Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut

Ceea ce, pentru unii, e provocare sau întâmplare, pentru cei mai puțin norocoși e obișnuință

Sunt o ființă friguroasă. Nu mi-e prea confortabil nici excesul de căldură, dar, dacă m-ați pune să aleg între a-mi fi prea cald și a-mi fi prea frig, aș alege prima variantă. Cel mai frig mi-a fost acum vreo șase ani, într-o zi de martie. Eram la Bruxelles, ninsese brusc, era un ger de îți crăpau dinții, iar circulația în tot orașul era în colaps. Am stat într-o stație, așteptând zadarnic un autobuz, până când am simțit că, dacă nu ajung la căldură în maximum o secundă, o să mor. Peste două ore, eram tot acolo, plângând la propriu de frig și de durerea picioarelor înghețate. Apoi am luat-o pe jos, pe unde vedeam cu ochii, prin zăpadă, cu lacrimile șiroaie, fugind pur și simplu prin aerul înghețat. După încă vreo oră de mers pe jos, am reușit să mă sui într-un tramvai, care m-a dat jos după vreo două stații, că se stricase. Nu am mai plâns de data asta, doar am înjurat foarte mult, până când, finalmente, am reușit să ajung unde locuiam.

Nu m-aș muta într-o țară rece, oricât de civilizată ar fi. În aceeași primăvară în care am plâns în Bruxelles, am tras o fugă până la Londra și am prins tot un frig cumplit. M-am refugiat într-o casă, sub un morman de pilote (în Londra e frig și în case, au niște izolații de îți șuieră vântul prin creieri, după cum știți) și n-am mai ieșit de-acolo decât peste două zile, când am și părăsit orașul.

Aceasta fiind relația mea cu frigul, când am auzit de campania Ariston Comfort Challenge, am devenit atentă. Ariston Comfort Challenge e un proiect unic, al grupului Ariston Thermo, care și-a propus să ducă căldurachiar și acolo unde pare imposibil de dus. Prima destinație: insula Disko din inima Groenlandei. Aici, în condiții meteorologice extreme, compania și-a asumat livrarea tuturor materialelor necesare și construirea, pe un teren dificil, a unei case modulare inovatoare și călduroase, denumită Ariston Comfort Zone. Locuința sustenabilă, capabilă să reziste celor mai scăzute temperaturi, este încălzită cu centrala termică în condensare de ultimă generație, Alteas One, montată de către 3 instalatori profesioniști din Rusia, China și Italia, selectați în urma unei campanii de recrutare globale. Casa Ariston Comfort Zone a fost donată unei echipe de cercetători din cadrul Institutului de Geoștiințe și Managementul Resurselor Naturale de la Universitatea din Copenhaga, care își vor putea continua astfel studiile privind schimbările climatice, chiar și pe perioada iernii polare.

În România, Ariston și-a propus să aducă un plus de confort celor se confruntă zilnic cu lipsa apei calde, așa că a făcut echipă cu cei de la Crucea Roșie Română, dotând cu peste 400 de boilere peste 250 degrădinițe, școli, centre de recuperare medicală și cămine de bătrâni din 32 de județe. Peste 32.000 oameni beneficiază de această acțiune, dar numărul celor care se confruntă în continuare cu lipsaapei calde este mult mai mare. Pentru a atrage un semnal de alarmă asupra acestui deficit, 3 sportivi români de anduranță – Alex Găvan, Avram Iancu și Andrei Roșu – s-au alăturat campaniei #ComfortChallenge, fiecare dintre ei asumându-și experimentarea unei situații dificile, pentru a demonstra faptul că ceea ce pentru unii este doar o provocare, pentru prea mulți români este o rutină zilnică.

Cele 3 provocări pot fi vizionate mai jos:

Vă invit, alături de ei, să susțineți și voi, cum puteți, această cauză pe care Crucea Roșie o va urma în continuare, încercând să ducă apă caldă cât mai multor români, dintre cei care nu au. Donațiile se pot realiza online, pe site-ul Crucii Roșii, aici.

Vă las, mai jos, și filmul campaniei, care spune în imagini tot ce v-am povestit eu mai sus:

12 comentarii

  1. Așa e, și mie când mi-e sete trebuie sa beau.
    Bere, vin, bere, bere….nu contează, beutura sa fie.
    Și mi-ar place daca o companie din asta, cum ar fi Ursus să zicem ( hainekenu nu îmi place, nu știu de ce…) mi-ar face o casa d-asta unde să îmi potolesc setea, nu de altceva….
    La casa H o potolim, da nu se pune, că e cu bani…

  2. Eu i-am pus mamei mele Ariston și singura ei grijă era cum o s-o oprească pe timpul verii. Cu greu am convins-o că că nu trebuie să-și facă griji, că merge automat si pur si simplu nu va mai furniza căldură ci doar apă caldă la bucătărie si baie. Acum e tare mândră.
    Legat de asta mi-aduc aminte de bancul ăla : Oare de unde știe termosul ăsta să țină vara apa rece si iarna ceaiul fierbinte?

    • Si cand a aflat blonda ca termosul tine rece ce pui rece si cald ce pui cald, a pus in termos o cafea fierbinte si o inghetata!

  3. Si cu venirea-surpriza a iernii cum ramane?!
    Atata traditie implacabila aveam si noi, nu vi se rupe sufletul sa renuntati la ea?!

  4. Dragi pretini
    după îndelungi analize am depistat care este cel mai mare inamic al omenirii.
    Deși vă va veni greu să credeți, acest mare inamic este APA.
    Iată și de ce.
    In urma măsurătorilor efectuate am ajuns la rezultatul că , în toată istoria omenirii, toți cei care au consumat așa ceva au cam murit.
    Toți, fara nici o excepție.
    Iar asupra celor ce azi încă mai trăiesc încă nu și-a făcut efectul devastator.
    Nici macar Stefan cel mare nu a scăpat, deși se dezinfecta cu Cotnari de dimineață până a doua zi la aceiași ora.

  5. asa, asa, zi de rau despre belgia, sa stea toti romanii in partea lor si sa nu vina, sa ramana bere si ciucalata pt mine :))

    Altfel, in ultimii 8 ierni, o singura iarna a coborat temp sub limita inghetzului, in belgia. La zero grade zburd ca o caprioara prin bruxelles pe strazi, nu stau dupa un bus. De 40 ani belgienii si olandezii viseaza ceva grade negative, suficient sa le inghete canalele si sa poata face o competitie de patinaj pe gheatza, dar e mare ghinion, se pare ca nenea care a inventat termenul de incalzire globala bantuie pe aici.

    • noi (eu și Nic) eram într-o stație de lângă un spital (UZ Bruxelles) și trebuia să ajungem în capătul celălalt al orașului, pe care nici nu îl știam așa bine. P.S. nici în mare formă de zburdat nu eram. 🙂

  6. O franțuzoaica întreabă o româncă :
    Ce ai primit de Moș Nicolae ?
    Eeee, am primit o pluă !
    Vaai, romanii sunt așa de săraci dar fac cadouri atât de frumoase !!!

  7. Cele mai bengoase țări de pe planetă, cu excepția Australiei și Noii Zeelande, sunt friguroase.
    Există și studii făcute care demonstrează că în țările calde șansele să-ți ia cineva gâtul sunt mult mai mari decât într-o țară friguroasă. Și nu e doar studiu statistic…
    Plus violuri și alte alea din cauză că femeile umblă oleacă mai dezbrăcate pe stradă… vorba aia, “ochii văd, inima cere…”
    https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170925132948.htm
    https://news.osu.edu/how-does-climate-affect-violence-researchers-offer-new-theory/

    Dar până la urmă fiecare cu păsărica mamei proprii… right?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Acest site foloseste serviciul Gravatar pentru afișarea pozei de profil a comentatorilor. Pentru setarea unui avatar, accesați acest link.

Question Razz Sad Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek Confused Cool LOL Mad Twisted Rolleyes Wink Idea Arrow Neutral Cry Mr. Green

bijuterii argint bijuterii argint