Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Calendarele pițiponcești ale revistei Bursa în luptă cu libertatea de exprimare

Nu știu cum a fost ziua voastră de ieri, dar a mea a fost supercaraghioasă. smile emoticon A început cu presiuni pe cale telefonică prin care patronul revistei Bursa a încercat (nu direct, ci prin terți) să mă convingă să scot de pe blog pozele extrase din cele 14 calendare hazlii ale revistei, poze pe care, în virtutea principiilor libertății de exprimare și a dreptului de a comenta, critica și analiza orice “creație” de pe lumea asta, le-am supus, ieri, dezbaterii publice. Motivul pentru care voia să le scot: era supărat că-mi bat joc de “munca lui”.

Spre seară, am primit și o notificare din partea avocaților Bursa, care mă acuză de încălcarea legii drepturilor de autor, mă somează să scot fotografiile de pe blog și mă amenință cu chemarea în instanță, pușcărie etc.

Screen Shot 2015-02-18 at 18.42.29

Screen Shot 2015-02-18 at 18.42.54

Nu am citit de mult ceva mai absurd decât această notificare. Întâi că legea drepturilor de autor permite citarea unei opere, în scopul analizei și comentării ei, iar eu am preluat 1-2 poze din fiecare dintre cele 14 “opere de artă”, intitulate “calendar”. Apoi, unele dintre imaginile preluate sunt chiar pagini de calendar, cu tot cu credite. Ca și cum aș fi avut obiectul în print acasă, aș fi pozat o pagină și aș fi pus-o pe blog, însoțită de comentarii. Sau ca și cum aș fi fotografiat un panou publicitar stradal, i-aș fi pus poza pe blog, însoțită, de asemenea, de comentarii critice, după care mă dădea agenția de publicitate în judecată că am furat posterul. 🙂 Nu în ultimul rând, am dat sursa și am trimis, cu link, către site-ul bursa.ro, unde sunt publicate integral splendorile, spre a fi vizionate și apreciate liber de către vizitatori (sau, mă rog, au fost, între timp am văzut că se cere parolă pentru toate calendarele, mai puțin pentru cel din 2015). Practic, ar fi fost imposibil să comentez ridicolele calendare și să invit la dezbatere pe marginea lor, fără să-mi însoțesc comentariile și invitația de ilustrații. Singura variantă în care aș fi putut să nu dau poze era aia în care să le povestesc cu vorbe. 🙂 Deja îmi imaginez o emisiune TV despre niște fotografii pe care nu le arată, ca să nu încalce drepturile de autor. Și râd. 😆

Este de-a dreptul paradoxal faptul că o publicație face presiuni asupra unui jurnalist și blogger, încercând să-l împiedice să-și spună părerea despre un produs al ei. Un patron de presă hărțuiește prin terți și prin intermediul avocaților un jurnalist și blogger care nu a făcut decât să atragă atenția, printr-o satiră, asupra contrastului dintre seriozitatea prezumată a revistei Bursa și penibilul la care sunt expuse angajatele acesteia, fotografiate “sexy”, în niște ipostaze mai mult decât hilare și degradante, timp de 14 ani.

Domnule Make (înțeleg că așa vă numiți), vă mărturisesc sincer că mi se pare mai mult decât jenantă situația. Adică, în timp ce, în Franța, niște jurnaliști au fost împușcați în cap pentru un gest cu o miză foarte mare, în România, un autor de blog e amenințat cu un proces, pentru niște poze pițiponcești??? Sesizați ridicolul și micimea mizei? Eu le sesizez. Dacă aș fi știut că veți avea o astfel de reacție deplasată, pe cuvânt că nu mi-aș fi pierdut timpul cu prostiile dumneavoastră de poze. Era o miză prea mică și prea ieftină ca să mă ambiționez aiurea. 🙂 Acum, că am făcut-o deja, nu mai am decât o singură variantă de răspuns la presiuni: să las pozele pe blog. M-aș simți superprost, domnule Make, să mă sperii și să dau fuguța să le șterg, ca să nu mă deranjați dumneavoastră cu un proces. Sigur, aș putea să le șterg și să scriu, în fiecare zi, de-acum încolo, timp de o lună, câte un articol despre jenantele dumneavoastră calendare, fără să dau nicio poză și trimițând cititorii să râdă de cele care au mai rămas vizibile fără parolă, pe bursa.ro. Dar ar fi lame. 🙂

Dați-mă în judecată, așadar, nu am nici cea mai mică îndoială că o să pierdeți. Avocatul meu e pregătit. 🙂

P.S. Din păcate, consecința reacției dumneavoastră disproporționate va fi exact aia pe care n-o doriți: multă publicitate pentru calendarele alea pe care le-ați făcut și le-ați expus pe site (invitând lumea să le cumpere!!), timp de 14 ani, pentru ca, la prima critică, să încercați cu disperare să le ascundeți sub preș și sub parolă. Să vedeți, de-acum încolo, câți își vor bate joc de munca dumneavoastră artistică și ce imagine proastă vă va aduce hărțuiala asta jenantă, cu avocați… Of… 🙂

Postarea care a dus la această situație absurdă AICI.

LATER EDIT: Altfel, grupul de presă BURSA tocmai a lansat Bucarest Hebdo, un săptămânal al cărui prim număr a fost dedicat libertății de exprimare. Ha, ha, ha, funny, nu?

LATER LATER EDIT: 14 mai 2015: Tocmai am primit adresă de la judecătorie, chiar m-au dat în judecată. Rămâneți pe-aproape, voi reveni cu informații despre aceast atac la adresa libertății de exprimare, comis chiar de o așa-zisă instituție de presă. 😉 Da, da, știu, m-au dat în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor, dar e doar o tehnicalitate, problema lor e faptul că – citez – “mi-am bătut joc de munca lor”, exprimându-mi liber părerea despre acele minuni de calendare. Dacă părerea mea despre ele ar fi fost bună, nu ar fi existat niciun proces. 😉

LATER EDIT 5 februarie 2016: Am câștigat procesul. Detalii aici.

96 comentarii

 1. aaaa am o nedumerire… pozele alea sunt opere? Opera de arta? Opera muzica? Sunt niste poze, publice. Bune sau proaste, sunt niste poze. Nu ti le-ai insusit, nu ai spus ca sunt operele tale. Ai criticat pe Mona Lisa calendarului Bursei. Banui ca au avut atata trafic pe site niciodata .

 2. Domnu’ Make, nu mai puneți la suflet și nu mai lăsați pe toți diletanții să vă taie aripile. Dumneavoastră sunteți cel mai mare artist fotograf. Și designer vestimentar. Și croitor. Și retoucher. 🙄

 3. Asta e din Caragiale?Make contra Tache(Simona)? 😆
  Dupa ce le-ai facut “reclama” vor sa “te dea in judecata”?

 4. Io stiu ca daca nu citeam ieri articolul aici la Simona, treceam prin viata fara sa fi auzit vreodata de fitzouica lu domnu Mache!Si mai stiu ca articolul cu pricina a fost un pamflet si trebuie luat ca atare!De altfel comentariile nu au fost vulgare ci hazlii si nu cred ca au adus vreun prejudiciu moral sau material zanelor suave din poze sau au contestat in vreun fel talentul de maestru fotograf a lu nenea Mache!

 5. Da, in primul rand ar trebui sa multumeasca pentru publicitate gratuita. In al doilea rand, cred ca pentru a fi considerate opere ar mai fi nevoie de ceva imaginatie, originalitate si… talent. Am vazut calendare cu caini mult mai reusite!

 6. domnule mache…
  bai mache
  mona lisa, cum zicea un antevorbitor mai sus
  nu m-a erxcitat niciodata.
  cateva din angajatele tale m-au facut sa-mi dau drumul … la sentimente.
  unde pot sa aflu telefoanele la cateva din bunaciunile alea?
  ca doar din poze nu m-am hotarat care e mai bunaciune…
  poate ma ajuta si strumfu lui nike, ca el are si experienta mai multa, cu cruella, cu rusoaica aia inalta…

 7. Pss, Make, vezi sa-i dai in judecata si pe astia:

  http://web.archive.org/web/20150109004215/http://www.bursa.ro/calendar-2011/

  A, si pe google, sa stii ca ai de la Google au mai multi bani decit un blogger din Romania.

  Zi mersi de pont, ma Make! 🙂

 8. Eu mă întreb, printre altele, la ce se aștepta când a făcut asemenea opere? Sincer, când am citit articolul de ieri, am crezut că-i doar o glumă asta cu calendarele, spre final am realizat cât de mare ți-e grădina doamne …

 9. Si eu am avut pb cu acest domn Make. Dupa ce a scris niste prostii, cica preluarea spuselor sefului meu la o conferinta..din momentul ala pt mine, ca PR, bursa nu a mai existat ca ziar. Mi-a raspuns si cu niste magareli cand l-am atentionat cu frumosul.
  Asa ca nu ai pt cine sa iti faci sange rau. Pozele alea doar m-au convins acum ca am luat cea mai buna decizie 🙂

 10. Pe mine ma amuza teribil butonul “Cumpara calendarul”. Really??? 🙂 Ha!
  Acum 7 ani, cand lucram eu la ei, principala utilitate a acestui “material self-promo” era sa incante si sa umezeasca ochisorii seci ai partenerilor strategici ai cotidianului. Absolut toti primeau pachetel pentru acasa, sa aiba de documentatie. Asta da politica de Customer Care, nu?
  Cat despre protagoniste si miza de la mijloc, era vorba, precum a anticipat cineva mai sus, de costumatie, cu care aveau norocul (ziceau ele) sa plece acasa, dupa incheierea “șutingului”.

 11. Eu pana ieri habar n-aveam ca exista revista bursa :-)) (nu ca m-ar ajuta cu ceva acuma ca stiu).

  Mi se pare absolut hilar ca vor 40 RON pe calendar :-)) 40 de roni 😆 😆 😆 😆

 12. Nu vă faceți griji. Sunteți în cadrul strict al legii, nici măcar nu se poate spune că la margine sau similar. Mache e un lăbărache sub dezvoltat emoțional, care când îl refuză o femeie zice că o să vadă ea de ce e el în stare şi o să regrete amarnic clipa în care l-a refuzat. D-aia şi scoate calendare d-astea, din frustrare. E furios că l-ați prins făcând prostii de unul singur.

 13. Ma mira tupeul domnului Make, avand in vedere mizeria care exista in cadrul acelei “publicatii”. Sunt multe de povestit care nu ar fi in favoarea domnului Make. Simona, daca faci niste investigatii, s-ar putea sa gasesti oameni care iti vor spune povesti incredibile despre acest “ziar”.

 14. În plus, “calendarele” lui sunt material bun de studiu privind discriminarea femeii. Sunt curios ce părere are CNCD-ul despre cum este reprezentată femeia acolo. Dar şi mai important: ce zic cele care au pozat, au făcut-o de bună voie sau din teamă că pot fi concediate?

 15. Iata-l pe domnul Make. Figura sa spune tot! :)))

 16. Pai cum sa nu se supere cand EL este super-fotograful??? Cum le-o fi zis el gagicilor: “fetelor, maine bagam stiri de pe Mediafax, voi aveti zi libera. Va pozeaza tata. Aduceti gablonturile de acasa si va fac vedete”! Si-acu iti bati joc de el si de muzele lui. Pai se poate? :))) ps: ma intreb, totusi, cum de au acceptat fetele sa pozeze in asemenea hal… adica deh, dup-aia au pretentia la credibilitate?

 17. M-aș fi așteptat de la Bursa să bage cel puțin tot atâtea fotografii cu editorialiști, redactori sau portari în boxeri, cu suspensor, zâmbind în tanga lățiți în cadă. În loc de apă să curgă acțiuni recent listate.

 18. Simona, ce-ar fi sa scoti pozele de pe blog si in locul lor sa le pui pe cele de pe webarchive? Sa-i dea domnu’ Make in judecata pe aia.

  (Nu de alta, tu ai dreptate, dar banuiesc ca n-ai timp de pierdut cu dastepti din astia).

 19. e cineva ce a dat dislike pe verticala, la toate comentariile. MAKE, tu esti?

  • Una din Bucuresti

   Sigur e Make, io am primit doo dislaicuri cind am zis ca n-am mai vazut asa creatii vestimentare din anii ’80, hahahaaaa!! Aveam o vecina care si acum “creeaza”, dar muuult mai frumos decit oribilitatile alea, chit ca mie nu mi-au placut niciodata, inclusiv manechinele. Cel mai frumos e cind se baga si ea in poze :mrgreen:

 20. tei’ in guritza … daca nai’ cu cu ce la asa ceva ne “cam” bagam pana si noi .. tacutii …

 21. Saracele femei care au pozat, ce-o fi avut cu ele…
  Domul Make ar trebui sa ia “operele de arta”, sa le taie in bucatele mici-mici-mici, dupa care sa si le bage acolo unde… nu patrunde niciodata Soarele.

 22. Nu inteleg, acest ins se doreste a fi un fel de Hugh Hefner local? Cum este negociata activitatea artistica? “Lenuta, mai ai 6 luni de contract si eu am un loc pentru tine pe foaia de Aprilie sau de August. Pe cat timp iti prelungim contractul?” Independent de misoginismul afisat, cum se face ca nu avem si calendarul masculin Bursa? Niste linge blide cu burta de bere nu putem pune imbracati in mileuri? Spun si eu … unde e echitabilitatea in tot acest proces? Femeile care “isi ridica fusta artistic” o fac fiind constranse de acest individ, organizatie sau o falsa pudoare le-a parasit si atunci cand isi schimba locul de munca intreaba la interviu daca exista calendarul anual al redactiei?

  In orice caz prin acest articol i-ai facut involuntar publicitate cat nu a avut fituica lui de la lansare.

  Cu respect.

 23. Eu am primit doua “dislike-uri”.Oare ii place vreunei “papusele de calendar” de mine si vrea in trei?”Papusica” am 1.68m si daca ma urc pe portofel scad la 1.64.

 24. deci da….je suis tache!
  sa ma dea si pe mine in judecata ca poate le public si eu 😆 !

 25. Cei de la Bursa sint de-a dreptul timpiti. Nu auzisem de Bursa pina acum, postarea pozelor pe acest blog le-a ridicat nivelul de popularitate mult peste cit puteau spera. Si nu toate pozele sint proaste, unele chiar mi-au placut! Ar trebui sa zica mersi ca le creste nivelul de “exposure” 🙂

 26. Sinistru personaj acest make. Normal ca suntem alaturi de tine.
  Referitor la folosirea acelor poze aici pe site, sper sa ai dreptate si sa fii in cadrul legii… nu ai nevoie si de acordul proprietarului, chiar daca indici sursa? Intreb, ca nu cunosc legea asta si sunt curios.

  • nu robo.daca juristu lu peste prajit a lu make ar avea dreptate,nimeni nu ar mai avea voie sa faca recenziic artilor, sa scrie cronici dupa piesele de teatru, film si agentiile de stiri ar muri de foame,pentru c aniciun ziar nu ar maia vea voie sa le citeze precizand sursa.

   daca simona posta cel calindar si zicea ca in ele sunt fotate distinxele cetitoare ale blogulu dumneaei si conceptul tematic, artistic si de fotare ii apartine,avea dreptate jursitu lu pestrianu perpelit a lu make.

 27. Reclama pentru "MASAJ EROTIC", am primit si la semafor!

  E drept, pozele dlui “Lake”, sunt ceva mai explicite.

 28. Make, care take si fake. Bai, Lake, fa-te util societatii, ca tot aveti sediul aproape, du-te si potriveste ceasul din Gara de Nord. Sinistrule!

 29. Nu ar fi lame ! Ar fi make ! 🙂

 30. Terminati railor. Io’ cumpar calendaru’ ca mie imi place cum sunt prezentate femeile in el. Nu ca pitopoancele alea din playboy ultra photoshopate . Chiar arata natural. Cel putin cele imblanite arata super. Femei naturale nu de plastic. 😉

 31. Eu cred ca acele capodopere erau doar pentru camioane, tiruri, pereti de buda. Orice denaturare poate duce la faptul ca lumea(in afara soferilor turci) va afla cu ce se ocupa duduile. Ca in cazul tipelor care fac videochat si familia lor stie ca ele lucreaza in asigurari.

 32. Lasă dragă,
  Facem chetă și Îți plătim amenda (în cazul fatidic al unui proces câștigat de Hugh Take).
  Imaginea don’soarei rasfirata pe gresie o să-mi țină de urât mult timp de-acum încolo în momente neprielnice la birou. Și alea cu răpirea din Serai și mai ales d-na editor șef :))))))

 33. Draga Tache,
  Celor de la bursa trimite le factura pt reclama.
  Asa noroc pe capul lor nu le venea usor.traficul la online s a dublat.
  Restul e o gâlceava de femei.

 34. Era mai puţin penibil dacă ar fi trimis un mail în care se dădea lovit de reacţiile comentatorilor (justificate dealtfel, cum naiba să apreciezi aşa ceva?). Adică, ok, înţelegem, te oftici. N-ai decât. Dar se agaţă de o lege care, citită şi de un copil, e cât se poate de clară şi nu se aplică aici. Pentru că, invidioasă fiind că nu lucrez acolo să apară şi moaca mea pe una din filele alea preţioase 😮 , m-am întrebat ca prostu’ unde-i “şpilul”.
  Aş face un experiment. Pe un alt blog, aş pune acelaşi număr de poze, aş indica sursa exact cum a făcut Simona dar aş scrie , în schimb, vreo 50 de comentarii cu nume diferite. Toate, dar absolut toate, în genul “incredibil, câtă măiestrie!”, “wow, artă curată!”, “senzaţional, băi! păcat că un asemenea artist neînţeles s-a născut în ţara noastră. Oriunde altundeva, operele sale s-ar fi vândut pe jdemii de euro. Aici nu este apreciat aşa cum merită!”, etc, aţi înţeles ideea.
  No, în cazul ăsta, ceva îmi spune că nu ar mai fi nicio problemă cu “autorizarea” şi “în conformitate cu”. Atunci sigur nu ar trimite nimeni notificări. Încercăm? 😆
  Şi eu care credeam că cine face asemenea calendare e imposibil să nu aibă un simţ al umorului mai…. special, aşa. Nu e cazul lor. La ei e doar pro… dar tac.

 35. au fost distribuite imaginile si prin alte colturi ale internetului ……..era pacat sa nu ajutam la propasirea operelor de arta ale lui MAKE https://www.facebook.com/groups/262691883808382/

 36. Astea sunt majoritatea la el acasa iar tipele angajatele lui. Hainele tot de la el am impresia. Nu e cam creepy?

 37. Simona, imi imaginez scena in care Make (rimeaza cu Lache) i se plange judecatorului ca ai pus pe blog niste poze publice de-ale lui si judecatorul rade de-i da laptele (din cafea) pe nas… iar eu rad si rad si rad 😀

 38. Hai, Simona, recunoaşte că ţi-a propus omu o şedinţă foto de specialitate şi l-ai refuzat. Şi uite acum, se lasă cu răzbunări de clasa 0 pregătitoare…
  Mare lucru că nu ţi-a cerut să-ţi ştergi blogul complet, să vinzi tot ce ai şi să emigrezi. Încă-i bine.
  Ai grijă totuşi unde-ţi laşi boii de la bicicletă. Pare că cineva a pus ochii pe ei.

 39. Eu habar nu am nici de Mache, nici de Bursa. Dar stau si ma intreb, oare nu ai ceva mai bun de facut, de construit in afara de a te uita pe acest calendar si face misto de poze.

 40. Asa jurnalist mai DA! Un subiect tare care te reprezinta si o adevarata bucurie facuta colegilor tai, familiilor si prietenilor lor.
  Eu, una, sunt cam nedumerita…Stiam de un vechi proverb “corb la corb nu scoate ochii” sau caracatita la caracatita sau jurnalist la jurnalist…Ce dracu te-a apucat? Polite neplatite, orgolii sau simpla greseala (ca de prostie nu te pot suspecta) si cat sa te cobori pentru niste like-uri amarate?
  Pe de alta parte crezi ca tie nu ti-ar fi venit bine in catalogul D-lui Make? Ia priviti! La pozitia SIRENE PRIN PIATA te-ai putea incadra si tu foarte bine: https://www.simonatache.ro/wp-content/uploads/2011/10/palarie-noua.jpg
  Speram doar ca Make, caracatita pe care singura ti-ai pus-o in cap, sa nu lase sa se scurga cerneala ziarului Bursa pe ochelarii dumitale…
  P.S. Am auzit ca vrei pe rosu…mai cauta subiecte si la alte ziare.

  • zi sincer, ai pozat si tu?

   simona, nu fi fata egoista, de unde ai caracatita aia ca vreau si eu?

  • Asa, demasc-o, uite cine vorbea de bun gust, toapa cu caracatita in cap, normal ca niciodata nu o sa apara in calendare profi cu astfel de gusturi indoielnice, zici ca e consiliata de mama gainii, Albu.
   Stai sa dai peste pozele unde cerseste, nu stiu cat i-o da pentru rautacism jurnalistic, dar pentru vagabondaj sigur primeste 3 luni,

  • sandman, daca e sa o demaste ,sa rupa raul din jurnalizmul romanesc, io zic sa mearga la formarea profesionala. pozele cu simona impingand tomberoanele sunt unice.
   daca nu ma insel si prin restaurante a muncit.

   rau exemplu pentru societatea noastra, nu ca ducutele amploaiate de la Bursa.acoloc aracter,acolo clasa, acolo scoala!

 41. mihaela, e un proberb care spune : cine se scuza, se acuza.
  nu te-a intrebat nimeni de unde esti.
  simona chiar a facut ceva constructiv: daca macar una din printesele rapite din serai au realizat cat de penibila a fost, tot e ceva.
  sincer, zi si tu, ai cum sa nu faci misto?
  mai ales cucoana cazuta pe gresie. strumf cand a vazut-o a spus: cred ca si la ei a spalat doamna mariana pe jos si a alunecat, cum face si la noi,la toaleta de la gradi.

  • nenea de la bursa cu disleikul,aveti target azi al disleikuri? va pus make? sau chiar make insusi e, intrucat are personalitate multipla. hai bre Make, acolo un calindar cu baietii din redactie cu tanga nu faci? merg si nsite pene de strut sau paun,dupa gusturi, oarece dantele si balnuri. io zic ca e discriminare.

   crela, cruela, unde esti mama?

  • Nike esti cam Make!
   Cine nu rade la toate glumele e automat de la Bursa? Unde e libertatea de exprimare a dislaikului?
   Ca tine gandeste si Make, cine nu e incantat de calendar e Tache!
   PS
   O sa-mi dau dislaik singur!

  • nik, de ce bre sa iti dai dislaic singur? asa va pune make sa va pedepsiti singuri? aveti camera cu bice?

  • Nu stiu ce camere de tortura are Make, ca nu-l frecventez, dar pana si eu am auzit de celebrele batiste ale lui Vantu.
   ” A.C., ca orice instituţie de presă din trustul meu, răspunde intereselor patronatului. Punct! S-a terminat cu glumele de genul independenţă editorială, să îmi pot face eu şmenurile.”
   PS1
   Ramane cum am stabilit, nu-mi plac deloc calendarele lui Make!
   PS2
   Citesc in continuare revistele de umor, desi unele stenograme imi taiasera cheful.

 42. Eram odata intr-un Debenhams la raionul cu chilotaraie, unde pe un zid era un banner/afis urias cu o reclama la chilotii facuti de un anumit designer. In imagine erau cele 3 gratii, reproducere dintr-o pictura cunoscuta cu 3 nuduri, numai ca purtau chilotii moderni ai designerului (Ted Baker cred). M-am amuzat, am scot telefonul sa fac poza, am si apucat, cand vine un paznic la mine sa imi spuna ca nu am voie sa fac poza. Intreb de ce. Cica copyright reasons. Intreb din nou: de ce, cum? Din nou, copyright. Intreb iar cum violez copyrightul daca fac poza (si distribui eventual) unui afis care asta urmareste, sa popularizeze chilotii respectivi, in conditiile in care afisul contine un logo si se gaseste probabil si pe net si il pot salva oricand pe device-u meu. A dat-o pe ‘astea sunt regulile’. Pe bune ca daca zicea ca nu ma lasa sa fac poze in magazin din motive de securitate nu faceam nici piu.

 43. și m-ai banat pe mine…
  totuși nu înțeleg în ruptul capului de ce ce ai făcut postarea asta; iar ai vorbit despre el; puteai să spui simplu, dacă întradevăr simțeai nevoia, doar atît: fraierul (domnul) cu pozele mă dă în judecată; în caz de amendă (trăim în romînica :mrgreen:) vă invit la chetă;
  francezu’ are-o vorbă: bene o male, se parla!

 44. bine ca s-au trezit acuma cu scandal , dar nu s-au gandit cand au lansat chestiile astea penibile ca se pot expune la orice
  nu stiu cum au acceptat doamnele si domnisoarele de acolo , nici ca si gluma nu e in regula
  sa mai si ameninti cu avocati printr-o notificare agresiva , dupa ce faci un rahat , e absurd si penibil
  sa isi asume rahatul lui , auzi in notificare ( din lege ) : ” utilizarea unei opere duce la bla, bla bla ….”
  CE OPERA FRATE , CE OPERA ? DE 3 PARALE , SAU CE ?
  chiar e jenant pt doamnele si domnisoarele din fotografii , in puii mei , sa te fotografiezi asa si sa vii dupa aia la birou , normal printre colegii barbati , ptiu drace

 45. Imaginile sunt evident copiate, dar scopul este – la fel de evident pentru cei ce stiu sa citeasca – de parodiere.

  Deci te incadrezi cu succes la exceptia de la art 35 legea 8/1996:

  Transformarea unei opere, fara consimtamantul autorului si fara plata unei remuneratii, este permisa in urmatoarele cazuri:
  (…)
  b) daca rezultatul transformarii este o parodie sau o caricatura, cu conditia ca rezultatul sa nu creeze confuzie in ce priveste opera originala si autorul acesteia;

  In rest – de acord cu ridicolul situatiei.

  PS: dar nu e “citare” 😉

 46. Oare “realizatorul” pozelor, care inteleg ca e aceeasi persoana cu patronul revistei, sau, ma rog, stabilimentului, chiar nu realizeaza ridicolul situatiei? Ca o revista de informatii economice, ca asa se pretinde, sa aiba iesiri pe care cred ca nici la “Libertatea” nu se pomenesc?

 47. Tot respectul pentru ce ai scris! Si cate ar mai fi fost de scris despre “minunatul ziar” BURSA… As fi spus “economico-financiar”, dar nu vreau sa mint 😈 😆 Cred ca persoanele care au lucrat la acest “ziar” stiu cel mai bine ce reprezinta BURSA cu adevarat sau, mai bine zis, ce nu reprezinta…

 48. avocatul diavolului

  Doamna/Domnisoara Tache,

  Am o nedumerire. Afirmati ca: “in calitate de jurnalist si blogger”. Ce va certifica acest titlu?Aveti studii de specialitate sau doar faptul ca detineti/scrieti (pe) un blog va confera acest titlu?

  Cu stima.

 49. Am recunoscut-o in pozele din 2006 pe tipa de la HR care in timpul interviului mi-a zis ca nu se considera experienta activitatile pentru care nu am fost platita/ nu am avut contract de munca. Era vorba despre voluntariat si muncit 3 ani in timpul liceului pe la vreo 2 ziare locale care ma rasplateau prin alte beneficii: acces la evenimente, concerte, deplasari, transport gratuit si niste banuti din cand in cand. Asa ca nici nu m-a luat in calcul pentru pozitia pentru care aplicasem si mi-a zis ca-mi face un favor angajandu-ma la preluat anunturi telefonice…Am acceptat ca nah, eram student disperat si noroc cu o doamna redactor care a vazut ca tastam foarte rapid si ma platea in plus sa transcriu diverse in tura de noapte. Am fugit dupa o luna de acolo, din fericire existau si companii unde te primeau in baza experientei acumulate “fara bani” :))

 50. Tocmai ce m-am apucat si eu sa scriu cate ceva si s-ar putea sa ma trezesc cu sesizari de astea. Cred ca ar trebui sa ma uit bine la gaura din chilotii mei si sa nu atentez la urmele de frana din baze de date din online. Oricum decizia ta e cea mai corecta sa lasi pozele pe blog. Multi au sarit gardul, putin au ramas agatati in stacheti, sau nu mai stiu cum era.

 51. Ce amuzant… au intrat 4 angajati de la bursa si au dat dislike la fiecare comentariu. Like a give a shit :))))))

 52. Publicitatea negativa este tot publicitate. Daca pe mine ma injura Simona Tache pe blog si pune si link spre site, am o singura reactie: “Sarut mana, stapana!”. 😉
  Si inca doua articole! Zeci de comentarii! Vreau si eu! 😉
  Sunt un nenorocit, “injura-ma” si pe mine, please. Dau acum linkul? 😉 Ca io si platesc sa fiu injurat! 😉
  Mai am un singur dor! Sa vad traficul site-ului “Bursa” inainte si dupa cele doua articole. 😉

 53. Ma gandesc la cum arătau oamenii cu calendaru’ la sfarsitul lucrării. Aveau niste feţe satisfăcute, se băteau pe spinări: da, bă, buna treabă o iesit minunat, tre sa mai facem si la anu

 54. Pentru o publicatie care se revendica a fi despre economie, bursa chiar nu stie sa aprecieze reclama gratuita..

 55. pana la urma, eu sunt sigura ca avocatii il vor sfatui pe omul cu calendarele sa inchida Cutia Pandorei, pe care tocmai a deschis-o. daca, dintre toate fetele astea, iese macar una si spune ca a fost obligata, in calitate de angajata, sa pozeze in ipostaza asta umilitoare, penibila si degradanta, nu il vad prea bine. si nu este exclus sa iasa chiar mai multe, refuz sa imi imaginez ca toate au facut mizeriile alea de poze de placere, unele au facut-o probabil ca sa nu-si piarda jobul

  • Oare le putem cauta si lua in interviu? A identificat careva numele si prenumele, sa le luam pe rand la intebari?
   Nu sunt eu ziarista de luat interviuri, dar sigur sunt printre cititoti niste avocati care ar putea sa le ajute pe fetele alea.

 56. pe dl Make il cheama de fapt Florian Goldstein, search Google

 57. Nici un articol nou? Inseamna ca amenintarea avocatilor s-a indeplinit, iar autoarea blogului este in lanturi, obligata sa pozeze pentru un nou calendar. 😉 Fii tare! Simona, fii barbata! 😉
  Eu fug sa ma ascund in munti, acum ii cauta pe comentatori. 😉
  Dar mai ai o sansa: il dai in judecata pentru viol. Va fi primul act de sex contactless din istorie: te-a … la cap cu prostiile lui de calendare. 😉
  Pachete ai voie sa primesti? 😉 O sa vorbesc eu cu cineva sa aduca, in timp ce eu ma ascund in munti (exista internet wireless, spa, plata cu cardul, haiducie moderna). 😉

 58. Am rugămintea să nu transformați personajele la care se referă această postare în subiecte de ură. Deja am fost nevoită să editez câteva comentarii, iar pe unele să nu le public. Să râdem, să dezbatem, să ne spunem părerea, dar să nu fim hateri, aș zice. Mulțumesc frumos. 😉

  • Nu cred ca le uraste nimeni, cel putin nu oamenii normali la capatana. 😉
   Sunt niste angajate oarecare care, ori (vorba lordului englez) au un simt al umorului neobisnuit (tradus: sunt mai saracute cu duhul), ori au fost obligate (fie si indirect) sa faca acest lucru.
   Stim si noi ce inseamna o firma unde orice dorinta a patronului sau sefului trebuie luata ca o lege divina.
   Joburi se gasesc mai greu in ziua de azi. Si, daca vine vorba, cine a inceput sa rada prima data de ele? 😉 Primesc o bere daca nu spun?

  • “Am rugămintea să nu transformați personajele la care se referă această postare în subiecte de ură. Deja am fost nevoită să editez câteva comentarii, iar pe unele să nu le public.”

   Deci te-ai prins, in final, care este motivul pentru care vei fi data in judecata, felicitari:) Mai ai de editat comentariile la postarea originala, spor.
   Si iti zic din surse sigure ca nici una nu a fost obligata sa pozeze, absolut nici una, angajata sau model, nu au fost amenintate cu pierderea slujbei, si nu trebuie sa-i presteze nici un alt fel de serviciu lui Make.
   Nu comentez calitatea “hartistica” a pozelor (care depinde de gusturile fiecaruia in final), doar reactia maxim gretoasa “duamnelor” (si “duomnilor”) care s-au considerat mai presus pentru ca, vezi doamne, nu au aparut pe nicaieri. Si asta este o chestie mult mai grava ca teoretica “incalcare a drepturilor de autor”. Ai dat, indirect, in niste fete care nu ti-au facut nimic…. Felicitari, ce pot sa zic, chestia asta te face mult mai femeie:)

 59. […] Calendarele pițiponcești ale revistei Bursa în luptă cu libertatea de exprimare […]

 60. dumitrescu lucia e fata mai mare a lu make si apare si ea prin poze

 61. Ce cretini. In loc sa se bucure ca le faceti publicitate, ei se strang de c&%^. Pana azi nu am auzit de bursa.ro , dar din ce citesc aici, nici nu o sa aud / accesez.

 62. simono, daca iau niste poze cu tine in diverse ipostaze si incep si comentez pe ele “uite-o si pe asta…sigur fotograful a obligat-o sa stea asa, altfel nu statea ca o penibila”, “uite alta poza in care sta stramba…imposibil sa fi stat asa de buna voie, sigur cineva a obligat-o sa stea asa – probabil prietenu-so…prevad o plangere de hartuire contra lui” si asa mai departe. Ti s-ar parea ok? Ai vedea-o ca pe o libertate de expresie?

  In primul rand ca tu ai preluat niste poze care nu erau alte tale. Omu ti-a zis simplu si clar ca nu e de acord ca tu sa le preiei…deci sa le stergi de pe site-ul tau. Tie ti s-a rupt. Pai ori esti proasta, ori esti proasta. DIn doua una.

  Apoi ca nu te-ai limitat doar la a fura niste poze, dar ai aruncat si cu niste comentarii absolut mizerabile. Daca vreuna din femeile alea ar fi fost obligate sa faca pozele…puteau sa faca demersurile legale necasare si sa se planga autoritatilor in drept. Nu esti tu autoritatea in drept sa iti dai cu presupusul absolut lamentabil ca una a fost obligata sa traga de fusta in sus, sau ca alta a fost obligata sa se urce pe masa, etc.

  Mai apasa frana pe imbecilitatea asta cu libertatea de expresie. Ca nu esti libera nici sa furi pozele cuiva si nici sa emiti judecati de valoare asupra pozelor furate. In primul pas incalci dreptul unui om asupra pozelor facute de el, iar in al doilea pas incalci dreptul la imagine al unor oameni. Nu s-au pozat ca sa incepi sa iti bati tu joc de pozele lor pe internet.

  Sper din toata inima sa mearga procesul pana la capat si la final sa iti intre bine in cap ce inseamna libertate de expresie si ce inseamna nesimtire, furt si calomnie. O sa fii un bun exemplu si pentru restul proastelor/prostilor care sunt incapabili sa faca diferenta intre a fi liber sa faci ceva si a incalca libertatile altuia.

 63. Nue mulțumit de reclamă gratuită pfuai 😀

 64. Pai da, dar cum ramane cu dreptul de autor? Legea spune ca nu poti sa iei de pe net poze sa le pui la tine pe site, decat cu permisiunea expresa a autorului si mai precis a FOTOGRAFULUI pozei respective.

  In rest, spor la lupta dar o sa pierzi ca Mantoc.

  • Mantog a scris ca e curva femeia aia, Oana Stanciu, si proasta, si urata, a terfelit-o fara seaman si in cuvinte oribile, n-are nici o legatura ce a facut Simona, nu incape comparatie.

  • Da. Eu nu am zis ca e aceeasi situatie. Simona nu va pierde pentru ce a scris ci pentru poze.
   Trebuia sa dau ca exemplu mai bun pitzipoanca.org. Pe aia a dat-o in judecata practic Facebook pentru ca a preluat pozele si nu le-a scos cand-atentie!-AUTORII pozelor i-au spus sa le scoata.

   Daca vrea, Simona poate sa roage pe cineva *sic!* sa le deseneze si poate sa posteze acele desene in locul pozelor 🙂

   Dar legile sunt foarte clare in domeniul asta. Nu pui pe site fara acordul autorului.

 65. noi comentarii de pe Facebook, ca urmare a acționării mele în instanță:
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10

 66. Nu cred ca vrei sa te sprijine aceia care vor sa boicoteze un ziar pe care chiar ei recunosc ca nu il citesc. Sunt penibili.
  Cred ca vei cam pierde procesul. Nu te pot baga la inchisoare, dar probabil te vor obliga sa platesti daune pentru drepturi de autor. Libertatea de expresie nu cred ca se aplica aici, ca ei nu ti-au interzis sa spui ce vrei tu despre acele calendare (care personal cred ca sunt penibile, cu atat mai mult cu cat am vazut unul in realitate), ci doar sa publici pozele pe site.

 67. Sa-i dea in judecata si p-astia, ca apar si la ei doua dintre poze cu care se ilustrează știrea: http://www.paginademedia.ro/2015/05/jurnalista-simona-tache-data-in-judecata-de-ziarul-bursa-pentru-preluarea-unor-fotografii-dintr-un-calendar/.
  Doamne, cat cretinism!

 68. “(1) Fabricantul unei baze de date, care este pusa la dispozitia publicului prin orice modalitate, nu poate impiedica utilizarea legitima a acesteia prin extragerea sau reutilizarea de parti nesubstantiale din continutul sau, oricare ar fi scopul utilizarii. In cazul in care utilizatorul legitim este autorizat sa extraga sau sa reutilizeze numai o parte a bazei de date, dispozitiile prezentului alineat se aplica acestei parti.” Fuck ’em.

 69. Ce tampenie…dar caracteristic pentru o ” anumita parte a presei”…Make Goldstein ar trebui sa fie obligat ca, timp de 6 luni, sa nu se uite decat pe calendare, sa manance din vanzarea lor, sa umble zilnic om-sandwich prin oras cu postere din calendare, pe care sa scrie cu litere MARI :”Cine face ca mine, ca mine sa arate”.

 70. Cred că a căutat intens temeiul juridic pe care să vă atace. Venind de la o persoană care tocmai a dat examen la Dreptul proprietății intelectuale, orice judecător l-ar trimite înapoi la mă-sa cu asemenea interpretări ale legii. Articolul ăla citat nici măcar nu are legătură cu ce are el pe tarlaua lui, că drepturile conexe sunt total altă mâncare de pește. Dar na, asta e disperare combinată cu un avocat prost care are impresia că “lasă că plebea nu știe legea și se sperie.” Eu nici n-aș putea să keep a straight face pe parcursul acestui proces. Baftă!

 71. Daca patronul nu avea un interes direct nu facea asta.
  Una din fetele din poze e ceva – amanta, tiitoare.
  Cheama-le in proces pe toate si pune-le sub juramant sa spuna relatia cu cei din conducerea Bursa.

 72. Interesant ce spui.

  Succes în problemă, totodată!

 73. „era supărat că-mi bat joc de munca lui”.

  De obicei cădem lați la așa formule.
  În practică, operele serioase n-au probleme că-și bate careva joc (de fapt, încearcă…) de ele…

  Nu mai știu a cui era vorba (Cioran ori Eliade): „Ei și?”.

 74. […] avocații domniei sale, în care eram amenințată chiar și cu închisoarea. Am povestit despre ea aici. Nu m-am intimidat nici în urma notificării, așa că societatea care editează BURSA […]

 75. […] domniei sale, în care eram amenințată chiar și cu închisoarea. Am povestit despre ea aici. Nu m-am intimidat nici în urma notificării, așa că societatea care editează BURSA […]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green