Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Contează mai puțin cât arată cântarul, e important cum arătăm și cum se simte corpul nostru

Cu siguranță, nu e prima oară când auziți de Cori Grămescu. E unul dintre cei mai cunoscuți antrenori din România, are studii de nutriție (și încă mai face, la Facultatea de Medicină din București), o groază de certificări pe diverse feluri de antrenamente și ați auzit-o de multe ori vorbind, la televizor sau prin ziare, despre sport, mâncare și viață sănătoasă. Cori deține și LadyFIT, o sală frumoasă pentru femei, la care m-am dus și eu, ani de zile, și m-aș mai duce și azi, dacă nu aș avea niște restricții cauzate de un genunchi care mi s-a defectat între timp sau dacă nu mi-ar fi frică că o să ia Cori toate kilogramele în plus pe care am reușit să le acumulez în ultimii doi ani și o să-mi dea cu ele-n cap. Mă rog, tocmai ce am scăpat de vreo 4, în ultima lună, și încă lucrez la asta, deci poate o să-mi fac curaj, la un moment dat, să mă duc măcar la câte-o oră de Yoga. Revenind la Cori, voi începe astăzi o serie de dialoguri cu ea, pe teme de sport și dietă, dintre care doar în cel de mai jos, cea care pune întrebări voi fi eu. Vă invit, așadar, să îi puneți și voi întrebări la comentarii, cu promisiunea că vă va răspunde la ele cu mare seriozitate, tot aici, pe blog.

Screen Shot 2015-02-11 at 16.57.21

 Cine ești azi și cine erai acum 10 ani, Cori?

Cred că azi sunt o versiune mai rafinată a celei de acum 10 ani și, poate, mai puțin curajoasă. Azi sunt un om disciplinat, cu mici accente de lejeritate, sunt o femeie asumată, muncesc mult și lucrez constant la mine. Acum 10 ani eram curajoasă, ușor nerealistă în curajul și optimismul meu, cu un maldăr de vise și fără niciun plan. S-a întâmplat că mi-a ieșit destul de bine socoteala în zona profesională și sper ca, și în plan uman și moral, să trag peste niște ani concluzia că mi-a ieșit. Am învățat mult de la cei care au fost mai buni că mine în zona lor de expertiză, am studiat cu atenție zona de alimentație și nutriție și încă o fac, având în minte că e esential să continuu să învăț și să mă perfecționez, pentru a putea livra cea mai eficientă soluție clienților mei.

Fă-mi o listă cu toate lucrurile pe care știi să le faci. Mie îmi pari, așa, un fel de Bucurenci cu fustă, care acumulează certificări. 😛 Ai început prin a fi economistă, acum 10 ani. Câte specializări ai adunat până azi și ce anume vrei să mai înveți, pe viitor?

Sunt economist, programator de baze de date, instructor de Pilates, de TaeBo, de Piloxing, sunt nutriționist și acum fac un MBA la Maastrischt School of Management. Am făcut, la Erudio, un program de leadership creativ care se numește Erisma și acum mă las îndrumată într-un program de Mentorat de filosofie aplicată, de către Toader Paleologu. Gătesc, dansez tango, alerg și fac kitesurfing (dar la asta nu sunt prea bună). În viitor, mi-ar plăcea să fac o formare serioasă în zona de gătit, să mă perfecționez la kite și să mai fac niște traininguri pe alimentație și nutriție, dar toate astea vor mai aștepta ceva timp, căci momentan sunt profund concentrate pe activitatea mea la sală și la cabinetul de nutritive.

Mi-e rău de câte faci, sincer. 🙂 Când ai timp pentru toate? Descrie-mi programul tău de ieri.

Ieri nu e cel mai ușor exemplu, am avut o zi mai grea decât de obicei. Muncesc mult, mă trezesc întotdeauna la 6-6.30, fac mailurile până la ora 7.30, când plec spre sală. De obicei predau 2 ore dimineața, apoi am consiliere pe nutriție, coaching cu echipa de traineri sau am program de scris articole și făcut diete, ori merg să alerg în parc, apoi merg la masa de prânz, revin la scris și învățat până la ora 17, când mai predau 2-4 ore de antrenament la sală. Și, în funcție de zi, seara ies în oraș cu prietenii și îmi închei ziua cu o carte, pe care o citesc pentru mentorat sau pentru MBA. Merg la somn destul de târziu și cam ăsta e programul în mai toate zilele de lucru.

Cum mai e la voi, la LadyFIT? N-am mai fost de vreo 4 ani.

Față de perioada în care veneai tu la noi, am diversificat foarte mult antrenamentele, orele de program sunt și ele mai ofertante și avem mai multe antrenoare. Încercăm să ne punem clientele în centrul activității noastre, în așa fel încât să oferim o soluție completă de antrenament pentru o plajă cât mai largă de persoane. Acum avem de la ore de Yoga, Stretching și Balet până la ore foarte intense de Capoeira, Step și KempoKick. Predăm peste 80 de ore de antrenament pe săptămână , pentru orice nivel de rezistență fizică și motricitate. Practic, fiecare clientă care vine la sală este consiliată cu privire la schema optimă de antrenamente, în raport cu nivelul de rezistență fizică și cu obiectivul urmărit. Consilierea este gratuită, face parte din abonament. Avem și cabinet pentru consilierea în nutriție și dietă, în care îmi desfășor activitatea că nutriționist. Cine are nevoie de o îndrumare în zona alimentației va primi un program realmente personalizat, pornind de la analizele de sânge, programul zilnic, preferințe alimentare, obiectiv, buget și abilitate la gătit. Periodic, organizăm pentru clientele de la sală și seminarii despre o alimentație sănătoasă, despre strategiile pe care trebuie să le urmărească în antrenament, încercând astfel să le sprijinim în demersul lor de îmbunătățire a stilului de viață, atât cât se poate în Bucureștiul nostru supraaglomerat. Practic, ceea ce le propunem clientelor noastre este o soluție completă de antrenament, care pornește de la zona de consiliere, motivare și suport și se încheie cu un program divers și progresiv de antrenamente. Divers, pentru că predăm vreo 40 de tipuri de exerciții diferite, și progresiv, pentru că, din 3 în 3 luni, schimbăm rutina de exerciții, pentru a nu da organismului răgaz să se obișnuiască. Lucrăm exclusiv cu doamne, din 2009, și tot ceea ce facem este în direcția modelării unui corp deopotrivă sportiv, elegant și armonios estetic, potrivit cu un ideal de feminitate care pentru noi și clientele noastre înseamnă sănătate, energie pozitivă, un aspect longilin al mușchilor și o alura senzuală. Armosfera de la sală e confortabilă și intimă, pentru că, în acest mic univers de feminitate, se creează un soi de complicitate feminină foarte plăcută.

Prețurile de la LadyFIT?

Tocmai am redus prețurile, astfel că, acum, o luna de antrenament cu acces nelimitat la ore înseamnă 55 de euro. Este un preț absolut obișnuit pentru sălile din zona centrală, diferența fiind că, la noi, orarul înseamnă peste 70 de antrenamente pe săptămână, spre deosebire de o medie de 20 de ore de antrenament, câte există la alte săli.

E ideal să facem sport dimineața sau seară?

Depinde și de ritmul propriu, nu e o regulă general valabilă. Pentru cei foarte matinali și care au energie multă în prima parte a zilei e indicat să facă sport dimineața, dar, dacă nu stăm prea bine la capitolul trezit și energie matinală, ni se va potrivi cu siguranță un program de exerciții făcute seara. Suntem cu diferiți și asta e un lucru foarte bun, de aceea, la noi la sală, orele încep la ora 7 și se termină la 21.

Minimum de mișcare pe care e bine să-l facem zilnic? Dar maximum?

Cele 30 de minute de sport pe zi sunt un minim necesar pentru sănătate. Nu ne scot neapărat din zona de sedentarism, pentru că, dacă facem 30 de minute de mișcare pe zi și restul de 14 ore ni-l petrecem în diverse scaune, canapele și fotolii, rămânem tot niște sedentari care fac puțin sport, dar ne ajută să ne menținem starea de sănătate în parametri buni. Unui om care nu e sportiv de performanță și nu are o carieră în zona sportive i-aș recomanda să nu depășească o oră de antrenament zilnic, dar să fie activ cât mai mult din zi. E o diferență între a merge lejer pe jos și a face un antrenament de kickbox, așa că soluția este să fim cât mai activi în fiecare zi și să facem cel mult o oră de antrenament fizic zilnic.

Cum combinăm sportul cu mâncatul, că să slăbim? Dar ca să ne menținem?

Și ca să slăbim, și ca să ne menținem, și ca să îmbunătățim calitatea masei musculare trebuie să mâncăm sănătos, să evităm alimentele procesate și să punem accentul pe calitatea nutrițională a meniului nostru. Apoi se face reglajul de cantitate. Ca regulă, câtă vreme consumăm legume și fructe de sezon, cereale neprocesate (care în mod natural nu conțin gluten), nuci crude și o cantitate mică de ouă, lactate și carne de bună calitate, nu avem cum să dezvoltăm probleme cu greutatea. Așa slăbim și tot așa ne menținem în parametri sănătoși, mâncând nutritiv, gustos și într-un setup emoțional corect. Trebuie să ne documentăm puțin sau să învățam în cadrul unor ședințe de consiliere ce ni se potrivește, să avem puțină imaginație în bucătărie și să ne organizăm mesele din timp.

Care e dietă ideal pe care o recomanzi?

Nu cred că există un ideal, totul trebuie adaptat la contextul individului pentru care se face dieta, dar în general un program alimentar diversificat, bazat cu precădere pe consumul de legume și fructe de sezon, cu o preparare dietetică a alimentelor este alegerea bună. Dacă adăugăm și un consum moderat de cereale naturale, integrale și neprocesate, de nuci și semințe crude, de proteine de bună calitate (de la leguminoase la ouă, carne și pește, în cantități moderate) începem să avem o imagine sănătoasă asupra alimentației echilibrate. Practic, un regim mai degrabă flexitarian este o soluție care e sănătoasă și ușor de menținut de către cei care doresc să își îmbunătățească alegerile alimentare. E bine să fim vegetarieni pe intervale, să mâncăm uneori cantități moderate de proteine animale, să mâncăm natural și diversificat și să alegem acele alimente care ne plac și ne hrănesc. Nu există însă un plan perfect.

Cum e mai bine să mănânci, înainte sau după sport?

Cu ceva timp înainte de a face sport și la vreo oră după antrenament e bine să mâncăm, ca să asigurăm organismului nostru resursele pentru efortul fizic. E important să avem energie, să ne alimentăm corect și să nu forțăm prea tare organismul, ca să ne menținem și starea de sănătate și tonusul pe durate lungi de timp.

Cum ne putem intensifică arderile, dacă avem un metabolism lent?

Trebuie să ne creștem masa musculară, e cam singura cale de a accelera metabolismul. Și să ne asigurăm că nu avem probleme cu tiroidă și glandele suprarenale. Nu e vreo filosofie complicată, trebuie doar să încetăm să mai căutăm scurtături și să înțelegem procesul pe termen lung. Ni s-a vândut prea mult timp conceptual de “repede și fără efort” și, din păcate, nu funcționează niciodată.

Cum slăbim mai ușor? Cu ce gen de mișcare? Cardio? Pilates? Lucrul cu greutăți mici, cu greutăți mari? E bine să le alternăm?               

Slăbim în primul rând mâncând ce trebuie. Apoi, secundar, contează ce antrenament facem. Iar schema ideală este aceea în care avem o zi de antrenament pentru îmbunătățirea masei musculare, că să menținem metabolismul (adică “arderile”) în parametri buni. Apoi trebuie să avem un antrenament cardio intens, care să ne ajute să reucem stratul de grăsime de pe corp. Și mai avem nevoie de o oră de Pilates sau Yoga, care să ne dea mobilitate și un aspect longilin, fin, al mușchilor. Asta ca să arătăm și bine, să avem un corp armonios și atrăgător. Contează mai puțin câte kilograme arată un cântar, e mult mai important cum arătăm dezbrăcați și cum se simte corpul nostru. 

Screen Shot 2015-02-11 at 16.56.56

Gata. Acestea au fost întrebările mele, le aștept pe ale voastre. Nu o menajați pe Cori, întrebați-o absolut tot ce vă frământă, în materie de nutriție și sport, e la dispoziția voastră. Răspunsurile ei vor fi publicate într-o viitoare postare sau chiar în două postări, dacă vor fi foarte multe. 😉 

 

65 comentarii

 1. Ce parere are Cori de dietele pe baza de proteine si grasimi, cu aproape zero carbohidrati?

 2. Cu rawveganism putem slabi?

 3. Ma bucur ca ai inceput aceasta serie. Cori este o draguta si ma bucur sa vad ca investeste in ea pentru a ajuta si pe altii. 🙂 Tot respectul meu! Citind aceasta postare imi dau seama sunt o sedentara si jumatate, cu toate ca fac sport ocazional, urc scarile pe cat posibil si merg pe jos. Cum as putea sa fiu constanta in a face sport de mai multe ori pe saptamana? Dupa 10 ore de multinationala, parca ultimul lucru de care am nevoie e sport, mai ales ca trebuie sa alerg si de colo pentru diverse comisioane. Stiu, e o scuza, rusinica, dar nu gasesc intotdeauna motivarea necesara…

  • Gabi, propune-ți să faci sport doar de dragul de a face sport.
   Eu am încercat cu toate teoriile motivaționale și nu s-a lipit niciuna de mine.
   Dar mi-am propus să fac sport o oră dimineața să văd ce mi se întâmplă.

   De slăbit nu am slăbit, că sunt într-o perioadă în care doar pun kg :), dar mă simt mult mai bine.
   Mă simt mai oxigenată, mai hotărâtă să acționez, mă concentrez mai ușor, nu mă dor toate cele, iar toată lumea îmi spune că arăt bine. 🙂

 4. Da si eu as vrea sa fac mai mult sport dar din pacate acum 5 ani m-am accidentat la cot foarte grav. Ce pot sa fac?

  • Mers pe jos in ritm alert, abdomene, genuflexiuni… Astea nu cred ca iti afecteaza durerea-n cot 🙂

 5. Frumoasa intreprindere acest text. Felicitari!
  Eu am hipotiroidie si sunt urmarita la endocrinolog, iau euthyrox, analizele sunt bune.
  Sunt curioasa daca metabolismul este afectat de tiroidita chiar in conditiile in care fac tratament?
  Multumesc mult

 6. Ce parere ai despre mancatul cu grija timp de 6 zile si rasfat in cea de-a saptea, cu tot ce ne pofteste inima? Metoda “cheat day”. Duce la ingrasare sau ne putem mentine cu ea?

 7. As fi curioasa ce sfaturi are Cori pentru cineva care e dependent de carbohidrati? Eu am aceasta mare problema, nu reusesc sa ma las de fainoase si, ca atare, avand in vedere ca mananc dimineata cereale, la pranz paine/orz/paste si seara iar paine, nu reusesc deloc sa slabesc. Pur si simplu nu simt ca m-am saturat daca nu mananc paine!!! Heeelp:)

  • N-ai inteles nimic Gelu, stai jos, nota 2.

  • Puteti sa-mi dati si nota minus infinit (cum spune Andrei, fiul meu), dar tot e frumoasa. 😉
   Daca e frumoasa, e frumoasa, ce am spus rau? Sa zic ca e urata “cu spume”, ca lasi portofelul si fugi daca o vezi cand se intuneca afara? Nu pot sa spun asta, e frumoasa. Nu a fost nimic jignitor. Este un compliment inofensiv, fara ganduri ascunse. Iti face placere sa o privesti, cred ca este un om simpatic, cu care-ti face placere sa vorbesti.
   Iar chestii din astea cu slabitul, cu carbohidrati si mai stiu eu ce carcalaci…nu prea au trecere la mine. 😉
   Citesc si articolele astea pentru ca-mi place cum este scris acest blog. Cred ca si autoarea este o persoana simpatica.
   Cred ca i-as citi cu placere si listele de cumparaturi, ar fi si acelea scrise placut si cu umor (sefa, primesc o bere ca am prestat laude?).

  • Ai dreptate, scuze. Recunosc ca e frumoasa dar vad ca nu prea e devreme acasa!

 8. Sunt o mamica fericita a unui baietel de 2 luni pe care il alaptez astfel incat nu mai am timp de sala.Inclusiv in timpul sarcinii am facut sport constant si imi lipseste,As vrea sa imi recomandati ce as putea face acasa.Am ramas cu 8 kg in plus localizate pe burta majoritatea(a fost cezariana) dar si pe coapse si brate.Din cauza alaptatului nu pot tine o dieta stricta deci ma pot baza doar pe sport.Va multumesc anticipat!

 9. Cori, ce inseamna sa fii “o femeie asumata”? Sa vad daca ma incadrez si eu… Dupa ce imi raspunzi, asa promite Simona, voi citi pana la capat interviul. Multumesc!

  • va răspunde la întrebările serioase, pe care o să i le dau eu. pe asta n-o să i-o dau, pentru că e și răutăcioasă, și neserioasă. altfel, eu am înțeles ce înseamnă o femeie asumată, da’ nu-ți spun, te las în continuare să te hrănești cu bucuria că mamă, ce ai prins-o!

  • Intrebarea ta nu are raspuns, @Adina, pentru ca e o chestie pe care trebuie sa o simti si sa o stii .Asa,tu pentru tine. II poti spune si altfel dar in mai multe cuvinte. Oricum, daca intrebi asa, inseamna ca nu ai ajuns inca acolo 😉

  • Recunosc ca pot fi rautacioasa, dar chiar nu am inteles la ce se refera, pentru ca “nu am ajuns acolo”,! Cei care cunosc deja acest “adevar” sunt fiinte bune atat timp cat nu vor sa impartaseasca din intelepciunea dobandita? Cand donam bani pentru cazurile promovate de tine, pentru ca iti apreciem luciditatea si impartialitatea, atunci suntem seriosi?

  • Cineva are chef de cearta. Adina are chef de cearta 🙄
   Hai sa fiu si eu rautacioasa: asadar,intelepciunea o ai sau nu,punct.N-o cumperi la kil si nu e nici tabla inmultirii sa o memorezi.

   Zau asa, eu scriu si zambesc,e cumva funny, ce te-a suparat atat de tare,femeie?? Ca imi pari cam incoerenta cu asocierile pe care le faci, fara suparare. Nu lua viata prea in serios,relax!!

  • @Adina: nu te înțeleg, serios. prin “sunt o femeie asumată”, Cori a vrut să spună că a ajuns să-și asume tot ceea ce este ea, și bun, și rău. asta admițând că chiar nu înțelesesei, ceea ce în continuare nu cred. 2. nu e fair că nu mi-ai spus înainte să donezi, că asta vine la pachet cu răutate gratuită. dacă-mi spuneai, te rugam insistent să n-o faci. e bine însă că am aflat, ca să te rog acum: nu mai dona la rugămintea mea. mulțumesc. nu știu dacă sesizezi cât de stupid ciudat e raționamentul tău. ai ajutat la salvarea unei vieți și acum îți justifici prin asta țâfna? 🙄

  • adina, sa nu stie stanga ce face drepata si cine s-a laudat ca a facut si-a luat deja plata sa.

   nu facem acte de caritate ca sa scoate ochii, nici ca sa dam bine in societate car va sa zica.

   la capatul gestului de a da niste bani sau haine se afla un suflet care le primeste cu disperarea absoluta a situatiei fara iesire.

   nu te obliga nimeni sa dai,asa cum,pe cel ce face fara sa aiba el nevoie,ci aproapele lui, nu e obligat de nimeni sa o faca.

   nu stiu daca pot rezuma in cuvinte exact,dar o faci pentru ca e in vocatia ta sa o faci si pentru ca prin tine se face,nu de catre tine, tu esti instrumentul prin care Dumnezeu socoteste ca trebuie sa implineasca facerea acelui bine si darurile primite in suflet de la bucuria celor ce li se cuvin donatiile, sunt infinit mai scumpe si mai valoroase decat orice socoteala omeneasca.

   pe scurt cam asta e filosofia.

  • Ma amuza raspunsurile voastre 🙂

   1. Simona, sper ca nu te-ai gandit ca eu chiar imi imaginam ca vei trimite mai departe intrebarea mea, care nu este nici rautacioasa, nici neserioasa! Era asa daca ma legam de profesionalismul ei, asa cum vad ca au facut-o altii, nu stiu daca pertinent, ca nu ma pricep la diplome de acest gen. Singurul aspect mentionat de mine face referire la modul in care ne exprimam in limba romana. Cori poate fi implinita, cel putin la figurat.

   2.1 Joana J., banuiesc ca si tu esti “asumata”, o intelegi perfect pe Cori. Asta insa demonteaza rationamentul meu din punctul urmator…
   2.2 Nu pricep cum ai ajuns sa-mi explici faza cu intelepciunea. Asta ai inteles ca inseamna sa fii “asumata”? Mai bine ne lumina Cori la ce s-a referit.

   3. Simona, poate te mai gandesti inainte sa ma acuzi de rautate. Deocamdata voi dona in continuare la rugamintea ta, fara sa te intreb inainte. Asta pentru ca iti respect activitatea (spre deosebire de cea a Mihaelei Radulescu, de exemplu!). O voi face pentru cauzele in care cred si eu si o voi face ca si pana acum, cu bucurie si empatie, ci nu cu rautate!

   4. Nike, asta e pura filosofie, intr-adevar! De ce crezi tu ca eu nu am invatat pana acum ca nimeni nu ma obliga sa ofer ceva? O fac cu placere, de cate ori am ocazia: de la bani pana la mancare pentru oamenii strazii. Doar ca pentru anumite articole/cauze promovate pe orice blog suntem buni, iar pentru altele suntem rautaciosi.

 10. Eu am 43 de ani, 1,70 m 83 kg. Trebuie sa slabeasc minim 20 kg. Nu am mai facut sport de vreo 10 ani, deci nu sunt deloc tonifiata. Ce pot face pentru a nu-mi atarna pielea si sanii in urma slabirii?

 11. si daca nu am timp sa ajung la sala si fac zilnic bicicleta acasa (cam o ora), inseamna ca la un moment dat acest gen de miscare n-o sa mai aiba niciun efect?

 12. Cum facem, dupa ce slabim multe kilograme (10-15), sa nu ne cada fata si sa aratam mai tinere cu 10 ani la corp si mai batrane cu 10 ani la fata? 🙁

 13. Eu vreau sa intreb pe Cori, ce parere are despre regimurile tip Atkins/Paleo/Dukan?Merci!

 14. Si eu, si eu! 😀
  Daca esti slaba dar cu o musculatura netonifiata, care ar fi cea mai buna varianta pentru tonifiere brate/spate/picioare?
  Multumesc!

 15. buna! as dori sa stiu de la Cori Gramescu ce parere are despre Fast Diet (dieta 5:2) in mare voga in perioada asta…
  multumesc pentru ocazie!

 16. ce parere ai despre pastilele de crom/200mg bid/1saptamina pentru a potoli pofta excesiva de dulce?

  multumesc

 17. ouuups!, intrebarea era pentru d-na Cori. poti sa o re-transmiti te rog?

  multumesc, Ioana

 18. Hai și de la mine, încă o întrebare: Ce sporturi pot să mai fac, în afară de bicicletă eliptică sau înot, dacă am probleme cu genunchiul drept? Am făcut și RMN și mi s-a spus că e un proces degenerativ la articulație și că, dacă nu vreau să-l stric de tot, trebuie să-l menajez. Într-adevăr, mă doare imediat ce încerc să-l forțez un pic.

  • Una din Bucuresti

   Eu cred ca poti sa faci o gramada de restorative yoga, sau chair yoga. Ia intreab-o!

  • ce diferență este între restorative yoga și yoga?

  • Una din Bucuresti

   Restorative yoga foloseste pozitii de relaxare si intindere de hatha yoga, cu perne, “caramizi” de plastic, curele de cinepa, pături etc, “props” se mai numesc, dar se poate si fara. Pozitiile se mentin pt citeva minute. In anumite stiluri de yoga (ashtanga, vinyasa) ritmul este intetit, si se pune accent pe alte pozitii, care te fac sa transpiri din primele 5 minute si ridica bataile inimii (cardio).
   Este plin iutubul de exercitii, dar mai poti folosi resurse gen yogajournal.com.
   Ayurveda este “sora” medicala, stabileste constitutia fizica si mentala a unei persoane, si in functie de asta se trateaza sau previn anumite conditii medicale, cu ierburi si condimente. Clasic, stiu 😎 . Regimul alimentar si tipul de exercitii este determinat tot in functie de constitutia unei persoane. De aici ajung la concluzia ca raw veganismul nu este pt toata lumea, sau ca ce e bun pt unu’, nu e bun pt altu’ :mrgreen:
   Precizez ca nu sint instructor de yoga si nici doctor in ayurveda, imi dau cu parerea strict din experienta proprie, si din ce-am citit. Joseph Pilates s-a inspirat din yoga, iar sistemul lui da rezultate fantastic si rapide.

 19. eu am niste intrebari cam de nisa, dar,daca tu crezi ca sunt ok, te rog sa i le dai:

  -conditiile generale sunt astea, stiu ca sunt cam lungi,dar ca sa se cunoasca exact contextul pentru intoleranta la histamina (deficit de diaminoxidaza,enzima ce dewscompune histamina)

  REGULA GENERALA: alimente fără histamina și proaspete.

  Legume și fructe: din cele permise se consuma doar cele de sezon. Nu se va mânca pepene galben sau pere în ianuarie ori castraveti proapseti.
  Mâncare gatită: nu se va consuma o mâncare gatita de mai mult de 12 ore și care a fost păstrată la mai mult de 4 grade.
  Cărnurile: trebuie să fie de producție bio, consumate/congelate la nu mai mult de 12 ore de la sacrificare, pentru ca dezvolta cadaverina și putresceina, indicatori de baza pentru histamina.
  Este recomandată exclusiv carnea din surse bio, unde se pot verifica și respecta exact indicatorii de temperatură și timp si in special cea de porc,pt ca are diaminoxidaza.

  ALIMENTE EXCLUSE :
  legume : spanacul, rosiile,uleiul de masline, măslinele, avocado, lintea,ardeiul iute, fasole, vinete,urzicile, rucola,mustarul, hreanul, soia, sosul de soia, soia sub orice forma ar fi ea, inclusiv lapte de soia și sos de soia, ciuperci (zbăciogi, porcini), muraturi, varza acră,ardei iute, murături în oțet,varză de bruxelles, prudență în ceea ce privește mazarea, urizicile, praz, linte, arpagic, gulie.
  fructele: bananele, citricele(portocale, lămâi, pomelo, grepfruit), pepenele verde (doar în cantități mici), prunele, ananasul,alune, arahide,capsune, fructe de padure, nuci (exceptie notabila dar prohibitiva: nucile de macadamia), orice fel de lapte de migdale, orez,nuci etc pt ca presupune fermentare, kiwi, smochine, fructele confiate toate, goji, lime
  pește și fructe de mare: icrele, fructele de mare, tonul sturionii, macroul, peștii de crescătorie (acvacultură). Plătica are puțină histamină. Teoretic și păstravul are ,ca și peștele alb,dar să nu fie de acvacultură, ci de captură.
  condimente și ierburi:,schinduful, piperul, curry, maltodextrina, cacaoa, lemn dulce,mac, muștar, boia iute, loboda (studii insuficiente), susan,prudență la ghimbir, vanilie și nucșoară, rucola anghinarea salbatica, ghimbir.
  brânzeturi și lactate: lapte dulce, iaurt, branza maturată, de burduf,branza chadar, roquefort,laptele praf,cascaval,lapte bătut, smantână fermentată.
  cereale: hrișcă,seminte de floarea soarelui, ulei de floarea soarelui,secară,drojdie de bere,malț,gemreni de grău, orice germeni de cereale epntru ca presupun fermentarea.
  băuturi: alcool (vin, vodcă, palincă, șampanie, bere, lichioruri, cognac), ciocolată caldă, băuturi energizante, sucuri carbogazoase, oțet balsamic, limonadă,ceai negru,alb,verde, de sunătoare. bauturi pe baza de cofeina, bauturi energizante, oțetul balsamic, din vin negru,din vin alb,esența de oțet, din cauza adititvilor. Prudență la ciocolata albă, apă minerală carbogazificată.
  Cărnuri: mezeluri, prosciuto, cărnați, jambon, cremvurști, , mușchi țigănesc, ghiudem,babic, afumături, slană afumată, organe (sunt puternic vascularizate și riscul dezvoltării de histamină este mare)
  Ou: doar albușul are histamină.
  Sunt interzise e-urile, aditivii, monoglutamatul de sodiu, margarina, maldextrină , salicilatul și conservanti!

  ALIMENTE PERMISE, PROASPETE

  legume: laptuca romanească (atenție este cea mică, nu salata imensă, verde închis, are frunza formată mai sus de radacina, nervurile mai subțiri, e verde deschis), leurda, untisor, andive,salata iceberg, varza dulce, morcov, dovlecei,castraveti dulci, cartofi doar fara puncte verzi care sunt acumulari de solanină și histamină, sparanghel, orez (sa nu fie prefiert), zucchini, brocoli, ardei gras, ceapa, usturoi,dovleac placintar, varză albă și roșie proaspete, patrunjel, pastarnac, conopida, brocoli, anghinare, fenel, castravete proaspăt, morcovi, ridichile, varză chinezească.
  fructe: mere,pere, pepene galben, struguri,caise, cirese, nuca de cocos,nectarine,piersici,coacaz negru, curmale,nuci macadamia, stafide doar cele fără conservanti, cătină doar cea albă, vișine, nectarine, litchi, kaki,
  ierburi și condimente: ,scortisoara, leustean, pătrunjel, oregano,rozmarin, salvie, sirop de arțar, scorțișoară, cimbru, busuoic, mărar.
  cărnuri: carnea de porc pentru ca are diaminoxidaza, carne de miel,de ies, de pui dar doar dacă este din sursă sigură, bio și se pot controla timpul scurs de la sacrificarea animalului și prepararea lui/congelarea lui ori temperatura de pastrare (nu mai mult de 12 ore, nu mai mult de 4 grade celsius).
  brânzeturi și lactate: brânză de vaci, unt, smântână nefermentata, centrifugata (obținută prin centrifugare, nu fermentare, pe piața la noi este Muller. Atenție, nu e smantana pentru gatit sau cea pentru frisca)
  cereale: mei,ovaz si canepă, porumb.
  fructele si legumele permise se pot consuma doar cand este sezonul lor natural de coacere.

  in contextul asta am 4 mari intrebari:

  – ce dieta poate aborda cineva cu o astfel de afectiune,dar si cu un metabolism foarte intens,cu deficit permanent de kg?(cazul meu) nu consum zahar deloc de 25 de ani, nu consum deloc dulciuri.

  – sportul este recomandat? ce anume?

  – medicatia antihistaminca scade glicemia si foarte multi pacienti,90% dintre ei, iau serios in greutate.
  mi-au adresat f multe intrebari cu privire la dieta,si asa saraca.majoritatea adauga intre 5 si 20 de kg. ce solutii sunt?
  e o problema delicata,pt ca practic, nu am gasit un nutritionist sa faca o dieta pe care trebuie sa o respecti toata viata. iesirile din decor nu sunt permise si sunt taxate. sincer, nu ma pricep sa fac una echilibrata.

  nu stiu daca dna Cori Gramescu are competente si pe diete pentru copii, pentru ca as avea de formulat nsite itnrebari si acolo.

  • aia cu dislaicul, sa stiti ca am vorbit cu mama destin si i-amd at niste dislaicuri,asa cat pt mai multe reincarnari,ca am situatia asta acum,dar nu s-a sesizat.

   sunteti distractivi

  • cred că e mult prea de nișă întrebarea asta, fiind vorba de o boală destul de rară, nu o să i-o dau, să nu te superi. 😉

 20. Casuta din Povesti

  Simona – multumim pentru ocazia de a afla mai multe informatii de la o specialista.

  Cori – Fac sala de 3 ori pe saptamana, efort anaerob, am energie, ma simt bine, muschii se evidentiaza discret, dar zau ca nu reusesc sa scap de celulita de pe coapse, desi lucrez cu precadere aceasta zona. Exista o alta solutie pentru mine inafara de alergat (ma chinui sa alerg 2 km de 3 ori pe saptamana) si dieta (nu mananc nimic seara, dar in timpul zilei nu tin cont de nicio regula). Iti multumesc!

  • Buna,
   imi permit eu, daca nu te superi, sa-ti sugerez sa ai grija la dieta. Sunt cateva reguli pe care se sugereaza toti antrenorii de fitness, intre care aportul de proteina, eliminarea pe cat poti a carbohidratilor simpli (zahar in cafea, sucuri, dulciuri procesate, fainoasele) si hidratarea. Si mesele relativ dese, la 2-3 ore.
   Parerea mea e ca mai bine mananci corect, si nu te infometezi seara (sau in alta parte a zilei), altfel, riscul sa “sari” pe mancarea nesanatoasa si foarte gustoasa e mare.

  • Casuta din Povesti

   DianaCj, nu ma supar, chiar este binevenit mesajul tau. Da, nu prea urmaresc asa atent combinatiile alimentare, fac miscare si nu acumulez kilograme. Dar, celulita e acolo si ramane.Cu siguranta o atentie sporita la dieta este necesara.

   Nu urmaresc sa ma infometez, seara nu mananc pentru ca dorm mult mai bine daca nu am stomacul plin si in plus dimineata am pofta de mancare – deci nu e nicio corvoada pentru mine sa nu “cinez”. Prin mancat seara ma refer ca ultima masa este de obicei pe la 5 si rar ma prinde ora 10 treaza 🙂

  • Prin alergat pierzi masa musculara, ceea ce nu e de dorit – “Trebuie să ne creștem masa musculară” zice Cori, si asta se poate cel mai bine prin antrenamentele cu greutati- uite aici o fata care chiar are rezultate (are postate poze cu ea inainte si dupa ce s-a apucat de ridicat greutati)
   http://femeiafit.ro/aerobicul-slabeste-partea-i/
   http://femeiafit.ro/summer-jam-exercitii-de-ars-celulita/

   si preferatul meu http://bretcontreras.com/do-more-than-just-squat/ – aici poti sta o luna si afli informatii grozave
   Pe scurt – genoflexiuni, indreptari, fandari – cu greutati mari, apoi HIIT, circuite cu greutatea corpului, alergarea mai rar.

   Si sa nu te sperii, iti dezvolti musculatura fabulos, fara exagerari gen “Arnold”

 21. si mai am o intrebare: dupa ce am nascut am ramas undeva intre 46-47 de kg la 1.60 m. nu imi place abdomenul care nu mai este extraplat ca pe vremuri si nici timp sa fac sport nu am.alerg tota ziua, merg pe jos,dar sport nu am timp sa fac. am crescut de la 58 la 63-64 in talie.
  nu am timp de sala, asa ca as vrea sa stiu ce exercitii pot face.

  PS stiu simona ca slabanoagele sa iasa de pe blog,dar avem si noi obsesiile noastre. fii empatica,te rog!

 22. Ce sport pot face pentru o silueta armonioasa, tinand cont de faptul ca am o hernie de disc lombara, inca vreo 2-3 protruzii in aceeasi zona si 2 protruzii in zona cervicala? Vorbesc de un sport suplimentar programului de kinetoterapie pe care il urmez de cativa ani, care intr-adevar mi-a intarit masa musculara in zonele tintite, dar nu lucrez la intreg corpul si nici nu am dezvoltat mare rezistenta la efort. Am putin peste 30 de ani, o greutate normala, dar aspectul fizic total ma nemultumeste. In afara de inot, nu mi s-a recomandat un alt sport suplimentar pe care sa il pot practica, insa si acesta cu rezerve datorita problemelor din zona cervicala. Multumesc!

 23. Hai că mai am și io, nu mă mai satură Dumnezeu! 😆
  De ce unii se îngrașă când devin vegani, iar alții slăbesc. Știu un el care a slăbit 10 kg, devenind vegan, și o ea care s-a îngrășat 10, mâncând același lucru ca el. 🙁 Și, în general, cum se poate păzi un vegan cu metabolism prost, de femeie, să nu se îngrașe?

  • Asa a fost si tatal meu in armata. El sa slabit 10 kg si un coleg s-a ingrasat 10 kg mancand aceeasi mancare.
   Carmen

 24. simona, exact aceeasi intrebare isi pune si consortul meu,noi fiind omnivori-in principal carnivori: cum Dumnezeu el s-a ingrasat 20 de kg in 13 ani si eu nici macar un gram,desi manacam aceleasi lucruri, la aceleasi ore.

 25. Daca nu are un push-up bra, are niste sani faini !

  Restul..cat e de inteligenta, cursuri, bla-bla-uri, ca barbat: NU MA INTERESEAZA.

 26. ”…………..Sunt economist, programator de baze de date, instructor de Pilates, de TaeBo, de Piloxing, sunt nutriționist și acum fac un MBA la Maastrischt School of Management. Am făcut, la Erudio, un program de leadership creativ care se numește Erisma și acum mă las îndrumată într-un program de Mentorat de filosofie aplicată, de către Toader Paleologu. Gătesc, dansez tango, alerg și fac kitesurfing (dar la asta nu sunt prea bună). În viitor, mi-ar plăcea să fac o formare serioasă în zona de gătit, să mă perfecționez la kite și să mai fac niște traininguri pe alimentație și nutriție, dar toate astea vor mai aștepta ceva timp, căci momentan sunt profund concentrate pe activitatea mea la sală și la cabinetul de nutritive………..”

  Dumnezeu a greșit făcând Lumea în 6 zile!
  fata asta trebuia să facă lumea, și o făcea în 24 h!!!
  super fată!!!
  la câte face, cred că respiră prin piele, ca broasca!

 27. Pe baza caror studii e Cori nutritionist? A facut sau face cumva specializarea de Nutritie si Dietetica din cadrul Facultatii de Medicina?

  • Da, exact aia face, dupa cum am scris si in text, citez: “are studii de nutriție (și încă mai face, la Facultatea de Medicină din București)”.

  • A facut un curs de TEHNICIAN NUTRITIONIST, dar probabil ca sufera de amnezie si a uitat ca exista si cuvantul “tehnician” pe diploma aia care oricum nu valoreaza nimic.
   Pe scurt, isi aroga un titlu pe care nu il are, si are nerusinarea sa se prezinte asa peste tot, inclusiv pe acest site.
   Faptul ca face acum facultatea de medicina nu are nicio relevanta.

   NU este nutritionist!

 28. Eu am 1.60, 49 de kg si am celulita pe fund si pana la genunchi. 😯 Am tinut dieta/regim (mese la 2-3 ore, legume, fructe, piept de pui la gratar, 2-3 litri apa pe zi, etc), in acelasi timp am facut sport (dimineata 1 ora exercitii fara greutati multe din ele prezentate de Cori pe youtube si seara 1 ora de alergat in aer liber), mi-am facut masaj anticelulitic 15 minute in fiecare zi si tot am celulita. 😯 Pe picioare nu se vede cu ochiul liber insa pe fund e vizibila. 😯 Eu am fost o slaba la viata mea si am ramas in continuare insa de vreo 4 ani ma confrunt cu celulita. Ce exercitii sa mai fac sa scap de ea? Astept raspunsul cu mare interes 🙂 🙂

 29. Sotul meu se amuza pe tema asta si cateodata cand ma pisca de fund prin casa ii zic: stai draga ca imi strici modelul la celulita si se prapadeste de ras, zice ca is numai la mine in cap…. 😆

 30. Cum să fii sigur că eşti un om normal:
  1. Ai facebook.
  2. Ai telefon mobil.
  4. Îţi pierzi timpul citind asta.
  5. Sigur n-ai remarcat că există punu ctul 3.
  7. Tocmai ai verificat dacă există punctul 3.
  8. Unde e numărul 6, prostănacule?
  9. Zâmbeşti acum pentru că ştii că eşti un prostănac.
  10. Unde-i numărul 1?
  11. M-ai crezut şi ai verificat. )
  12. Stai liniştit, eşti o persoană normală dacă ai citit tot.

  Buna,Simona,te citesc de ceva timp si te admir si ma amuz mereu.Vreau sa te binedispun si eu asa ca iti trimit mai jos ceva.

 31. Buna! In primul rand: felicitari, Simona, pentru articol si initiativa!
  Sunt mamica unui baietel de 6 luni si intentionez sa reincep incet efortul fizic constant prin lucru la sala. Imi doresc sa revin la greutatea si feelingul dinainte de sarcina si sunt constienta ca va fi destul de dificil tinand cont ca am luat 30 kg. Am dat jos in prima luna 17 kg, dupa care numai cate 1 kg pe luna, iar de doua luni incoace am stagnant. Din pacate, nu am un regim alimentar foarte echilibrat iar poftele de dulciuri si sucuri intepatoare ☺ ma napadesc mai ceva decat in sarcina. Vreau sa revin la echilibrul dinainte de sarcina insa am nevoie de putin ajutor cu cateva sfaturi. Cum as putea potoli apetitul continuu, tinand cont ca Inca alaptez si care este pachetul de exercitii cu care as putea incepe efortul fizic? Multumesc mult anticipat!

 32. Fac pilates pentru gravide. Unele exerciții presupun întinderea Hamstring pentru picioare.
  No, cum se face asta, că eu nu reușesc neam? Tot cu picioarele îndoite stau…
  Mulțumesc!

 33. Mi-a luat multi ani sa inteleg o formula matematica: se ingrasa cine mananca mai mult decat consuma. Adica input > output. Formula asta e buna pt buget dar nu pt ce bag in gura 🙂

  Cu cat trec anii, formula se schimba si nu, nu in favoarea mea. Daca la 20 ani puteam sa mananc 3 feluri si sa fiu subponderala, acum la 40 ani sunt normpodonderala si mananc un singur fel, si sunt atenta la ce produse imi aduc calorii dar nu aport nutritional ( frisca , ciocolata etc. nu aaauu viiitamiiine, nu au multe minerale, nu aauu decat muuult zahar sst).

  O problema a grupului de prieteni este lipsa de miscare. Metroul ma leneveste, oricat mai merg pe jos nu reusesc sa compensez decat cativa km, pe cand bunica executa 10km in jurul casei zilnic,,,

 34. Multumesc, Simona, pentru ocazia pe care ne-o dai. Pentru ca sunt sedentara prin excelenta, nu mai pun intrebari referitoare la sport, acum imi gasesc si pretextul ca, la fel ca pe tine, ma doare al naibii un genunchi, poate cand vine mai bine primavara o sa-mi fac putin curaj sa ma urc pe bicicleta. Dar, fiindca am vazut iar referirea la cereale integrale, as vrea sa intreb, foarte serios, ce sunt, sub ce forma, sub ce denumire, le gasim si, eventual, unde. Sunt acei fulgi de diferite cereale sau altceva. Inca nu m-am dumirit. (Poti sa treci asta la lista intrebarilor idioate, imi asum, dar daca ne-ai dat voie sa intrebam, uite cu ce te alegi). Si pe tine as vrea sa te intreb ce tratament iei pentru genunchi, asa orientativ. Eu fac injectii cu alflutop, am inceput a doua serie, astept rezultate, altfel, ca sa nu ma doara, port genunchiera. Multumesc mult. Sanatate multa tuturor!

 35. Cori Gramescu este nutritionist asa cum sunt eu popa.
  Singurele ei studii in nutritie sunt reprezentate de acel curs de tehnician nutritionist de la Masterclass, la care se poate inscrie oricine are liceul si pe care il termina oricine plateste. De anul acesta nici nu mai exista meseria de tehnician nutritionist in COR, deci diploma aia este fix o foaie de hartie fara valoare.

 36. […] Cori Gramescu intr-un interviu pentru Simona Tache: Conteaza mai putin cat arata cantarul, e importa… […]

 37. […] Am luat-o de curând la întrebări pe antrenoarea Cori Grămescu, despre sport, diete și ce e mai bine să facem ca să fim în formă. După care v-am invitat s-o întrebați și vor orice doriți, cu promisiunea că vă va răspunde tot aici, pe blog. Iată prima tranșă de răspunsuri: […]

 38. De tonifiat. habar n-am. De slabit… luati niste pachete de praf de gelatina, pac intr-un pic de apa la prima ora- n-aveti pofta de mincare pina ha-ha la vreo 2.

  …sau faceti hipertiroidie ca mine 😥

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green