in ultimul rand,multe salutari si urari de bine d-lui Nic…

  La multi ani

 10. Offtopic – scuze! Simona, si pentru tine si cei dragi, 2015 sa fie plin de surprize placute!

  • Buna sa va fie inima [dupa cum asa si este]. Nu prea ma pricep am [70]. dar nepotul meu in urma unui accident in Alpi acu trei anj, a ramas in carucior si necesita tratament riguros. Daca puteti transmiteti datele nepotului la cele doua asociatii, care se regasesc in Filipciuc Gheorghe ‘ Bobi: http://www.gheorghe-filipciuc.ro/de/. Va multumim, cu stima C’tin Burcea

 11. Conform unei cercetari realizate de HOSPICE Casa Speranței și AlTreileaSector.ro, în perioada septembrie – noiembrie 2014, in 2013, 191.691 de societăți comerciale au înregistrat profit în România. Dacă toate acestea ar fi direcţionat către sectorul nonprofit suma maximă prevăzută de lege, până la 2,3 miliarde de lei (525 milioane de euro), ar fi putut susține domenii cheie precum sănătatea, mediul și educația. Totuși, doar 16% dintre societățile comerciale(30.651) au ales să folosească facilitatea fiscală prevăzută în Legea Sponsorizării, suma distribuită către ONG-uri fiind de 523 milioane de lei (118 milioane de euro), adică doar 22% din potențialul maxim. * Potențialul maxim, calculat fără a lua în considerare limitarea de 3 la mie din cifra de afaceri.

 12. Buna, eu am mai vrut sa platesc 20% din profit catre un O.N.G. dar nu am reusit sa platesc pana in 25 dec. Am inteles ca nu mai pot vira acesti bani la o saptamana sau doua dupa acest termen. Nu stiu cum pot face sa virez acesti bani unui ONG chiar daca o fac cu inarziere(eu pot plati doar cand incasez banii, inclusiv la Adm. finanaciara).

 13. Dragi susținători ai ONG-urilor, trebuie să vă spun că apreciez foarte mult mâna întinsă de voi oamenilor aflați în dificultate. Cu siguranță, mulți dintre voi aveți un suflet minunat. Dar cum să vă spun, mie, care am fost păcălită și furată în ultimii ani de zeci de ori (de multe ori legal), mie mi-ar plăcea foarte mult să pot face diferența între ong-iștii oameni și cei ne-oameni, între cei care într-adevăr fac acele fapte bune și cei care pun 10 poze pe net și 5 povești scrise pe repede-nainte la calculator. Mie, dragă Simona, pentru că te respect și citesc multe din postările tale, mi-ar plăcea să nu fii pusă în situația să garantezi pt un ONG sau altul. Iar acest lucru s-ar putea rezolva chiar foarte simplu: prin publicarea de către ONG-urile serioase, a situațiilor lor financiare, pe site-ul propriu. În aceste situații financiare, se pot vedea veniturile și cheltuielile organizației, se pot vedea activele și datoriile firmei. Prin urmare, atunci când vor apela la bunăvoința oamenilor, vor avea un argument rațional și nu unul emoțional. Multe dintre noi suntem supărate pe acei oameni de afaceri fără inimă ce nu rezonează la durerea noastră. Dar să ne gândim puțin, dacă între noi ar fi fost doar empatici, nu s-ar fi născut nicio firmă. Iar ca să mă fac înțeles, poate ar fi bine să-i vorbesc omului pe limba lui. (Chiar dacă mie nu-mi place acea limbă.) Dacă acel proprietar sau administrator de firmă înțelege cifrele și indicatorii economici, haideți să-i dăm cifre și indicatori economici. În definitiv, fiecare ONG are un contabil al său, ce mare lucru ar fi să-i cer situațiile financiare și să le afișez pe site? Publicarea situațiilor financiare nu este obligatorie, dar pt o ONG serioasă ar constitui o formă de promovare, pt că mesajul transmis ar fi cam acesta: „priviți, acestea sunt situațiile mele financiare, nu am nimic de ascuns, eu chiar fac ceea ce spun!”. Așa vedem că fac toate firmele listate la bursă, așa fac toate firmele nelistate, dar care vor să transmită un mesaj de încredere către partenerii lor. Pur și simplu, așa se lucrează în lumea afacerilor, transparența financiară este apreciată și răsplătită în toată lumea. Scuze pt mesajul poate prea lung, dar îmi doresc foarte mult să ieșim din ceața neînțelegerilor și neștiinței care mie îmi dă frisoane.

 14. „să nu fi” în loc de „să nu fii” 🙂

 15. Ieri cu trebi prin urbe. Toate trebile trebuie sa treaca si pe la Retea. Ajung, acolo forfota mare, pachete, pachetele pentru copilasi. Ce m a bucurat era grija aproape materna pe care cei care impachetau o aveau fata de copii.

  vorbesc apoi cu niste copilasi de la onco. visul lor?sa ajunga in tabara Magicamp de la vara!

  Magicamp, Daruiesteviata, va multumesc din suflet pentru exceptionala colaborare in tot ceea ce a insemnat #Colectiv, pentru telefoanele la care oamenii de la voi raspundeau tarziu in noapte, pentru ajutorul primit, pentru faptul ca orice v-am solicitat ati spus da, chiar daca am avut pareri diametral opuse cu privire la anumite aspecte atunci. Asta numesc retea,sa gandesti uneori opus sau diferit, dar binele celui aflat in suferinta sa primeze.
  Iti multumesc Oana Gheorghiu, iti multumesc Carmen Uscatu, , iti multumesc Vlad Voiculescu! Chapeau.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green